Skip to main content

A kelet-európai krokodil

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


„Ilyen esetekben Madagaszkáron azt mondják: és megteremte az Úr a krokodilt, rátekinte, és látá, hogy ez így nem jó, de hát ami egyszer már megteremtetett, azon az Isten sem tud változtatni.”
(Jordan Radicskov)


„Janicsárok” a költségvetési vitán

Andrej Lukanov miniszterelnök egyszer egy óvatlan pillanatban kijelentette, hogy ha a költségvetési vita során nem kap meggyőző támogatást a parlamenttől, késedelem nélkül lemond.

Aligha létezik a világon ellenzék, mely ne kapna vérszemet egy ilyen elszólástól. A késő éjszakába nyúló vita során a honatyák időnként kézitusában próbálták meggyőzni egymást, de minden erőfeszítés hiábavalónak bizonyult: az állampártiak semmiféle gazdasággal kapcsolatos információt nem voltak hajlandók nyilvánosságra hozni: „szakértőik” csak csúfondárosan mosolyogtak az ellenzék távolról sem kulturált tombolásán. Eközben a parlament épülete körül több tízezres tömeg lobogtatta a Demokratikus Erők Szövetségének (DESZ) kék zászlait, és a kormány lemondását követelte.

Este tíz óra tájban egy osztag piros sapkás kommandós nyomult be a nemzet házába. Ezt a sajátos rohamcsapatot még Zsivkovék állították fel úgy egy évtizeddel ezelőtt a „visszabolgárosodni” nem akaró törökök megregulázására. Csak találgatni lehet, ki parancsolta ezeket a „Zsivkov janicsárjainak” becézett fiúkat az országgyűlés nagytermébe.

A Razgradi Független Bolgár Köztársaság

Meggyőződésem, hogy a kommandósok parancsnoka félreértette az utasítást. Akkortájt terjedt el ugyanis a hír, hogy Razgrad városában és környékén – tiltakozásul az ellen, hogy a parlament elfogadta a török lakosság szabad névválasztásáról szóló törvényt – néhány fajvédő szervezet kikiáltotta a helyi független Bulgáriát, és kijelentették, hogy nem tekintik magukra nézve kötelezőnek a fenti határozatot. Antonina Zseljazkova, az ismert turkológus, Zselev elnök nemzetiségi ügyekben illetékes tanácsadója szerint ez a nacionalista akció újra gyanúsan egybeesik a kommunista hatalom megingásával. Közismert, hogy ezeket a félfasiszta szervezeteket a helyi pártnómenklatúra hozta létre és támogatja a mai napig. Zseljazkova némi iróniával mesélte, hogy egy amerikai pszichológuscsoport külön azért érkezett Bulgáriába, hogy a mesterségesen felszított sovinizmust tanulmányozza, holott célravezetőbb lenne egy hadseregnyi pszichiátert a helyszínre küldeni, akik esetleg rendbe hoznák az emberek tudatát.

A kommandósok félreértése abból adódhatott, hogy fordítva értelmezték a parancsot: nem a törvényhozásból küldték őket Razgradba, hanem az elszakadt területről siettek a fővárosba. Azóta is ott lebzselhetnek a piros sapkás legények az ország háza körül, mert utolsó értesüléseim szerint Razgradban még semmi intézkedés nem történt ennek az agyrémnek a megszüntetése érdekében. A „független köztársaság” létrejötte a bolgár politikai karnevál szégyenteli, de törvényszerű következménye: az erőszakos asszimilálás egyik fő okaként emlegetett török szeparatizmusnak az ellenkezője, a „bolgár szeparatizmus” következett be, ami ebben az esetben épp az alapvető emberi-erkölcsi normáktól való elzárkózásban nyilvánul meg.

Eper és vér, de leginkább vér – Szófiában

A hosszú parlamenti csata után a cselekmény színtere az utcára helyeződött át. A képviselők 45-55 százaléka bizalmat szavazott a kormánynak, az ellenzék erre kivonult az ülésteremből. A Podkrepa (Támogatás) független szakszervezet november 26-tól csatlakozott a sztrájkoló diákokhoz, és országos munkabeszüntetést hirdetett meg.

A diákok torlaszokat emeltek a főváros közlekedési csomópontjain. Kora reggel megérkeztek a helyszínre a rendőrök, akiket virággal és a következő szavakkal fogadtak: „Mi fegyver nélkül jöttünk, és szeretünk benneteket.” A rendőrök azonban ezúttal sem tanúsítottak különösebb fogékonyságot a hippiromantika iránt: gumibotokkal és bakanccsal estek neki a földön ülő diákoknak, majd néhányukat bevitték az őrszobára, nehogy az akcióból kimaradt kollégáknak panaszra legyen okuk. A beavatkozást követően az egyetemisták végül súlyos koponyasérülésekkel és összerugdosott vesével kerültek kórházba.

„Telefonos Andrjusa” és a jó bányászok

A kormány a terjedő sztrájk közepette intézkedések sorozatával próbált enyhíteni a helyzeten. A miniszterelnök például azzal kezdte, hogy „letelefonált” a tévébe, és megpróbálta rábeszélni a híradósokat, hogy csak a „lényeges” információkat közöljék (innen a gúnynév). A kormány tájékoztatóirodája óráról órára csökkenő létszámú sztrájkoló minoritásról számolt be. Az utcán azonban egyre gyűlt a tömeg, és a kész tények elé állított egykori kollaboráns szakszervezet is kénytelen volt csatlakozni a munkabeszüntetéshez. A tévé és a rádió is sztrájkolt: előbbi rajzfilmeket sugárzott, utóbbi szünet nélkül játszotta a Let it Bet és a Listen to Your Heartot.

Amikor elterjedt a városban a hír, hogy ezer bányász van útban a főváros felé, az emberek ereiben meghűlt a vér. Hamarosan azonban kiderült, hogy ezúttal a kommunista állam munkásszimbólumaként ismert bányászok a diákok segítségére sietnek. Maszkabálhoz hasonlatos felvonulásuk félelmetes látványt nyújtott. A tüntetés végül rendkívül civilizáltan zajlott le: a központi utcákon végigvonuló bányászokhoz tömegesen csatlakoztak a járókelők, és együtt skandálták velük: „Nem dolgozunk többé a vörösöknek!” és „Andrjusa, tűnj haza!”

Ha lenne megoldás…

Mladenovot, a „bolgár Grószt” Lukanov, a „bolgár Pozsgay” követte a miniszterelnöki székben, majd most ez utóbbi is lemondott. A feltehetően Moszkvában kidolgozott két forgatókönyv közötti párhuzam nem lehet véletlen. Megbízható forrásból szerzett információk szerint a lemondás bejelentése előtt két nappal a kommunista vezetőség arról tárgyalt, hogy épp azt az ellenzéki személyiséget fogadnak el miniszterelnöknek, aki a kerekasztal-tárgyalások idején megfelelő „rugalmasságot tanúsított a választások időpontját illetően. A történelmi párhuzam itt is folytatódhat, s így a szovjetek esetleg kénytelenek lesznek idővel lemondani a legszilárdabbnak tűnő támaszukról is.

Egy kisebbségi kormány kétségtelenül súlyos parlamenti válsághoz, vagy még inkább a parlamentarizmus válságához vezetne. Az új országgyűlési választásokat követelő kis, parlamenten kívüli pártok eddig már megközelítően félmillió aláírást gyűjtöttek össze. A gazdasági összeomlás kellős közepén az ország a súlyos politikai válság, egy „országos független bolgár köztársaság” kikiáltása felé halad.

A politikai stabilitás egyetlen biztosítéka pillanatnyilag Zselev elnök személye. Az elnöki tanácsadó testület szinte kivétel nélkül nyitott, európai mentalitású szakemberekből áll. Nem véletlen, hogy a legfrissebb közvélemény-kutatási eredmények szerint ez az intézmény száz közül hetven ember bizalmát élvezi (a DESZ negyvennégyét, a BSZP huszonháromét). Bulgária tehát a kormány lemondása után is reménytelen patthelyzet előtt áll: a parlamentnek be kellene látnia saját inkompetenciáját, és megszavaznia az erős elnöki intézményt (ami mellesleg jól illeszkedik a bolgár kormányzási hagyományokba), ez azonban azért tűnik kilátástalannak, mert épp az inkompetenst a legnehezebb meggyőzni arról, hogy alkalmatlan a feladatára. Így a kommunista parlamenti többségből következően a döntés továbbra is a BSZP, illetve az őt befolyásoló felsőbb hatalom jóindulatán fog múlni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon