Skip to main content

A GYIVI garzonháza

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Munkatársunk utánajárt az egri garzonház körüli bonyodalmaknak, ami nem tanulság nélküli. Dokumentálja a kompromisszumkeresés rögös útját.

Tavaly novemberben 150 panaszos levél érkezett a nemrég hivatalba lépő egri polgármesterhez. Tollat ragadtak a „derék” egriek, mikor hírét vették, hogy környékükön, a Lajosvárosban, állami gondozásból kikerülő gyerekek számára ideiglenes otthont nyújtó garzonlakások épülnek.


Fotó: Szilágyi Lenke
Fotó: Szilágyi LenkeA folyamatban levő beruházást még a megyei tanács kezdte. „Örüljünk, ha az első ütemben az első szint, azaz tíz garzon elkészül június 30-ig” – mondja az új megyei önkormányzat elnöke, Jakab István. Ez húsz fiatalnak lenne ugródeszka az életkezdéshez. A tiltakozó aláírások pedig gyűltek, gyűltek az alpolgármesternőnél is.

A lajosvárosi lakossági érdekek szószólóit meghívta a Gyermekváros. Kettőjük közül az egyiket sikerült is meggyőzni arról, hogy az állami gondozásból kikerülő gyerekek nem bűnözők, a lakóknak nem kell tartaniuk attól, hogy a ház bűnfészek lesz a lakótelepen. A közgyűlés 1990. december 11-i alternatív határozatot hozott.

Az egyik változat

A Temesvári u.–Veres u. sarkán épülő 10 lakásos, húsz férőhelyes Otthonház a Gyermekvédő Intézet (GYIVI) kezelésébe kerül, de az intézmény, illetve a környék rendjének fenntartása érdekében az épületben állandó felügyeletet kell biztosítania. Az Otthonház rendszabályait megszegőket és a tágabb lakókörnyezetben nem megfelelő magatartást tanúsítókat a GYIVI kiközösíti.

Az Otthonházban való elhelyezés a gyermek- és ifjúságvédelemmel foglalkozó szakemberek szerint azért kedvező, mert fokozatosan térhetnek át az önálló életvitelre, helyben és intézményesen kaphatják meg azt a segítséget, amit anyagi, munkáltatói és személyes ügyekben igényelnek. A hasonló sorsú fiatalokkal való együttélés segítheti a beilleszkedést a társadalomba, erősebb lelki támogatást jelent, mint más környezet. Az Otthonház egyébként sincs messze a Gyermekvárostól, javasolták még a vacsoráztatást a régi helyen.

A GYIVI igazgatója ezzel az elképzeléssel értett egyet ezen interjú elkészültéig.

A másik változat szerint

Az Otthonház a GYIVI kezelésében marad, de lakóinak csak 50 százaléka lesz volt állami gondozott, 50 százalékban pedig fiatal házaspárok lakhatnának ott a Polgármesteri Hivatal kijelölése alapján. A GYIVI viszont a város más területén megkapja öt lakás örökös bérlőkijelölési jogát, hogy ezeket állami gondozottak számára ideiglenes lakásként hasznosítsa. Tulajdonos a megyei önkormányzat.

A képviselő-testület és a polgármester ezzel a megoldással értene egyet: „Kapjanak öt garzont a háromszáz férőhelyes »Ifjúsági garzonházban« az állami gondozásból kikerülő fiatalok, s ott nem is kell ezt tudni róluk, így egy épület sem lenne kijelölve csak volt állami gondozottaknak.”

A levélíró panaszosok csitítását az alpolgármesternő – egyben a körzet képviselője – vállalta magára. Egyébként ő sem tartja célszerűnek a lakók tiltakozása közepette ezeket a fiatalokat egy helyre tömöríteni. Nem ismer olyan fiatalt, aki 18. éve betöltése után a saját lábán meg tudna állni, s bár a jelenlegi GYIVI nem tudja betölteni feladatát, de legalább a fiatalok szociális utógondozását végezze. Több felügyelő, több munka! A GYIVI-munkatársak az ifjúsági garzonházban is felügyelnék a volt állami gondozottakat könnyebb szocializációjuk érdekében.

Tessék választani! Legkésőbb nyár közepén, ha kész lesz az Otthonház.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon