Skip to main content

A gazdaság demokratizálásának útjai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A magyar munkavállalói részvénytulajdon esélye


Sok állami vállalat olyan részvénytársaságokká alakulhatna át, amelyekben a részvények egy részét – kivételes esetekben akár egészét is – az ott dolgozók egyénileg birtokolják. A munkavállalók a részvényeket az Állami Vagyonügynökségtől vagy részletre, vagy privatizációs bankkölcsönnel vásárolhatnák meg, majd ezt az összeget és kamatait elsősorban a részvényekre jutó osztalékból fizetnék vissza. Az állam a törlesztés meggyorsítására vállalkozási nyereségadó-kedvezményt ad.

A ma már elvileg mindenki számára hozzáférhető privatizációs hitel a magas jövedelműeknek igazán kedvező. Az MRP keretében tehát további kedvezményeket is kell nyújtani, hiszen a munkavállalóknak többnyire nincs saját megtakarításuk, nem beszélve arról, hogy egyénileg képtelenek lennének versenyezni a tőkeerős belföldi vagy külföldi részvényvásárlókkal. Ha viszont kedvezményes feltételeket adunk a munkavállalóknak, még pótlólagos keresletet és így versenyt is teremtünk az állami vagyon privatizálásában, megakadályozhatjuk az állami vagyon alulértékelődését.

Ha az állam részvényeket ad el a munkavállalóknak, bevételre tesz szert, amelyet az államadósság törlesztésére fordíthat. Emiatt az ilyen célú hitelnyújtás sem az MNB hitelállományát, sem a forgalomban levő pénz mennyiségét nem növeli. A hitelnyújtás után beszedett kamatok pedig nagyjából ellensúlyozzák a költségvetés számára az adókedvezményekből fakadó bevételkiesést.

Ügyintéző egyesület

A részvényvásárlással és a törlesztéssel kapcsolatos ügyek intézésére a munkavállalók egyesületet (alapítványt) hoznak létre. Az egyesület adminisztrálja a hitel felvételét és visszafizetését, kezeli a még le nem törlesztett munkavállalói részvénycsomagot. A részvényesek közgyűlésén a munkavállalók a részvényvásárlás időpontjától kezdve ott lehetnek, de megbízásukra az egyesület is közvetítheti szavazataikat.

A már törlesztett részleteket a munkavállalóknak az egyesület vagy valamely bank által őrzött zárt egyéni részvényszámláin kell elhelyezni. Ha a hitelt a kamatokkal együtt teljesen visszafizették, és nem vesznek fel újabb bankhitelt további munkavállalói részvények megvásárlása céljából, az egyesület funkciója megváltozhat: közreműködhet a munkavállalói részvények belső vagy külső forgalmazásában és az új belépők részvényhez juttatásában.

Elosztás, forgalmazás, közös alap

Az MRP-t segítő adókedvezményeket bizonyos feltételekhez kell kötni. Ezek közül az egyik, hogy a vállalat minden alkalmazottjára nézve egységes és megkülönböztetéstől mentes elvek határozzák meg az arányokat az egyes munkavállalói részvénycsomagok között. Feltétel még, hogy a dolgozók a program keretében a részvényeknek legalább tíz százalékát megvásárolják. Hogy egymáshoz viszonyítva mekkorák legyenek az egyéni részvénycsomagok, annak meghatározásakor általában a munkavállalók alapkeresetét és a vállalatnál eltöltött idejét veszik figyelembe; ennek részleteiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői állapodnak meg egymással.

Forgalmazni a részvényeket a törlesztendő részletek teljes visszafizetéséig nem lehet, hiszen azokra zálogjoga van a hitelezőnek. Amely munkavállaló viszont távozik a vállalattól, annak részvényeit szakértők által megállapított áron az egyesület megvásárolja a visszavásárlás fedezetét kezdetben a törlesztésre szolgáló osztalék adja, később az a tartalék részvénycsomag, amelyet az egyesület képez abból a célból, hogy részvényt tudjon juttatni az újonnan felvett munkavállalók számára.

Már a tulajdonosi egyesület megalakításakor gondolni kell tehát közös részvényalap létrehozására, amelyet nem osztanak szét az egyéni számlák formájában. Itt helyezik el az eltávozók részvényeit is. Alapelv, hogy – hacsak nem nyugdíjazásról van szó –, minden távozó munkavállalónak kötelező eladnia az egyéni számlán levő részvényeit az egyesületnek, ennek pedig piaci árat kell kínálnia érte. A nyugdíjas fel is kínálhatja megvételre, de meg is tarthatja részvényeit. Az örökölhetőség kérdését ugyancsak szabályozni kell. Az újonnan felvett munkavállalók általában nem azonnal, hanem csak egy-három év eltelte után kapnak részvényt, az alapbérüknek megfelelő csomagra pedig csak fokozatosan, több év alatt tehetnek szert.

A törlesztés befejezése után dönteni lehet a munkavállalói egyéni részvényszámlák zártságának részleges vagy teljes megszüntetéséről, az esetleges tőzsdei forgalmazás arányáról. De ha történik is tőzsdei forgalmazás, a vállalattól eltávozók részvényeire elővásárlási jogot tarthat fenn az egyesület közös részvényalapja, illetve a társaság.

Önmagában nem elég

A résztulajdonosság nagy várakozásokat kelt az alkalmazottakban: igényt támaszt bennük arra, hogy beleszólhassanak a vállalat ügyeibe. Ha azonban a vezetés nem képes teljesíteni, nem használja fel a termelés érdekében e várakozásokat, akkor a munkavállalói részvénytulajdon nem eredményez figyelmesebb munkavégzést, a dolgozók nem kezdeményezik a hibák kiküszöbölését, a költségmegtakarításokat, a racionálisabb munkát. A munkavállalói részvényes vállalat vezetőinek tehát meg kell teremteniük az alkalmazotti részvétel feltételeit. Változtatniuk kell azon a hagyományos felfogáson, hogy a főnök mindent pontosan előír, a beosztottnak pedig csak az a dolga, hogy végrehajtsa az utasítást.

Segítheti ezt a szemléletváltozást, ha az MRP jegyében átalakított vállalat alkalmazotti részvételi csoportokat szervez, hiszen a dolgozók leginkább saját munkaterületükön igénylik a leginkább a döntéshozatalban való részvételt. Szükség van egy intenzív, mindkét irányban működő belső kommunikációs rendszerre is. Az alkalmazotti részvétel csak akkor működik, ha a munkavállalók hozzáférhetnek minden, a vállalat külső és belső ügyeit érintő információhoz. Hogy munkavállaló profitérdekelt legyen, ahhoz nem elég önmagában a részvény: szükség van arra is, hogy tulajdonosa aktívan járulhasson hozzá a profit növeléséhez.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon