Skip to main content

Eljő az a nagy, szép idő

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Javorniczky István (Szilágyi Júlia) könyve


Szilágyi József a halált választotta.

Nem jött vissza hozzánk abba a valamibe, abba a majdnem-életbe, abba a kvázi-szabadságba.

A halált választotta.

Javorniczky István dokumentumkötete debreceni egyetemi éveitől kíséri végig Szilágyi sorsát. (Fegyház kommunista szervezkedésért; szabadulás: 1944-ben. Rendőrfőkapitány a felszabadulás után Debrecenben, házassága, súlyos betegségei. Országos rendőrfőkapitány, 1948-tól a KEB tagja. Kijelentései Rajk letartóztatásakor – kidobják a pártközpontból. Egyre alacsonyabb pozíciókban. KEB-megrovásban részesül. Felszólalás Rajk-ügyben. Kizárják a pártból. Esti egyetemen gépészmérnöknek készül. 1956 októberében újra aktivizálódik. Október 28-tól Nagy Imre titkára. November 4-től Nagy Imréékkel együtt a jugoszláv követségen. Romániába viszik őket. Elhurcolják: 1957. március 27-én. A családja nem látja többé. Perbe fogják a „Nagy Imre és társai elleni bűnügyben”. Halálra ítélik. 1958. április 24-én végrehajtják az ítéletet.)

A Szilágyi-portré a dokumentumok és visszaemlékezések sokszínű fényében mozaikképként rajzolódik ki előttünk. Javorniczky Szilágyi lányával, Júliával, Szilágyi feleségével, Ellával, barátaival, Vásárhelyi Miklóssal, Hardi Róberttel, Széll Jenővel folytatott beszélgetéseiből, valamint – elsősorban – Szilágyi, a „Nagy Imre és társai elleni bűnügyben” született vizsgálati dossziéjának anyagából – napi jelentések, tárgyalási jegyzőkönyvek, határozatok, végzés, ítélet – áll össze a kötet. Javorniczky az idézőjelbe tett, tehát nyilvánvalóan változatlan formában, dokumentumszerű hitelességgel szerepeltetett visszaemlékezéseket és a bírósági valamint egyéb dokumentumokat néhány mondattal köti át, ott, ahol szükséges. A könyvben szerzőként csak ezekkel a többnyire hely-, helyzet-, valamint időmegjelölésekre vonatkozó megjegyzésekkel van jelen, azaz háttérben marad, s teljesen átengedi a teret a dokumentumoknak, visszaemlékezéseknek – mindössze szerkesztői szerepet vállal. E színvonalas szerkesztői munka nyomán formálódik a Szilágyi-portré. És mire felviszi a portréra az utolsó vonásokat, úgy érezzük, tudjuk a választ a könyvnek, s ennek az életútnak az egyik legnagyobb kérdésére:

Vajon miért választotta a halált dr. Szilágyi József.

Pontosabban: miért csak a halált választhatta?

„Igazi Jókai-figura volt” – mondja róla barátja, Hardi Róbert. Olvasom a visszaemlékezéseket, meghatódva, könnyezve s kiröhögve magam – rabul ejt ez a hatalmas egyéniség. Mintegy józan védekezésképpen hívom elő a kételyeket. Mert kihez is mérjem? Mert van, akkor még volt ilyen? Csak látszat-védekezés. Rég megadtam magam. Akkor hát igen, „igazi Jókai-figura”.

A Rákosi-korszak megmérettetése egy Jókai-hőssel. És a Jókai-figura jövendőmondása. Szilágyi megjövendölte a Kádár-korszakot. Biztos ítéletet mondott róla választott halálával.

Egy korszak, egy portré, s egy új korszak előrevetülő árnyai. Egy per anatómiája. Változat koncepciós perre.

És egy iker-portré. A lányáé. Egy személyiség kialakulása a kérdés vonzásában:

Miért választotta a halált Szilágyi József, miért csak a halált választhatta?

Egy Jókai-hős 1991-ben, egy könyv lapjain.

Nem tudom elűzni magamtól a mindvégig kísértő, felettébb történelmietlen kérdést.

Hogyan érezné magát itt, ma, közöttünk?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon