Skip to main content

A kettős átmenet korlátai

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A balti kormányok hiába határozták el, hogy szakítanak a szovjet típusú parancsgazdasággal, mindez keveset jelent akkor, amikor hiányoznak a gazdaság feletti ellenőrzés elemi eszközei. A függetlenedést különösen az nehezíti, hogy mindhárom gazdaságot bénítja az úgynevezett keleti kereskedelem, vagyis a Szovjetunió köztársaságainak részesedése: termelésük 50-60 százalékát „exportálják” a többi köztársaságba, míg a külföldi országok részesedése kivitelüknek csak 8-10 százalékát teszi ki. Önálló külkereskedelmi mérleg hiányában a dificitet is szövetségi szinten finanszírozzák, ami sokszor igen tetemes, például Észtországban 1990-ben a külföldi import háromszorosa volt a kivitelnek. Érdemes persze egy pillantást vetni az import „ellentmondásos” szerkezetére is: a litván gazdasági minisztérium számításai szerint az elmúlt évben az export két és félszeresét kitevő litván import nagy része a szövetségi irányítás alá tartozó vállalatok igényeit, valamint a katonai szükségleteket fedezte. És ezekről nem lehet azt állítani, hogy a közvetlenül a litván gazdaság érdekeit szolgálnák. A szövetségi minisztériumok alá tartozó vállalatok a köztársaságok ipari termelésének közel egyharmadát végzik, de kívül esnek a köztársasági gazdaságirányítás hatókörén: nyersanyagellátásukat közvetlenül Moszkvából intézik, termelésük 90 százalékát a szovjet piacra szállítják. Olyan kulcságazatokhoz tartozó vállalatokról van szó, mint az észt olajpala-kitermelő üzemek, litván olajfinomítók, villamos erőművek, vegyi és gépgyárak Ezek a mamutüzemek annak a moszkvai ipartelepítési politikának az eredményei, amely ki akarta használni a Baltikum műszaki és szociális értelemben fejlettebb infrastruktúráját, a magasabb életszínvonalat és munkakultúrát. A kedvező baltikumi környezet a szovjet beruházásokat viszonylagosan költségérzékenyebbé és kevésbé kockázatossá tette. Az iparosítás betelepítéssel, erőszakos oroszosítással járt együtt, amelynek következtében például az észt iparban a nem észt munkaerő aránya 60 százalékra nőtt. Az olajpalából nyert gáz következtében Észtország Leningrád fűtőenergia-ellátójává vált, és termelésének csupán egyharmadát használja fel hazai szükségletre. Hasonlóképpen szövetségi szinten fontos feladatot tölt be az észt villamosenergia-kivitel, a megtermelt energia nagyobb része a szovjet észak-nyugati energiahálózatba kerül. Litvániában az olajfinomító-ipar exportálja termelésének több mint felét a többi köztársaságba. A szovjet olajimport 1990-ben az embargó következtében az előző évi 12 millióról 9,5 millió tonnára csökkent, de várható, hogy 1991-ben újra eléri az 1989-es szintet. Mindezt csak tetézi, hogy a köztársaságok nem folytathatnak önálló valutagazdálkodást: a kikötők használatából származó valutabevételek, az idegenforgalom jövedelmeinek nagy része a szövetségi monopolszervezeteket gazdagítja. A külföldi utazásokhoz szükséges útleveleket Moszkvában nyomják.

A köztársaságok nem rendelkeznek gazdasági határokkal sem. A térségben az élelmiszerek és ruházati cikkek piacán a kínálat jobb, a hiány intenzitása kisebb, mint az orosz köztársaságban vagy másutt. Annak érdekében, hogy megvédjék a helyi piacot az értéktelen rubelben jelentkező túlkereslettől, a balti kormányok jegyrendszerrel és vámhivatalok felállításával próbálták korlátozni a nem helyben lakók felvásárlását. A gazdasági határok felállítása azonban politikai üggyé vált: Moszkva válasza különleges rendőri alakulatok (OMON) megtorló akciósorozata. A balti áruk kiáramlását igyekszik megakadályozni az a következetes inflációs gazdaságpolitika is, ami az árszínvonalat a szovjet árszint fölött tartja. A fogyasztói árak adminisztratív felemelésének gyakorlata a múlt év októberében Észtországban kezdődött. A központi áremelések azonban egyik köztársaságban sem javították az áruellátást. A vállalatok és a kolhozok egyre kevésbé tettek eleget az állami megrendelésekből származó kötelezettségeiknek, és inkább a köztársaságok közötti közvetlen kapcsolatokon keresztül tartós fogyasztási cikkek behozatalára törekedtek. A kormányok programjaikban ugyan a piacgazdaság kiépítésére tettek ígéretet, de valójában gazdasági befolyásukat csupán az árak szabályozásában, a termelési kötelezettség előírásában, az áruk áramlásának korlátozásában tudták érvényesíteni: beavatkozási politikájuk a gazdasági határok és saját monetáris rendszer hiánya következtében hatástalan maradt. Mivel a balti államok a Szovjetunió nemzeti jövedelmének mindössze 2,3 százalékát állítják elő, ebből adódóan a szovjet pénzügyi rendszert, a pénzkínálat mennyiségét, valamint a szovjet infláció mértékét nem tudják befolyásolni, így a nagy gazdaság összeomlásának mellékhatásait sem tudják kivédeni.

A legtöbb külföldi vegyes vállalat Észtországban működik, a lakosság, valamint a vállalatok közti forgalomban a finn márka már-már az élre tör. A valódi nemzeti valutaszerepét azonban nem pótolhatja, bár a balti gazdaságok függő helyzetén érdemben nem tudott volna változtatni az észt vagy a litván nemzeti valuta bevezetése sem. A valódi pénz hiánya viszont akadályozza a piaci reformokat, hiszen egyik kormány sem akar úgy privatizálni, hogy a tulajdont rubelért adná el.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon