Skip to main content

Anyánk napja

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Tudom, hogy ezen a karácsonyon a legtöbbet Mária egyszerű anyai szeretetére gondolok majd, a nyurga növendék lányra, aki riadtan rebegi: „Ímhol az Úrnak szolgálóleánya”, aki együgyű éneket dalolgat Erzsébetnél a hatalmasokat trónjáról ledöntő s az alázatosokat felmagasztaló „Hatalmas”-ról („szent az ő neve!”), aki a napkeleti mágusok hódolatát nem tudja mire vélni, Fiával kapcsolatban pedig leginkább az izgatja, hogy étlen-szomjan prédikál és gyógyít. Még a keresztnél is megsebzett anyai érzéseiben kell vigasztalni („ímhol a te Fiad”).

Nem, nem néztem el a naptárt, tudom, hogy nem anyák napját ünnepeljük. De Zoli miatt is a feledhetetlen anyai ölelés felé sodródom gondolatban.

Több mint harminc éve egy iskolai verekedés tett barátokká bennünket. Gyakran fordultam meg azután a kis városszéli bádogfedelű hajdani hangszerkészítő műhelyből átalakított szobácskában, ahol a szótlan kis írástudatlan, méltatlanul eldobott cigányasszony kifogástalan rendben nevelte még otthon lakó legkisebb fiát. Puha, meleg keze volt, és soha nem nevetett. Azután egyszer kikísértük a „Morgó”-ba, az évszázados akácok alá, Bessenyei közelébe. Zoli keresett zenész lett, azután elveszítettük egymást.

A múlt karácsonyon botlottam bele egy éjszakai menhelyen. Egy gyönge lángú karácsonyfagyertyát szorongatott, a forró faggyú a kézfejére folyt, és részegen az anyjáról motyogott valamit. Az idén közös fa alá ülünk. Klára nénire gondolunk, és Radnóti sose látott, sóvárogott édesanyjára, és József Attila „mamá”-jára, és a hógolyózás közben leorvvadászott bosnyák gyerekek anyjára, és az ötven éve eltemetett anyákra, és általában az anyákra, anyámra, akik holtuk után is túlélik fiaikat, akik nem politizálnak és nem teologizálnak, akik soha nem faragják önnön szobrukat, akik nem akarnak vérben sarjadt új birodalmakat, akiknek nem kell a dicsőség. Csak a fiuk kell.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon