Skip to main content

Lakmusz a vázában

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


Érdekes írást közöl a Népszabadság Almási Miklós esztéta tollából, Ne bántsatok a Kupát címmel. Kupa Mihályt még nem bántják, csak csipkedik… Akinek humora van, distanciája önmagához, és mániákusan csinálja, ami a dolga, a fontos dolgokat belevasalja az emberek szürkeállományába, optimista, lépései mögött vonzerő, szakértelem, átgondoltság áll, mögötte pedig szinte sohase látott sikerű „Public Relation” kampány. A bírálatok pedig azok részéről érik – írja a Népszabadság –, akik különböző programokra, mint például kárpótlás, világkiállítás, pénzt kérnek. Nem ez a fortély a vicces, ez csupán az 1991-re hangszerelt, kritikátlan alázat. A vicc a lakmuszpapír. A független jegybank megvalósítása a Pénzügyminisztérium számára a lakmuszteszt. A tét az, olvashatjuk, sikerül-e megteremteni a monetáris politika eszközrendszerét, ami által a jegybankban partnere támad a kemény monetáris csatákhoz a Pénzügyminisztériumnak, s Európához is ez úton keresztül érhetünk el.

Ez tényleg vicc, még ha rossznak is gondolom. Eszem ágában sincs föltételezni, hogy a miniszter úgy általában ne lenne híve az úgymond független jegybanknak. Almási szerint a kívánatos irány Európa legjobban működő jegybankjának, a Bundesbanknak a kormánytól független jogállása. Kupa Mihály ezt az önállóságot enyhén szólva nem kívánja. Ha nem ő a miniszter, hanem még elődje (az egyik, a Pénzügyminisztérium PR-munkáját dicsérő Figyelő interjú szerint Rabár Ferencet szinte gyűlölte a sajtó, míg Kupát glorifikálja) van hivatalban, s a tervek szerint 1990 szeptemberében valóban elfogadják a jegybanki törvényt, az MNB jogállása valószínűleg függetlenebb lett volna, mint most várható.

A Pénzügyminisztérium és az MNB elnöke között kemény és súlyos viták zajlanak. A beterjesztett jegybanki törvénytervezet szerint a fontosabb monetáris jegybanki döntéseket a Jegybank tanácsa hozná, amelynek tagjai egy részét az MNB alelnökével megegyező számban valamilyen módon az MNB-n kívüli erők delegálnák. Az alelnökök (akik a mai elnökhelyetteseknek felelnék meg) a mai gyakorlattól eltérően a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök nevezi ki.

Nagy lehetőség lenne tehát arra, hogy a kormányfő kakukktojást – alelnököket – ültessen az MNB-be, s így a Jegybank tanácsán keresztül a kormány – Kupa Mihály – elképzeléseinek megfelelően döntően befolyásolni tudja a jegybanki politikát. Ez nem a Bundesbank függetlenségét vetíti előre, hiszen nálunk még a formálisan nyugat-európai jogszabályok mellett is sokkal nagyobb a kormányzati befolyás. Az MNB-nek a gyakorlatban korábban meglévő függetlensége veszélybe került. De nálunk a pártbefolyás sokkal nagyobb, mint ahogy a jogszabályokból feltétlenül adódna. Berdár Béla, a Pilisi Parkerdő Gazdaság igazgatójának kirúgása is ezt mutatja. Az erről megjelent cikkek után megpróbálom fölfrissíteni emlékeimet a vízlépcső elleni tiltakozásokról. Mert ha Berdár Béla ellenezte a GNV-t, és ő tekintélyes környezetvédő, ahogy írják az őt védelmező újságok, akkor az 1984 februárjában indított vízlépcső elleni aláírásgyűjtés aligha minősíthető másnak, mint a GNV melletti propagandának.

Hiszen Berdár az aláírásgyűjtőknek, a vízlépcső ellenzőinek ellenfele volt. Az más kérdés, hogy értette ő jól a kor szavát, és amikor már a GNV kritikusai nem „magukat többször lejáratott hiteltelen emberek” voltak (Magyar Hírlap, 1987. december), akkor a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke, Berdár Béla is „problematikusnak” minősítette az építkezést. Ráadásul a most fölemlegetett és inkriminált telekügyletei meglehetősen ismertek voltak korábban is, csak eszközök nem voltak a bizonyításra. A HVG 1988 augusztusában jelzésszerűen föl is vetette a zavaros telekkiutalásokat.

A történetről a múlt héten a Magyar Nemzet közölt megdöbbentő cikket. Az egyik megdöbbentő tény az egyébként okkal jó nevű újságíró állásfoglalása. Ha jól értem, nem tagadja a telekosztásokkal kapcsolatos visszaéléseket, de azzal mentené föl Berdár Bélát, hogy a környéken sokkal nagyobb mértékű ilyen jellegű visszaéléseket is elkövettek. S ki mert volna ellentmondani a nagy hatalmú telekkérőknek – olvasom az újságban. Az érvelés ismerős…

A másik mellbevágó információ: Berdár Béla önkéntes lemondása esetére Szél Péter MDF-es képviselő fölajánlotta, hogy nem lesz fegyelmi vizsgálat. Sőt, egy állást is kínáltak fel helyette számára. Az újabb fordulat Csurka István lapjából való. Csurka szerint össze kell gyűjteni a Berdár Béla-féléket, vázába kell helyezni őket, és kitenni a napra száradni; remélhetően lesz még kánikula az idén.

Mit gondoljon az ember arról, ha valaki kiszolgálta a korábbi rendszert, környezetpusztító tervekhez statisztált, de a kirúgását nem a felelősségre vonás, a jelek szerint inkább a pozíciójára áhítozás mozgatta, s már-már uszító hangnemben agitálnak ellene.

*

Keresd meg Magyarország egyik legirigyeltebb és óriási nyereségéért talán legtöbbet szidott „ágazatát”, ezen belül is azt a részét, amelynek nincsenek örökölt hátrányai, és várhatóan nagy fellendülés előtt áll. Válaszd ki közülük azt a céget, amelynek szolid az üzletmenete, jó a vezetése, ha itt az állam is (rész)tulajdonos, vásárold meg névérték alatt a részvényeket, és olcsón egy – vélhetően – remek befektetéshez jutottál. A döntően építőiparban érdekelt kisbankról, az Ybl Bankról szól a történet, mely részvényeinek 51,7 százalékát 700 millió forintért két kft. szerezte meg. A két kft. alaptőkéje a hírek szerint nagyságrenddel kisebb, mint a megkötött üzlet értéke. A parlamenthez már beterjesztett pénzintézeti törvény szerint a bankok legkisebb alaptőkéje 2 milliárd forint lesz, amelyre máris ígéretet tett a most többségi tulajdont szerzett két kft., melyek részben külföldi tulajdonban vannak. A külföldi tulajdon részaranya azonban ma még nem ismert pontosan.

Az Ybl Bank, amely 13,5 százalékos osztalékot fizetett, a legszolidabb kamatokat alkalmazó bankok közé tartozik. A vásárlók a Magyar Hírlap szerint 98,5 és 100 százalékos átlagáron vásárolták meg a részvényeket, amelyek a tavalyi osztalékból való részesedésre nem jogosítanak föl. A lap szerint méltányos árfolyam, mert a kisbankok részvényei 70 és 90 százalék között mozognak.

Aligha kétséges, múlt hét péntekén pokolba kívánták az újságírókat Kádár Béla minisztériumában. A Világgazdaság és a Magyar Hírlap közölte a minisztérium statisztikáját arról, hogy az év első öt hónapjában 946 millió dollár volt a kereskedelmi mérleg passzívuma. Ez az adat semmiképpen sem egyezik meg a korábbi adataival, valamint az MNB-nél megjelenő statisztikákkal. Jegybanki nyilatkozatok alapján az is feltételezhető, hogy májusig az exportbevételek és az importkiadások egyenlege nulla körüli volt. A Világgazdaság közölt adatokat az MNB-nél megjelenő fizetési mérlegről is. Eszerint 172 millió dollár volt 5 hónap alatt az áru-deviza forgalom passzívuma. (Nagy kár, hogy nem ismertettek részletesebb jegybanki adatokat.)

Az MNB és a külkereskedelmi tárca adatai között tehát 700-900 millió dollár az eltérés. A tárca még pénteken rögtön nyilatkozatban jelezte, hogy az adatok nem hivatalos úton jutottak a lapokhoz, csak a minisztérium munkaszámairól van szó. Ezzel tehát azt is elismerték, hogy a két lap a minisztériumban rögzített adatokat közölte. Egy másik MTI-közleményben bejelentette az NGKM, hogy hétfőn adják közre az igazi adatokat. A rovat e heti, a szokásosnál korábbi lapzártája miatt ez már nem kerülhet be a beszámolóba, de az biztos, hogy a hétvége hatalmas munkával telik majd a minisztériumban, és talán több száz millió dolláros eltérések is adódhatnak a korábbihoz képest. És elindul majd a nagy duma: miért is térnek el az adatok egymástól? Arról várhatóan kevés szó esik majd, hogy ki felelős a döntésképtelenség felé sodró statisztikai zűrzavarért, és miképp lehetne ebből a lehető leghamarabb kikerülni.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon