Skip to main content

Adatjáték

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


Másfél héttel ezelőtt egy tv-beszélgetésben ismételten fölemlegette a történetet. Mindkét alkalommal „kiderült”: Antall doktor dicsősége, hogy 1989 novemberében Németh Miklós közzétette az ország tényleges külföldi adósságát. Vajon miért éppen most emlegeti mindezt a kormányfő? Meglehet, hogy a sokat emlegetett, kifinomult politikai stílusérzéke indította erre? Az államigazgatásban dolgozók közül (már amennyire ezt tudni lehet) Surányi György mindéképpen azok közé tartozott, akik a legtöbbet tették azért, hogy a tényleges adatokat bevallják. S most az ő kirúgásának megszentelése lett volna az ok arra, hogy fölelevenedjék a történet úgy, hogy minden érdem az MDF elnökéé legyen? Ez még Antall doktor nagysága mellett is kicsinyes feltételezés.

Idézzük föl, hogy a nyilvánosság előtt milyen fokozatai voltak az adósságadatok bevallásának (erről részletesebben lásd: Beszélő, 1989. december 18. és Magyar Nemzet, 1990. február 27.). 1988-ban a Világgazdaság (ha jól emlékszem, akkor még nem volt nyilvános terjesztésű lap) közölt egy adatsort a külföldi adósságokról, amelyek lényegesen nagyobbak voltak a hivatalos adatoknál. Ezek az adatok szigorúan titkosnak számítottak. Feltételezhető – semmiféle bizonyítékom erre nincs –, hogy Pozsgay körei szivárogtatták ki az adatokat, máskülönben aligha merték volna azokat közölni.

Németh Miklós 1989 tavaszán egy parlamenti beszédében mintegy mellékesen „bemondta” a belföldi államadósság tényleges nagyságát, ami szintén jóval nagyobb volt a hivatalosnál. Egy statisztikai rendszerben nem lehet csupán egyetlen számot meghamisítani: világossá vált, hogy előbb-utóbb közölni fogják a valós adatot is.

Azt, amiről már egy viszonylag szélesebb kör (becslésem szerint két-háromszáz ember) tudta, hogy 2-3 milliárd dollárral nagyobb lehet a bevallottnál. (A kozmetikázás alapvető oka a költségvetési hiány valós nagyságának eltitkolása volt.) Erről a fontosabb ellenzéki pártok is tudtak. Az SZDSZ például a reformközgazdászok, az MDF pedig a Pozsgay-körből hozzájuk pártoltak (Bogár László) révén. Az adatok nyilvánosságra hozatalára komoly nyomásgyakorlás (pláne nyilvános) nem volt a részükről. Persze az ügy bizalmas jellege miatt ezt csak sejteni lehet, s bárki könnyen állíthatja az ellenkezőjét. Ráadásul az 1990 elején 1982-ig visszamenőleg közzétett adósságadatok eltértek a „közszájon” forgó adatoktól. Nem tudni, hogy ténylegesen milyen kör ismerte a pontos számokat. S tegyük hozzá, hogy az MNB korrektül és ellenőrizhetően azóta sem publikálta a korábbi adatokat.

Az 1989. novemberi vallomást legközvetlenebbül kétségtelenül a már elkerülhetetlen új választások kényszerítették ki. Ilyen értelemben tehát Antall Józsefnek bizonyosan igaza lenne, ha csak annyit állítana, hogy ehhez a lépéshez politikai kényszerhelyzetre volt szükség, a technokraták nyomása nem volt elegendő. De akkor elvileg hasonló „érdemei” voltak a többi ellenzéki pártnak is. (Később Németh Miklós mellett az MNB akkori elnöke, Bartha Ferenc is a maga érdemének tekintette az adatok közzétételét.)

De 1990-ban volt egy furcsa közjáték. Már az Antall-kormány idején, az 1990-es költségvetés módosításakor a miniszterelnök úgy nyilatkozott a Pesti Hírlápnak, hogy a Németh-kormány valótlan adatokat szolgáltatott a Nemzetközi Valuta Alapnak (IMF). A kormány szóvivője azonban megcáfolta a Pesti Hírlapot. A lap olyan állítást tulajdonít a miniszterelnöknek, amit az nem állított. A valótlan adatokat ugyanis nem a Németh-kormány, hanem a Magyar Nemzeti Bank vezetői szolgáltatták.

A kormány szóvivője nem különösebben nevezetes egyéni véleményéről és akcióiról, így semmi kétségünk nem lehet afelől, hogy a miniszterelnök kiigazítása Antall József instrukciója alapján történt.

Miután a jegybank élén nemcsak ma, hanem 1991 előtt is olyan vezetők álltak, akik feltétlen hívei voltak a legfölsőbb hatalomnak, s ráadásul a jegybank jogi értelemben is teljes mértékben a kormány alá van rendelve, komolytalan állítás az, hogy az MSZMP és kormánya nem tudott a tényleges helyzetről. Már csak azért is, mert – mint említettük – a külföldi adósságok meghamisítása döntően (valószínűleg) a költségvetési hiány meghamisításának következménye volt. Ha valaki ebben elhallgatja a kormány felelősségét, az vagy mégsem ismerte korábban az adatokat s az azokat megalapozó mechanizmusokat, vagy valamiért ferdít. Az, hogy formailag az MNB szolgáltatja az adatokat, s hogy a szakapparátusoknak mindig komoly lehetősége nyílik a manipulációra, nem igazolja azt, hogy ily módon varrjanak mindent a jegybanki apparátus nyakába.

Mi érdeke fűződött Antall Józsefnek ahhoz, hogy megvédje a korábbi kormányt, kormányokat?

S ugyanez a kétlelkűség nyilvánul meg a mostani két megnyilatkozásban is. A sajtójelentések szerint a bodpéteri beavatáson inkább Németh Miklóssal szemben fogalmazta meg állítását, míg a tévében ismét a bankárokat marasztalta el Csurka szellemében. A kvázi hazug bankárokat.

Miközben saját kormánya is jócskán elkövet csalásokat és törvénysértéseket. Talán elég, ha a költségvetési törvényekre és zárszámadásokra gondolunk.

Csak nem a régi történet ismételt, bár szégyenlős fölelevenítéséről van szó? A jó királyról és álnok tanácsadóiról? Talán úgy érezte Antall doktor 1990-ben és 1992 elején is, hogy szükség lesz még erre a mesére? S erre a bankárok lesznek a legalkalmasabbak?
Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon