Skip to main content

A luzitán példa?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A portugál sajtó szalagcímekben hozta a hírt. Ottani barátaim első reakciója kétkedéssel vegyes büszkeség, a második már inkább némi udvarias csodálkozás volt.

Mindez 1988 őszén történt, azután, hogy Kulcsár Kálmán igazságügy-miniszter egy nyilatkozatában a magyar rendszerváltás egyik modelljeként a portugál fejlődést jelölte meg.

A portugálok tanácstalansága érthető volt, hiszen az elmúlt 2-300 évben igazán nem szokták meg, hogy pozitív példaként emlegessék őket. Hozzánk hasonlóan ők is áhítoztak Európába, csak éppen a nyugati végekről, siratták elmaradottságukat (amit ott nem ázsiainak, hanem afrikainak neveznek), és panaszkodtak a „félbemaradt” 1974-es forradalom miatt.

Az elmúlt 15 év portugál fejlődésében a „boszorkányüldözés” elmaradása mellett – csak a Közös Piacba való belépéssel (1986) megindult gazdasági fellendülés kínál számunkra is megszívlelendő tapasztalatokat.

Ami az általános politikai és szociális fejlődést illeti, nem kívánom Magyarországnak azt a tizenhárom évig tartó instabilitást, amelyben az első két év ultrabalos anarchiája után 1987 júliusáig 16 kormány váltotta egymást. A 70-es években Portugália szomorú rekordokat döntött az illegális tőkekiáramlás terén. A kisajátítások súlyos károkat okoztak az iparban és a mezőgazdaságban, túlsúlyba került az állami szektor, és megtöbbszöröződött a külföldi adósság. Az évi 20-35%-os inflációs ráták nyomán az escudo értéke hatodára csökkent, hétköznapivá váltak a csődeljárások és a sztrájkok.

Az analfabéták aránya hivatalosan ma is 18%, a szervezett 3-4 éves szakmunkásképzés mindössze tavaly kezdődött meg, a gyerekmunka jelenleg is komoly probléma, a külföldi beruházókat még mindig az olcsó munkaerő és a portugál minimálbér (a spanyol egyharmada, ill. az osztrák egyötöde) vonzza elsősorban.

Az elmúlt három évben, a Közös Piacba való belépés óta azonban egyértelmű fejlődés tapasztalható. 1986 és 1988 között 2936 USD-ról 4172 USD-ra nőtt az egy főre jutó nemzeti termék, az ipari termelés 124,9-ről 135,9-re emelkedett. A munkanélküliség 10,2%-ról 7%-ra, az infláció pedig 11,7%-ról 8,7%-ra csökkent. A külföldi adósság összege 1987 és 1988 között több mint 1,2 milliárd dollárral; 18 421 milliárdról 1203 milliárdra mérséklődött. Jelentősen bővültek ebben az időszakban a külföldi beruházások: 1986–87 között az USA-dollár-relációban 166%-kal, majd 1987–88 között ismét 120%-kal, a yen-relációban pedig 130, ill. 90%-kal. Megjegyzendő azonban, hogy e beruházások 52,8%-a a szolgáltatási és kereskedelmi szektorba irányult, s csak kis része volt működő tőke.

A Közös Piacba való belépés óta megváltozott Portugália nemzetközi helyzete és jelentősége. Nőtt az ország tekintélye és súlya. Érdekessé vált gazdasági partnerként és beruházásra érdemes piacként is. Több EFTA-ország, Japán, az Egyesült Államok, Dél-Korea és Brazília is a Közös Piacba való bekerülés ugródeszkájaként használja fel Portugáliát. A volt afrikai gyarmatokkal is ugrásszerűen javultak kapcsolatai.

Az itt felsorolt eredmények következménye az a pozitív szociálpszichológiai változás, melyet valóban irigylek, és szívből kívánok magunknak, magyaroknak. Az történt ugyanis, hogy több évtized vagy talán évszázad negatív külpolitikai konstellációja, s megannyi rossz uralkodó és kormány után ugrásszerűen megnőtt az embereknek az ország fejlődésébe vetett hite. Különféle címeken ömlik az országba a közös piaci támogatás, s az emberek úgy érzik, most végre valóban történik valami. Ha máshogy nem is ment, vélik, most legalább a többi tizenegy tagország rászorítja Portugáliát a haladásra.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon