Skip to main content

Földön járni, felemelkedni

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


„Földönjáró gazdaságpolitikát – hogy felemelkedhessünk!” – ez volt a mottója a szabad demokraták vasárnapi, népes hallgatóság figyelme mellett megrendezett konferenciájának. A „földönjárás” több jelentést sugall. Jelenti először is, hogy az SZDSZ nem azt gondolja magáról, mint Joszif Visszárionovics, hogy tudniillik különleges anyagból gyúrták volna. Véleményünk szerint e felhang egy túlzottan védekező alapállást sugall, nem érdemes annyit foglalkozni a kifacsart lelkű ellenfelekkel, ámbár kétségtelenül nem könnyű megkerülni őket. Másrészt kifejezi a jelkép a magyar gazdaság valóságát, amiről Pető Iván így fogalmazott: az MDF puha landolást ígért ’90-ben, mi földet értünk – ha nem is puhán –, és egy darabig még itt is kell járnunk, hogy felemelkedjünk. A kötelező realitásérzék parancsa ez, amely mostanság az „egyensúly” és a „növekedés” ellentéteként vetődik föl élesen: mikor lesz fellendülés, meddig kell vigyázni átkozott „monetarista” módon az egyensúlyra, s addig is mit lehet tenni a növekedés feltételeinek megteremtése érdekében? Harmadszor jelent a földönjárás egyfajta egészséges nyitottságot: elvégre a gazdaságpolitika tényleg nem (vagy nem csak) politika. És valóban, az előadók között a vezető SZDSZ-es gazdaságpolitikusokon kívül a gazdasági élet máshonnan ismert személyiségei (például László András, a Co-Nexus elnöke, Bihari István, a Chinoin vezérigazgatója), sőt magas beosztású állami tisztviselők (Szapáry György MNB-alelnök, Kovács Álmos helyettes pénzügyi államtitkár) is szerepeltek, s hasonlóan vegyesnek láttuk a nézők sorait is. Ez a nyitottság önmagában is nagy siker.

Hogyan szabaduljon ki a ’94-ben hivatalba lépő kormány az állami eladósodás csapdájából, amelyet jó részben a nemzetijövedelem-csökkenés okoz és – ez évben jelentkező új fejleményként – a fizetési mérleg romlása is tetéz? A „félfordulatos” Fidesszel ellentétben az SZDSZ mindenképpen gátat szeretne szabni a hiány növekedésének, véget vetne az eladósodás politikájának, s e megkötés mellett kívánja – a mostaninál ésszerűbb törvényekkel, adóeszközökkel – ösztönözni a befektetéseket, a megtakarításokat. A kamatokat sújtó forrásadó csökkentését vagy eltörlését kívánják (ilyen irányú javaslatukat, a költségvetési bizottság hét közepi elzárkózásával ellentétben, a hét végén váratlanul megfogadta a pénzügyminiszter), és lehetőséget látnak a társasági adó csökkentésére is.

Ezek és más lépések (így mindenekelőtt a bankprivatizáció, a külföldi tőke becsalogatása) legközelebb 1996-ban éreztetnék hatásukat a munkanélküliek számának csökkenésében, az életszínvonal emelkedésében – Soós Károly Attila szerint. Még hosszabb kifutásúak azok a lépések, amelyek (a nyugdíj-karbantartás komolyanvétele mellett) az államháztartás kiadásait kívánják fokozatosan átállítani a rászorultsági elvre; e sorba illeszkedne például a kötelező biztosítás mind nagyobb mérvű átalakítása önkéntes biztosítássá.

Végül egy kérdés, amely megválaszolatlanul maradt a konferencián: vajon mily mélységben tárja a választók elé a jövő nehézségeit és bizonytalanságait a kormányzati szerepre pályázó párt, hogy ekképp megválasztása esetére növelje legitimitását; és hogyan hangsúlyozza a távlatos pozitívumokat abból a megfontolásból, hogy egy pártnak – ellentétben a költőkkel – utat kell mutatnia?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon