Skip to main content

Szerződés

Vissza a főcikkhez →


amely létrejött egyrészről a Határőrség Országos Parancsnoksága, 1021 Budapest, Labanc u. 53. sz., számlaszám: 235-90145-1901 (továbbiakban: Megbízó) és az Ybl Bank Rt. 1063 Budapest VI., Szív u. 53., számlaszám: 219-98519 (továbbiakban: Bank) között az alábbi feltételekkel:

1. Megbízó megbízza a Bankot, hogy 100 000 000 Ft, azaz egyszázmillió forint szabad pénzeszközét állam által garantált értékpapírok vásárlásába fektesse be.

2. A Bank a megbízást elfogadja, és a megbízói forrás kezelésére az intézkedést megteszi.

3. A Megbízó a pénzforrást, a szerződés aláírását követően, azaz 1992. 05. 30-án bocsátja Bank rendelkezésére. A Bank a rendelkezésére bocsátott tőkét értékpapírok vásárlására fordítja. A vásárolt értékpapírokat 1992. 07. 01-jéig a Bank köteles a tárcáján tartani.

4. A Bank a megbízói forrást a Megbízó érdekeinek megfelelően oly módon köteles értékpapír-vásárlásra fordítani, hogy a befektetés évi 31%-os kamatnak megfelelő árfolyam-növekedést biztosítson. Egyebekben a Megbízó az értékpapír-vásárlás feltételeit és formáját a Bank mérlegelési körébe utalja, saját ügyrendjének, döntési mechanizmusának megfelelően. Amennyiben a Bank ez értékpapírok értékesítésekor 31%-os hozamnál nagyobb árfolyamnyereséget realizált, a fenti hozamot meghaladó nyereség a Bankot illeti meg.

5. A felek egybehangzóan megállapodnak abban, hogy a Bankot – értékpapír-vásárlás meghiúsulása esetén – a tőke visszafizetéséért és az évi 31%-os hozam realizálásáért eredményfelelősség terheli. Amennyiben az átadás napjától kezdődően a Bank értékpapír-vásárlása bármely oknál fogva meghiúsul, ez saját kockázatára történik, és az évi 31%-os hozamot az átadás napjától kezdődően ettől függetlenül is tartozik megfizetni, illetve a tőkét visszafizetni.

6. A felek kölcsönösen megállapodnak abban, hogy a megbízási szerződést annak időtartama alatt nem mondják fel.

7. A jelen szerződés nem szabályozott kérdéseiben a PTK rendelkezései az irányadók. A felek alávetik magukat a Fővárosi Bíróság kizárólagos illetékességének.

Bpest, 1992. 05. 28


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon