Skip to main content

Édenbe Nyugatról

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Zavarba ejtő mű Nagy József Éden című darabja, amit a több mint húsz éve Franciaországban élő magyar koreográfus – Apocrif Codex című sorozata második darabjaként – szabadidejében és szűkebb pátriájában, a délvidéki Kanizsán, kizárólag magyar táncos és zenész barátokkal közösen alkotott meg, és társulatával alig néhány nappal az újvidéki ősbemutató után mutatott be a Trafó közönségének. A szikár, színtelen színpad, a szűkre szabott tér, a jelmez nélküli figurák eszköztelen látványa azt sugallja, hogy megint egyszer Szkipe vérbő, groteszk testszínházában lesz részünk, amelyben az ezredvégi condition humaine összes nagy dilemmája kiolvasható volt két-három billegő szék, kocsmaasztal és néhány egzotikus kisvárosi kalapos-zakós fazon komiko-tragikus összetorlódásaiból. De hát most mást kapunk: és amit, az bizony zavarba ejt.

Komor nyitókép: a fehér ingbe, fekete nadrágba bújt, mezítlábas férfiak, fedetlen fővel, háttal a nézőkhöz, lassan, kezükben egy-egy méretes faoszloppal, beimbolyognak a színpadra. Aztán megfordulnak, alkatuk különbözősége egyenméretű bitóikhoz mérve látszik csak igazán: s amikor hátukra veszik az oszlopokat, s szertartásos lassúsággal egymást követve elhagyják a színt, már értjük, hogy valamilyen huszadik századi kollektív keresztvitel tanúi vagyunk. Aztán a szimmetrikus színpad két oldalán két asszony vonszolódik elő, hátukon egy-egy kiterített halottal – halk imát, átokkal vegyes csángó fohászt mormolnak maguk elé, miközben lassan bevonszolják a áldozatokat, majd megismétlik a processziót. Értjük, hogyne értenénk, hogy afféle apokrif piétákat látunk – akkor is így van, ha utóbb a halottak, kik leginkább a délszláv háború áldozatait idézik, groteszk verekedést-háborúságot imitálva életre kelnek. És a passió-reminiszcenciáknak nincs vége: keresztbe tett botokra pányvázva hozzák és dísz-koronával, láncokból font palásttal magasztalják fel a „királyt”, aki aztán a háttérben kékesen felfénylő jelenés közepén méltóságteljes gesztussal jelöli meg a misztikus középpontot. Van fogolykínzás, vérszimbolika, népi evangélium és végül a zárókép: „római katona” szegezi a színpad közepére állított szimbolikus keresztre, a bitófára a táblát, történetesen az iménti misztikus jelenés világító mását.

És hiába Nagy József groteszk szólója, amelyben pantomimes tapogatózás, chaplines csetlés-botlás, díszszemlés trappolás és hanyatt esés vegyül össze, hogy a hazatérő riadtságát érzékeltessék; hiába a társasági össztáncból kiváló vezéralak (Bicskei István) monomán tánclépésekben testet öltő diktátuma, amellyel a maga képére formálja át a „polgári bál” párocskáit, s hiába az errefelé oly jól ismert népvezér-szónok bábként való mókás kifigurázása: a lassan hömpölygő,  szinte zárt számokból komponált darabon – ha itt-ott igyekszik is kifordítani – bizony lötyög a transzcendencia. Erőltetett szimmetrizmus, archaizáló  nyelvhasználat, didaktikus jelképvilág: az a benyomásom, hogy az új darab inkább csak felmondja az idegenből „megtért” művész szenvedéstörténetét. Hazatalálása a hagyományhoz, a szülőföldhöz inkább ideologikus akarás, valamely pozitív, kollektív, végső alap keresése – mintsem a testek és terek saját anyagából kipréselt tudás, művészileg hozzáférhető tapasztalat.

A záróképi „golgota” beszédes INRI-tábláján amúgy egy medencecsont röntgenképe – a solar plexus, a táncoló test misztikus-sugárzó középpontja – kéklik. Szép és kifejező kép – de én, őszintén szólva,  inkább néztem volna még egy ideig Nagy Józsefet és ragyogó táncosait a deszkákon csetleni-botlani. Például a Szakonyi Györkkel táncolt duett – decentrált személyiségek hisztérikus minidrámája – pillanatait: az volt az igazi misztérium.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon