Skip to main content

Az akasztói Colosseum

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A valaha szebb napokat látott magyar futball egykori vidéki fellegvárai, amelyeket a szocialista nehézipar hozott létre és tartott életben (Tatabánya, Dorog, Salgótarján, Diósgyőr, Komló) ma már a megszűnés határán állnak. De még a szerencsésebb, a Reállal tíz éve UEFA-döntőt játszó székesfehérvári Videoton hívei sem sejthették előre, hogy 1995. márc. 4-én az immár zsírszegény tejéről és joghurtjáról neves Parmalat nevét viselő csapatuk egy falusi vállalkozó tulajdonában lévő és annak nevét viselő tizeneggyel fog játszani az NB I-ben.

A létező kapitalisták

Ha a futballbarát veszi a fáradságot és nekiindul a durván 100 km-es útnak, Soltnál Kiskőrös felé letérve másfél óra alatt Akasztóra érhet. Az úton egy darab Stadler-kamionon kívül semmi sem jelzi, hogy a kiterjedt Stadler-birodalom szívéhez közelítünk. Ott viszont számos beszédes jel figyelmeztet: itt valami más, mint a széles rónaság. Az Oportó presszó, mely összeépült a Caffé Pelével, alternatívákat kínál: az idősebbek az Oportó bejáratán jönnek be, mely közvetlenül a söntéshez vezet, míg a fiatalok a Caffé Peléén, mely a játékterembe nyílik. A kármentő felett ipari kamera, a kocsma falain a Stadler FC és Akasztó dicsőségét hirdető képek és trófeák. Többek között preparált afrikai jávorantilop- és varacskos disznófejek, a kocsma tulajdonosának egy szafarin elejtett zsákmányai. Ezek is mutatják, no meg a tyúkudvaron álló shell-merci, hogy Stadler József csak egyike a falu sikeres vállalkozóinak.

A pásztorok királya

A pálma azonban egyértelműen Stadleré. Ez a 44 éves üzletember épülő kapitalizmusunk leglátványosab karrierjét mondhatja magáénak.

Egy tanyán született, Akasztótól 6 km-re. Miképp múlt századi kollegája, Kukorica Jancsi, ő sem focizhatott, iskola után bojtárkodnia kellett. Iskolai előmenetele utólag nem rekonstruálható. Mindenesetre első fizetését, 1760 Ft-ot 15 évesen, 1966-ban, juhászként veszi fel. De aztán megunva a bégetést, bőrfelvásárlásra adja a fejét. A hetvenes évek végén a biztosat feladva egy ideig az Akasztón hagyományos szőlő- és bortermeléssel foglalkozott, s ekkor vett egy takaros házat a faluban. Karrierje töretlenül ívelt felfelé, 1981-ben a TSZKER üzletkötője lett. (Itt találkozott feleségével, Marikával, akitől azóta három gyemeke született). A Tiszakernél szerzett tapasztalatokra és kapcsolatokra alapozva alapította meg 1988-ban a Stadler Kft.-t, mely eleinte üdítőt, sört, pezsgőt, konzerveket forgalmazott a keleti piacon, ahonnan hűtőgépeket és fát hozott be. De saját állítása szerint mindig távol tartotta magát a kétes üzletektől. Talán ezért, még 1991-ig a TSZKER-nél marad. 1993-ban már több mint negyven kamionja és 250 alkalmazottja volt. Merész becslések szerint közvetve (pl. Kiskőrösi Konzervgyár, környező borgazdaságok) ötvenezer embernek adott munkát. Már a budapesti vállalkozói körökben is kénytelenek elismerni, sőt, azt híresztelik, ő Közép-Európa leggazdagabb embere. Lehet, hogy ez lett a veszte, mert a Kiskőrösön portyázó grozniji csecsen maffia egy helyi borkereskedőt felhasználva 1994. jan. 17-én elrabolta, s csak százmillió Ft ellenében engedte el. (A tettesek nagyrészt rendőrkézen vannak, a pénz jelentős része is megkerült.) A kft. felett azóta tovább sokasodtak a fellegek: az APEH a másfélmilliárd áfa-visszaigénylést és az exporttámogatást nem fizette vissza az akasztói mágnásnak.

A mecénás klubelnök

Bács-Kiskun megyének – Stadler József egyik nyilatkozata szerint – kétezer esztendeje nem volt első osztályú focicsapata. Stadlert néhány évvel ezelőtt keresték meg az akkor másodosztályú Kiskőrös vezetői, segítsen a fiúkon. Ekkor még csak 1-2 millióról volt szó, ez az 1993–1994-es idényre 30 millió fölé emelkedett, ezután vette fel az egyesület a Kiskőrösi Stadler nevet. Ebből a pénzből már futotta ukrán szakosztályvezetőre és játékosokra: Sándor István, Szergej Hleba, Viktor Makrickij, Valerij Linnyikov. A fő szerzemény a gyér hajú, román származású, svéd állampolgárságú Adrian Oprisan söprögető volt. A cél az NB I, de a kiskőrösi önkormányzat erre már nem tudott pénzt adni. A mecénás ekkor dönt úgy, hogy a szomszédos Akasztón egy év alatt stadiont épít. 1994. január 22-én kezdtek építkezni egy korábban megvásárolt szőlőföldön. A grandiózus vállalkozást többször is csőd fenyegette, de a forráshiánnyal küszködő vállalkozó barátai segítségével mégis folytatta azt.

Az időközben feljutott kiskőrösi csapat már a Stadler FC nevet viseli, de egyelőre Kiskőrösön bérelnek pályát. Hogy a városka se maradjon focisták nélkül, és a kívülállónak bonyolultabb legyen, Stadler úr a megyei I-ben játszó akasztói önkormányzati csapatot Kiskőrösnek ajándékozza. Ezek után a lelkes akasztói lokálpatrióták – hogy gyerekeik is játszhassanak – megalakítják az Akasztó FC-t, amely rögtön két csapatot is indít a megyei III. északi és déli csoportjában. Az amatőröket az önkormányzat 700 ezer Ft-tal és két helyi vállalkozó természetben támogatja. A polgármester szerint a falu több osztálynyi különbség ellenére a helyieket inkább a magáénak érzi, mint az idegenlégiósokkal felálló profikat.

A honfoglaló

A lehetetlennek tűnő egyéves határidő ellenére mostanra a létesítmény nagyja elkészült. Március 4-én, szombaton a férfiak egy időre elfeledték a 20 százalékos munkanélküliséget. Mályvaszín és taxikék ünneplőt öltve már délelőtt a kocsmában latolgatták az esélyeket. Az asszonyok addig is tűkön ültek, hol marad az ember. Rossz lenne lekésni a meccset. A helyi fiatalok is bőkezűbben szórják a flipperbe a húszasokat, mígnem mindannyian elindulnak a stadionba. A rendezett falu határában szőlőkaróktól övezve áll a pompázatos stadion. Először a kétezer kocsi befogadására alkalmas parkolón kell keresztülvágni, hogy a szurkoló 250-400 Ft-ért jegyhez juthasson. Az előrelátók, háromezren 5000-40 000 Ft-ért már korábban bérletet váltottak. A nagy napra Stadler meghívta alkalmazottjait, a környékbeli vállalkozókat és polgármestereket, meg az MLSZ vezetőit. A vendéglátó állta a sarat: az ezernyi üres pocakba és száraz garatba jutott étel-ital elég. A többség olyannyira belefeledkezett a töltekezésbe, hogy a második félidő kezdetét észre sem vette.

Igaz, a meccs nem érdemelt különösebb figyelmet, s a megnyitó ünnepség még ezelőtt lezajlott. Volt mazsorettbemutató és fúvószenekar. E szolid környezetből kissé kitűnt Marika asszony Metál Ladyt idéző csíkos shtrechében és motoros bőrdzsekijében amint a sárga tweedzakós férjével meg a piros sálas Benkő Lászlóval, az MLSZ elnökével megnyitották az objektumot.

Stadler József szerint az építkezés csak augusztusra 20-ra fejeződik be teljesen, ekkor 4 milliós fellépti díjért a derék akasztóiak a Bayern Münchent láthatják. Hogy mennyibe fog kerülni a kész stadion, arról a vállalkozó még nem tud semmit. Lapunk értesülése szerint a helyiek társadalmi munkája mellett is kb. 1 milliárdba. Kérdésünkre, hogy mivel lehetne a vállalkozást nyereségessé tenni, a klubelnök azt válaszolta: ilyen számítások még nem készültek, de az épületben kialakítandó vendéglátó-ipari létesítményektől és rockkoncertek, illetve nótaestek megrendezésétől komoly bevételeket vár.

Az imidzsszabász

A mérkőzés után a Bika kocsmában a helyi szurkolók (Hardcore Fanatics) az akasztói kábeltévé által rögzített meccset újranézhették. A hírnévtől és a homoki létől megrészegedett férfiúk azon tanakodtak, képes-e Stadler Csengődtől 4 km-re vasutat építeni, hogy a megyei drukkerek és a fővárosi sznobok megtölthessék a széksorokat. Dicsérték még az akasztói mágnás gondoskodását, akinek az imidzsépítés annyira fontos, hogy európai hírű mesterfodrászt alkalmaz focistái és munkatársai egységes frizurájához. (Dauer, Sasson, Stadler.) Aztán a svájci, a jambó és a simléderes alá simították a magukéét, és az utolsó fröccsöt felhörpintve az asszonyra gondoltak, aki nem nézné jó szemmel, ha ezentúl minden szombaton itt kujtorognának.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon