Skip to main content

Elsőfokú május elsejei ajándék

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Április 22-én a Fővárosi Munkaügyi Bíróság – első fokon – törvénytelennek minősítette a rádiós „létszámleépítést”, egyszersmind jogosnak ismerte el az ezt megkontrázó szakszervezeti vétót.

Persze, mondhatnánk Boross-sal, nem kell túldimenzionálni az ügyet. Baross őrködik a dimenziók fölött, hangoztatván: vannak az országban tömegesebb, keservesebb sorsokat jelentő létszámleépítések. Csakugyan vannak: mégpedig olyanok is, amelyek törvényesre sikerednek. A törvény a munkaadónak kedvez, a bíróság – egy, még az órendszerben született legfelsőbb bírósági állásfoglalás szerint – még azt sem vizsgálhatja, hogy a munkahely-megszüntetések ésszerűek-e. Csak éppen a munkaadónak élnie kell a törvénnyel (nemcsak visszaélni vele); ez pedig annyit tesz, hogy be kell tartania a törvényes eljárást. A marxista bírálat szerint ez csak „formális” demokrácia, mert „végső soron” mindig az erősebbnek lesz igaza. Ebből a létező szocializmus azt a következtetést vonta le (többek között), hogy a kényes ügyekben nyugodtan bele lehet szólni a bírói döntésekbe. Most megint a ló egyik oldalára estünk. Tehát: az elsőfokú ítélet még nem jelenti azt, hogy azért a víz az úr. Legföljebb: a víznek is van némi esélye – főleg, ha a gályán léket hagynak.

Léket hagytak, mert idegesek. Egyfelől a körültekintő eljárás egyet jelentett volna a munkavállalói érdekképviselet, vagyis a nyilvánosság bevonásával, holott az akció épp a nyilvánosság fölszámolására irányult. Másfelől vészesen közelgett a kopogtató-időszak, így, mondhatni, rákényszerültek a puccsszerű „leépítésre”. A „leépített” rádiósok március 4-én kapták meg az értesítést április eleji elbocsátásukról, s csak 10-én hívták össze a szakszervezetek bevonására hivatott egyeztetőbizottságot, holott a törvény szerint az egyeztetésnek hatvan nappal a tömeges dimenziójú „leépítés” előtt meg kellett volna kezdődnie. Ezért a vétó és az elsőfokú elmarasztalás.

Persze, tudjuk: így is célt értek. Az elismerten „békés” kampányt – legalábbis az éter dimenzióiban – immár nem nagyon zavarják meg a kritikus hangok. Már „csak” az igazáért vívja harcát a FRÁSZ meg a közalkalmazotti tanács. A múlt héten nyertek egy kis csatát: a bíróság, elutasítva Csúcs keresetét, nem találta jogellenesnek az április 7-i figyelmeztetősztrájkot. (Több ízben felsült már ezzel a sztrájkszervezők kiebrudalására irányuló fogással az egyébiránt nemrég menesztett Csárádi MÁV-vezérigazgató is.) Másik csatájukban – Győri László FRÁSZ-elnök és Borenich Péter, a közalkalmazotti tanács elnöke fegyelmi ügyében – a jövő héten döntenek. Ugyanis Boross a parlamentben folyosón szaladgálással, üvöltözéssel, trágárkodással „vádolta” azokat a rádiósokat, akik március 4-én tiltakoztak az elbocsátások ellen.

Habár fölül a gálya, azért a gálya az úr… De a cél, amit elértek, könnyen eltűnhet a ködben, s akkor nagyon esendőnek tűnnek majd föl a szentesítetlen eszközök. Ezért most, 1994. május 1-jén semmiképp nem követünk el nagy hibát, ha túldimenzionáljuk Győri és Borenich érdekvédő harcát.


Megjelent: Beszélő hetilap, 17. szám, Évfolyam 6, Szám 18


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon