Skip to main content

És Szerbia?…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Milosevicsék és fundamentalisták


Elsősorban nyugati – főként amerikai – nyomásra április közepén megszüntették Koszovóban a rendkívüli állapotot, ugyanakkor amnesztiát kapott több mint száz albán nemzetiségű politikai fogoly. Az amnesztiarendelet nem terjedt ki mindenkire, sőt, a koszovói albán alternatívok több közleménye arra hívta fel a figyelmet, hogy április folyamán több fiatal aktivistájukat letartóztatta a hatóság.

A szerb politikai pártok, mozgalmak programcéljai tekintetében az egyik vízválasztó minden kétséget kizáróan az lesz, ki hogyan tekint az albán kérdésre. Az UJDI, a Szociáldemokrata Párt és a belgrádi Demokratikus Fórum (melynek vezetőségében ismert magyar értelmiségiek is vannak) egyértelműen a koszovói kérdés párbeszédes, tolerancián alapuló megoldásának a híve, és újabban erre az álláspontra helyezkedett a Demokrata Párt is. Kisebb sajtóbotrányt okozott, hogy Koszta Csavoski a Deutsche Welle rádióműsorában állítólag úgy nyilatkozott, hogy a Demokrata Párt akár Koszovó elszakadásáról is hajlandó tárgyalni. Mindezt Csavoski és a demokraták lapja kategorikusan cáfolja. Ugyanakkor a zágrábi Danas feltűnő riportot közölt Zagorka Galuboviccsal, a nemzetközi hírnévnek örvendő ellenzéki szerb filozófusnővel, aki szerint az önrendelkezés joga megilleti a koszovói albánokat is.

Milosevics pártja gyors ütemben veszíti korábbi hatalmas tömegbefolyását. Totális csődjét legfeljebb az akadályozhatja meg, ha a jelenlegi horvátországi választásokon a Tudjman (egykori titóista tábornok) által vezetett Horvát Demokrata Közösség (HDZ) megszerzi a mandátumok többségét. A HDZ Horvátország függetlenségének kivívását tartja fő céljának – akár egy laza konföderáció keretében, akár azon kívül.

A szerb kommunisták nacionalizmusa egyre kevésbé elégséges a tőlük jobbra álló fundamentalisták számára. A Szerb Megújhodási Mozgalomból kivált Mirko Jovics vezette párt keményen támadja immár Milosevicset és elvtársait, beleértve az állítólag magyar származású Kertes Miahailt is. Jovicsék ugyanakkor – Milosevicstől eltérően – nem egész Jugoszláviát tartják fő céljuknak. Hajlandóak kiegyezni a horvátokkal egy laza konföderációban is, „természetesen” csupán azt követően, hogy Macedónia, Bosznia-Hercegovina és Montenegró annexiója után megteremtették Nagy-Szerbiát. Félő, hogy a szerb fundamentalista csoportok Milosevicsék bukása után hasonló szerepet fognak eljátszani Koszovóban, a Vajdaságban, de esetleg még Boszniában is, mint amilyet a Vatra Romaneasca produkál Erdélyben. Tény, hogy márciusban fundamentalista szerb szervezetek a Vajdaság több városában (Újvidéken is) önkéntes szabadcsapatok szervezését kezdték meg a koszovói válság ürügyén, de legális szervezkedésük, felsőbb beavatkozásra, elakadt. Ügyködésük a vajdasági magyarok körében aggodalmat keltett, noha a szerb és a magyar lakosság közötti viszony alapjában véve kielégítő, bár a nemzetiségi nyelvhasználat terén Belgrád folyamatosan megszorító lépéseket helyez kilátásba, és kíván törvényerőre emelni.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon