Skip to main content

Alkotmányos önkény?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Sokan úgy vélekedtek, hogy Románia legújabb alkotmányát legalább oly lelkesedéssel szavazza majd meg a lakosság, miként az 1990-es választásokon a Nemzeti Megmentési Front ma is tartó uralmát. A múlt vasárnapi referendumon azonban a lakosságnak alig kétharmada járult az urnák elé – főként azokon a vidékeken, például a Székelyföldön mentek el sokan szavazni, ahol a szavazókedvet eleve az alkotmánnyal szembeni indulat motiválta. Az alkotmányt szentesítő és oly keveseket boldogító Igen így is megszületett. De máris kiderült: a voksokat manipulálták – a referendumon ugyanis nemzetközi megfigyelők nem voltak jelen.

Az alkotmány helybenhagyásával ugyanakkor végre teljesült az Európai Közösség azon – Romániával szemben támasztott – meg-megújuló igénye, hogy a rendszerváltás tényét alaptörvényben rögzítsék – állapították meg máris nem kevés büszkeséggel Bukarestben. Hogy mennyire tükröz valódi rendszerváltást az alkotmány, arról persze lehet vitatkozni. Egy azonban bizonyos – s ebben minden fél, a kormányzó Nemzeti Megmentés Frontja és az ellenzék is egyetért –, lényegesen más dokumentum született, mint a korábbi kommunista alkotmányok.

Románia történetében egyébként ez volt a hatodik alkotmány. Első ízben 1866-ban foglalta egységbe az ország alaptörvényeit I. (Hohenzollern) Károly, majd 1923-ban született újabb dokumentum – a belga alkotmány példája nyomán –, melyet I. Ferdinánd király neve fémjelzett. 1938-ban II. Károly szövegezett meg egy – az úgynevezett „királyi diktatúrát” szentesítő – alaptörvényt, melyet aztán 1948-ban egy sztálinista dokumentum váltott fel. Ceausescu – saját hatalmának kezdetén – 1965-ben kényszerített újabb, kevésbé sztálinista, ám annál megfoghatatlanabb rendelkezéseket tartalmazó alkotmányt az országra, amit később több esetben módosítottak, s amely a legutóbbi évekig érvényben is maradt.

A román alkotmányok mindenkori problematikusságát mindig is a hatalom értelmezése és a kisebbségek jogainak garantálása jelentette. Az 1923-as alaptörvény, melyet a trianoni békekötés „kényszerített” az országra, viszonylagos liberalizmussal közelítette meg a kisebbségi kérdési – ennek alapján kapott például az országban élő zsidóság első ízben román állampolgárságot –, ám rugalmasan értelmezhető konkrét rendelkezéseit a királyi vezetés lényegében soha nem tartotta be. A jelenlegi alkotmány bizonyos értelemben visszatérni látszik ehhez a dokumentumhoz – hivatkozásait kiegészítve a francia, spanyol, sőt portugál törvényalkotási hagyomány egyes tanulságaival – anélkül azonban, hogy bármilyen konkrét garanciákat is tartalmazna a kollektív jogok vonatkozásában. „Kisebbségi szempontból az új dokumentum rosszabb, mint az 1965-ös ceausescui alkotmány” – jelentette ki Király Károly.

Nemcsak a kisebbségek képviselői ellenezték az alkotmányt, hanem a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt, a Szociáldemokrata Párt, a környezetvédők pártja, Sőt a kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt tagjai közül is többen. Nem véletlen: a román alkotmányozás korábbi hagyományainak megfelelően sajnos a jelenlegi dokumentum is csak annyiban garantálja a sajtó- és szólásszabadságot, valamint általában az emberi jogokat, amilyen mértékben az a fennálló „posztkommunista” rezsimnek kényelmes lehetőséget nyújt a hatalom meglehetősen önkényes gyakorlásához. Ilyen feltételek mellett pedig csak feltételesen lehet arról beszélni, hogy az új román alkotmány tényleges rendszerváltozást tükrözne.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon