Skip to main content

Az első és utolsó szabad választás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Keletnémet gyorsmérleg


Nyerő ígéretek


„A kampány felforrósodott” – írta a választás előtti hét küszöbén az International Herald Tribune. Kohl és más bonni vezetők helikopteren száguldják be az országot, naponta négy-öt beszédet is tartanak. És egyre ugyanazt mondják: „Csak a nyugatnémet kormányhoz kötődő pártokra adott szavazat adja meg a választóknak azt a két dolgot, amire a legjobban áhítoznak: a közeli egyesülést és a jó nyugati termékekben való dúskálást.” És nem kell félni, az áttérést a piacgazdaságra „szociális közösség” fogja kiegészíteni. De a fő ígéret az volt, hogy nem olvad el, sőt valójában gyarapszik a takarékos polgárok pénze; egy az egyhez alapon fogják átváltani a gyönge, alacsony vásárlóértékű keleti márkát a feketepiacon négyszer, ötször, hatszor annyit érő, erős nyugati márkára.

A végjátékban – ezt ugyancsak az IHT vette észre – megerősödött a teljesen diszkreditáltnak hitt PDS, az állampárt utóda is. Köré gyülekeztek azok a kisemberek, akik a kancellár szavai ellenére félnek a kapitalizmus árnyoldalától: a lakbérek és az élelmiszerek árának fölemelésétől, a keletnémet vállalatok sokaságát tönkretevő nyugatnémet konkurenciától és mindannak elvesztésétől, ami a munkához való jog fogalmához tartozik.

A történetet rövidre fogjuk, úgyis ismerik. Az Allianz: a keletnémet CDU, a DA, azaz a Demokratikus Ébredés, a DSU, vagyis a bajor CSU filiáléja – három egymást kevéssé becsülő párt Kohl összekovácsolta szövetsége – nagy többséget szerzett, jóllehet Schnur, a kancellár első számú miniszterelnök-jelöltje Stasi-ügynökként lepleződött le, és pártját is magával rántotta a mélybe. A CDU azonban egymaga több mint 40 százalékot kapott. Ezt az eredményt az SPD-nek ígérték a prognózisok, de nekik ennek alig valamivel több, mint a fele jutott. Megjegyzendő: a szociáldemokraták főleg vidéken véreztek el, a városokban jobban végeztek, Berlinben, a leendő fővárosban nemcsak az SPD, Modrow és Gysi pártja is megelőzte a CDU-t.

Az Allianz nagy többséget szerzett, de nem szerzett abszolút többséget. Ez nem volna probléma, bonni mintára bevonhatnák a koalícióba a liberálisokat. De mégis van probléma: az egyesüléshez, sőt már a valutaunióhoz is, módosítani kell az alkotmányt, azaz kétharmados többséget kell produkálni. Vagyis: meg kellene nyerni a szociáldemokratákat is. Egyelőre nem állnak kötélnek, de ez talán nem az utolsó szavuk. A szociáldemokraták dilemmája, hogy egyrészt nem kívánnak részt venni a konzervatív kormányban, másrészt nem szívesen alkotnak együtt ellenzéket a PDS-szel.

Magabiztos nyertesek

Ami az egyesülés formáját illeti, úgy látszik, hogy az a 23-as paragrafus, azaz a tartományok csatlakozása alapján megy végbe. Közben igyekezni fognak elkerülni az Anschluss látszatát, a folyamatot kompromisszumra törő vagy a kompromisszum látszatát keltő tárgyalásokkal akarják bevezetni. De Maiziere, a CDU vezetője, a miniszterelnöki poszt várományosa, ugyancsak a gyors, de kompromisszumos megoldások híve. Ő különben sem teljesen ideális partner Bonn szempontjából Az evangélikus politikus, hugenották sarja, valójában művészlélek, pályáját zenészként kezdte. Bár a társutas CDU-hoz tartozik, régóta megbecsült tagja az evangélikus egyházat bázisul használó ellenzéki, alternatív-demokrata közösségnek.

Az új kormányról még nem lehet semmi biztosat tudni, de fölöttébb valószínű, hogy a pénzügyeket, a jelenlegi körülmények között a legfontosabb tárcát, nyugatnémet politikusra fogják bízni. Pierothra, az előző nyugat-berlini szenátus CDU-párti tagjára. Pieroth már be is jelentette – tovább erősítve az amúgy is erősödő DM-t, hogy legkésőbb június végéig létrejön a valutaunió.

A választások igazi győztese: Kohl. Sikerének kiindulópontja, hogy emlékezetes 10 pontjával világos perspektívát adott, alkalmasat arra, hogy az NDK-ban átvegyék és követeléssé, programmá alakítsák. Vetélytársainak nem volt ilyen világos és jól elképzelhető megvalósítást ígérő programja. A folytatás is bevált: a választási hadjáratot néhány egyszerű jelszóra korlátozta, és nem riadt vissza a merész ígéretektől. Miként a The Independent írja, nem lehet félreérteni, ha azt mondják: „Szabadságot hozok nektek, bőséget, egyesülést. Ezek közül a legfontosabb az egyesülés.” Első nyilatkozatában Kohl köszönetet mondott Bushnak és Gorbacsovnak, és kérte a múltba süllyedő NDK polgárait, most már legyenek türelmesek, ne akarjanak az NSZK-ba költözni. Épp csak ki nem mondta: várják ki azt a kis időt, amíg megkeresett pénzük vásárlóértéke azonos lesz a nyugatnémetek pénzének vásárlóerejével. Felvázolta a menetrendet is: azt reméli, hogy a két német állam, majd a négyek tárgyalásai oly eredményesek lesznek, hogy a 35 ország novemberben megrendezendő Helsinki II. konferenciáján már érdemben lehet határozni a német egyesülésről.

A választások eredményét a leendő Németország NATO-tagsága szempontjából értékelte az amerikai külügyminiszter, s vele együtt több más nyugat-európai ország politikusa is, megállapítván, hogy a konzervatív győzelem e tekintetben kedvezőbb, mint a semlegességgel kacérkodó szociáldemokraták győzelme lett volna. A demokrata többségű kongresszusban – és még inkább a nagy amerikai lapokban – valamivel filozofikusabban szemlélik az eseményeket. A választás másnapja persze a jó teljesítménynek kijáró gratuláció, a meglepetésből való ocsúdás napja. De a nyilatkozatok optimista felszíne mögött láthatók a kérdőjelek, felsejlenek a német múlt és a ki tudja, merre kanyarodó jövő nyugtalanító képzetei is.Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon