Skip to main content

Amerikai csúcstechnológia – Kelet-Európáért

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


„Alulírott büntetőjogi felelősségem tudatában bejelentem, hogy Sz. P. magyar állampolgárral a közeles jövőben le fogok feküdni. Egyben, az esetleges félreértéseket elkerülendő, hangsúlyozom: nevezettel semmilyen vonatkozásban nem értek egyet, sőt, undorodom tőle és közönséges vérnősző baromnak tartom. Ennek megfelelően kérem a tervbe vett eseményt egyszerű üzleti aktusnak tekinteni. Tisztelettel: H. K. úrhölgy, USA.”

A fenti szöveg nem pontos idézet, csak valami hasonlót hallottam a tévében: a Hill & Knowlton amerikai reklámcég vállalja a MSZP választási kampányának menedzselését stb.

Tüntettem én már Budapesten vadonatúj nyugatnémet vízágyú előtt, és a pártállam erőszakszervezetének uniformisát is a francia Pierre Cardin cég tervezte – így ez a hír sem igazán lepett meg. Csak elgondolkoztatott. Nem, egyáltalán nem a jó nevű ügynökség üzleti hitelét próbálnám megkérdőjelezni, ellenkezőleg: bizonyos vagyok benne, hogy Hill és Knowlton az MSZP pénzéért szakmai értelemben förszt klász munkát fog végezni. Olyannyira, hogy ügyködése számottevően is megnehezítheti és elnyújthatja azt a küzdelmet, amely ma a kommunizmus szorításából való szabadulásért folyik Magyarországon. Csak aggaszt a kínos botrány veszélye: mi lesz, ha ezt a patinás és professzionálisan igazán korrekt céget meggondolatlan magyarországi elemek netán nyilvánosan lekurvázzák? Meg mi lesz, ha az ügylet kapcsán feltámadó hangsúlyozom: a cég szakmai erényeit távolról sem érintő – érzelmi vihar még az Egyesült Államok kelet-európai imidzsét is befolyásoló tényezővé válik?

Volna amúgy egy ötletem. Drága hölgyem, ugyan vállalja már el a román Securitate kampányát is! Tuti vésztőről van bár szó, ahhoz viszont kétség sem férhet, hogy pénzügyileg hitelképes a kliens, bőven van még félretett pénze. Ha pedig Magácskát ezért az üzletért is leköpdösnék az utcán, rá se rántson, egy komoly ügyletbe ez igazán belefér! – A közvetítést sajnos nem tudom vállalni, de ha összejönne a bot, az ötletért járó szokásos jutalékra igényt tartok. Mert nagyon kell most a pénz – az SZDSZ választási kampányához.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon