Skip to main content

Egy morgolódó a tömegből

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A hivatalos Magyarország diszkréten fellélegzett, amikor Jaruzelski tábornok jóvoltából azt hihette, megszűnt a lengyel fenyegetés, nem kell már tartania attól, hogy a lengyel szikra tüzet lobbant Magyarországon. A földalatti Magyarország megrendültén próbálta tisztázni, mit is ér ellenzékinek lenni. Mi, a Beszélő szerkesztői folyóiratunk második számának anyagát gyűjtögetve azon tanakodtunk, érdemes-e egyáltalán lapot csinálni, hisz ismét bebizonyosodott, a rendszert sem megdönteni, sem megváltoztatni nem lehet. Első számunkban még bizakodva meséltük el, hogy a Szeta lengyel gyerekeket nyaraltatott a Balatonnál, s hetykén számoltunk be a BM lengyel vonatkozású jogsértéseiről: egyebek közt arról, hogyan kobozzák el tucatszámra a Szolidaritásjelvényeket Budapesten az utcán. Második számunkban már az erőszak áldozatairól emlékeztünk meg, segélyfelhívást tettünk közzé, Kis János pedig az új helyzet tanulságait elemezte. A két törpe kisebbség, a hatalom és az ellenzék között „a halkan morajló embertömeg” – úgy véltük akkor – keveset törődött Lengyelországgal, elhitte a félhivatalos propagandát: a lengyelek azért sztrájkolnak, mert nem szeretnek dolgozni, Lengyelországban káosz van és szegénység, nálunk bezzeg rend, s „aki dolgozik, az boldogul”. Azt hittük, mindenkit ismerünk, akik lázadoznak, és csak azokat érik jogsérelmek, akikről tudunk. Sokat kellett tanulnunk, amíg rájöttünk, hogy ez nem így van, hogy a jogsértések dolgában is csak a jéghegy csúcsát látjuk.

Az alábbi történet azt érzékelteti, miképpen működött az elnyomó masinéria a „puha diktatúra” fénykorában, abban a mélységben, ahová nem hatolt el a tekintetünk.

Váczi Pétert 1973-ban, 19 éves korában izgatásért 14 hónapi fegyházbüntetésre ítélték. Az izgatást azzal követte el, hogy szobájában rendszerellenes tartalmú verseket és más írásokat rejtegetett.

1976-ban behívták katonának; politikai megbízhatatlansága miatt építő alakulatba sorozták be.
1977-ben öngyilkossági kísérlete után leszerelték.
1978-ban megnősült, két gyermeke született.

1980 augusztusában, a gdanski sztrájk idején, a piacon két civilruhás nyomozó igazoltatta, mert ingén „két darab gombostűvel felszúrt fehér-piros színű kokárdához hasonló szalagot”, azaz lengyel kokárdát viselt. Az igazoltatás során Váczi, aki előzőleg alkoholt fogyasztott, a rendőrök eljárásával kapcsolatban szovjetellenes kijelentéseket tett. Előállították, letartóztatták, majd „közösség megsértésének vétsége” miatt öt hónap szabadságvesztésre ítélték.

Az ügyész súlyosbításért fellebbezett.

A Fővárosi Bíróság helyet adott az ügyészi fellebbezésnek; és a vádlottat mellékbüntetésként 1 évre eltiltotta a közügyektől.

Az alábbiakban a jogerős másodfokú ítéletből idézünk:

„Az elsőfokú bíróság a váddal egyezően a vádlott bűnösségét a Btk. 269. § (1) bekezdés. c) pontjába ütköző bűncselekményben állapította meg. Ez a minősítés azért téves, mert a vádlott akkor, amikor a gyűlölet keltésére alkalmas módon a lengyelországi eseményekkel összefüggésben tett szovjetellenes kijelentéseket nem a Magyar Népköztársaság szövetségi, illetve barátsági együttműködését érintő cselekményt valósított meg, hanem a szovjet nép ellen gyűlölet keltésére alkalmas cselekményt követett el. Eszerint tehát bűncselekménye a Btk. 269. § (T) bekezdés d) pontja szerint minősül. (…)

Az első fokú bíróság ítéletében helyesen utalt arra, hogy a vádlottat korábban többek között izgatás bűntette miatt is elítélték, mégpedig végrehajtható szabadságvesztésre. Az elkövetett újabb bűncselekmény ugyancsak politikai jellegű. Ezekre figyelemmel a vádlott méltatlan a közügyek vitelére (…)

A fellebbezési tárgyaláson a vádlott védője útján a kiszabott szabadságvesztés végrehajtásának felfüggesztését kérte arra hivatkozással, hogy a vádlott cselekményét ittasan követte el, és az ittas elkövetők gyűlöletet szító, vagy gyalázkodó kijelentései az azt meghallók körében súlytalanok.

A másodfokú bíróság a védői érveléssel nem értett egyet, annak ellenére, hogy az általa kifejtettek általában így értékelhetők. A konkrét esetben azonban a kijelentések tartalmát vizsgálva nem hagyható figyelmen kívül, hogy a vádlott a tényleges események folytán az aktualitásra alapozva tette meg kijelentéseit. Erre az aktualitásra figyelemmel pedig az általa mondottakat az azt meghallók fokozottabban figyelik. A már hivatkozott korábbi politikai jellegű bűncselekmény elkövetésére is tekintettel olyan kedvezőtlenek a vádlott személyi feltételei, hogy a büntetési célok a szabadságvesztés végrehajtása nélkül nála el nem érhetők. Ezért a másodfokú bíróság a büntetés végrehajtásának felfüggesztését indokolatlannak találta.

Budapest, 1981. évi február hó 3. napján.

dr. Lehoczki János sk. a tanács tagja, előadó
dr. Szabó Pálné sk. a tanács elnöke
dr. Vízi Mihály sk. a tanács tagja”

Nem zárhatjuk ki, hogy a Fővárosi Bíróság bírái Váczi Péterhez kifejezetten jóindulatúak voltak. Hiszen az ügyész súlyosbítási kérelmét úgy teljesítették, hogy a vádlott büntetését valójában nem súlyosbították.

Váczi Péter 1985-ben Nyugatra menekült. Franciaországban számítógépes programozóként dolgozott. 1989 októberében tért haza.

Jelenleg munkanélküli.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon