Skip to main content

A szovjet demokrácia lakatlan szigetén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


 A márciusi parlamenti és helyhatósági választás Leningrádban az alternatív politikai erők győzelmével zárult. Mennyire lehetett tartós az ellenzék egysége?

– Az ellenzék különböző csoportjai valóban közösen indultak a „Demokratikus választások ’90” nevű blokkban, s az Orosz Föderáció Legfelsőbb Tanácsában a 33 leningrádi mandátumból 26-ot szereztek meg, a Leningrádi Városi Tanács 400 helyéből pedig 240-et. (Az egyes kerületekben és vidéken viszont elveszítették a választásokat.) A Leningrádi Tanácsban mandátumhoz jutott ellenzékiek a későbbiekben nem tudtak közös álláspontokat kialakítani, amúgy is heterogén táboruk frakciókra hullott szét. A velük szemben álló 70 fős SZKP-frakció igen sikeres: saját előterjesztéseiket ugyan nem tudják elfogadtatni, de képesek megbuktatni a számukra kedvezőtlen határozatokat. Az ily módon teljesen szétdarabolódott Leningrádi Tanács már az első ülésszak legelején döntésképtelenné vált: az elnök személyének megválasztásakor egyetlen csoport sem tudta jelöltje számára megszerezni a szükséges szavazatmennyiséget.

– Ekkor merült föl Szobcsak neve?


– Ellenzéki körökben világossá vált, hogy olyan „erős” ember kell az elnöki székbe, aki nemcsak a demokratákat képes konszolidálni, hanem a független képviselőket is meg tudja nyerni. Az 53 éves Anatolij Szobcsak korábban gazdaságjogot tanított a Leningrádi Egyetemen, majd mint peresztrojkapárti parlamenti képviselő vált ismertté. A XXVIII. pártkongresszuson Borisz Jelcinnel és Gavriil Popovval együtt lépett ki az SZKP-ból.

 A hírek szerint hatalmi harcok dúlnak a centrum, a Leningrádi Tanács és a kerületi tanácsok között is.

– A Leningrádi Tanács, sajnos, nem tudott megszabadulni bizonyos hatalmi reflexektől, így aztán amikor a kerületi tanácsok is teljes autonómiát követeltek, semmiképp sem akartak osztozkodni velük a hatalmon. Szobcsak ekkor még azt a lehetőséget is felvetette, hogy az engedetlen kerületi tanácsokat egyszerűen fel kell oszlatni. A problémákat csak tetézte, hogy mind gyakrabban kellett szembenézni a sajtó bírálatával is. A válság nyár derekán kulminált, amikor júliusban a benzinhiány miatt elégedetlenkedő autósok lezárták a Néván átvezető Kirov hidat. Augusztusban rendszeresen ismétlődtek az ún. „dohányzavargások”, kenyér- és liszthiány lépett fel, sztrájkoltak a mentősök. Bár egyes esetekben – videofelvételekkel bizonyíthatóan – provokációk és szabotázsakciók okozták a tüntetéseket, a tanács nagy nyilvánosság előtt zajló belharcaival maga ellen hangolta a leromlott ellátás és közbiztonság miatt amúgy is zúgolódó várost.

 Ekkor került sor kenyértörésre Szobcsak és a Leningrádi Tanács között?

– Igen. Az elnök az egyszemélyi hatalom megerősítésével próbált kiutat találni a zsákutcából. Erre ösztönözték a közvélemény-kutatási adatok is, melyek szerint Szobcsakot a leningrádiak 60%-a támogatná egy erős „elnöki rendszer” létrehozásában. Ezen felbuzdulva Szobcsak az ősz elején sajtókampányt indított a Leningrádi Tanács ellen, a küldötteket hozzá nem értéssel vádolta, s erre hivatkozva rendkívüli hatalmat követelt magának. A tanács ellenszegült antidemokratikus módszerek alkalmazását olvasta Szobcsak fejére. A végveszélyben a Demokratikus Blokk először volt képes az összefogásra: immáron egyszerre kellett szembeszállniuk a konzervatívokkal és saját emberükkel, Szobcsakkal. Október elején végre kimondták, hogy a Leningrádi Tanács és az elnök csupán az elvi keretek meghatározására és az ellenőrzésre jogosult, a tényleges hatalmat az immár megújult Végrehajtó Bizottság gyakorolja. Az új testület három kulcsembere Csubajsz, a radikális közgazdász, Tyihonov ellenzéki szociológus és Bolsakov, a leningrádi hadiipari komplexum képviselője, nagy hatalmú, veszélyes konzervatív politikus; elfogadása kényszerű lépés volt. Ám a helyi tömegkommunikáció továbbra is az „erős ember”, a „jó cár” mellett agitált, a lenézettebb leningrádi tévés hírműsor, a „600 másodperc” rendszeresen támadta az „anarchiába fulladt” Leningrádi Tanácsot, a tanács viszont „tanácsellenes propaganda” terjesztésével vádolta a városi tömegkommunikációt. A helyzet valóban elmérgesedett: közvélemény-kutatásunk szerint a város lakosságának 60%-a értékelte negatívan a Leningrádi Tanács működését, míg az erőskezű Szobcsakot csak 12% utasította el. Szobcsak egyébként pragmatista politikus, ambiciózus ember, és kitűnő taktikus. Sajnos, az az érzésem, hogy eközben saját karrierjét is egyengeti, van benne affinitás az autoriter hatalomgyakorlás iránt is.

– Bizonyos forrásokból azt is hallani, hogy kitűnő kapcsolatokat épített ki a városi felső pártvezetéssel és a hadiipari komplexum képviselőivel.

– Erre bizonyos fokig rá is kényszerült. A leningrádi dolgozók 70%-át a hadiipar foglalkoztatja. A városban a gazdasági hatalom az 1988-ban alakult ún. Iparvállalatok Szövetsége nevű szervezet kezében összpontosul, melynek az 50-60 legbefolyásosabb gyárigazgató és pártvezető a tagja, hátuk mögött a hadsereggel.

Alighogy megkezdődött a piacgazdálkodásra való áttérés, a pártapparátusok a háttérbe húzódtak, s nekiláttak a pártvagyon tőkésítésének. A jelenleg alakuló közös vállalatok, bankok, részvénytársaságok alapítói között elbújtatva ott találjuk a hadsereg és a pártokrácia képviselőit. Nagyon szoros az összefonódás. Borisz Gidaszpov, a leningrádi városi és területi első titkár tavalyi megválasztásáig több mint tíz éven át a vegyifegyver-kutató intézet igazgatója volt. A „Rosszija” kereskedelmi bankot az SZKP központi és területi szervezete alapította 15 millió rubel alaptőkével, s övék a „Russzkoje video” nevű vállalkozás, az egyik legnagyobb szovjet filmgyár is. És a „nómenklatúra tőkéje” monopóliumokra tör. Ezzel Szobcsaknak is számolnia kell. Rászorul a pártszervezetek támogatására a „szabad gazdasági övezet” kérdésében is. A „szabad gazdasági övezet” kialakítását a hadiipari komplexum kezdeményezte, de az ügyet a demokraták is felkarolták, mivel akkor más reformokra nem volt kilátás. A Leningrádi Tanács a maga hatáskörében kívánja tartani az egyébként is csak a városra kiterjedő övezet felügyeletét, Szobcsak azonban egy, a Szovjetunió elnöke által jóváhagyott külön bizottságot szeretne, amelynek vezetője kiterjedt hatáskörrel, gyakorlatilag gazdasági és politikai teljhatalommal rendelkezne a térségben. És ebben az elnöki székben feltehetőleg saját magát szeretné látni. A Leningrádi Tanács természetesen nem fogadta el ezt a koncepciót, ekkor Szobcsak új javaslattal állt elő: a „szabad gazdasági övezetet” az egész leningrádi területre ki kell terjeszteni. A területi tanácsok 80%-a a konzervatív pártfunkcionáriusok hatalmában van, akik persze melegen támogatják ezt az ötletet. Szobcsak most arra készül, hogy december elejére összehozza a városi és területi tanácsok közös ülését, hogy az így módosított erőviszonyok közepette elfogadtassa tervezetét.

 És hogyan fogadja ezt a város?

– A város hangulata nyomott. Krónikus az áruhiány. A veszély most nem a katonai hatalomátvételben rejlik, hanem abban, hogy az emberek végleg kiábrándultak a demokráciából, s az áhított „jó cárt” akár ők maguk is trónra ültethetik.

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon