Skip to main content

Szerb szervezetek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A demokrácia csírái


A pluralizálódás észrevehetően a november végi szlovéniai „kirándulás” kudarcával hozható összefüggésbe: a milosevicisták mintegy százezer szerbiai és koszovói tüntetőt kívántak a szlovén fővárosba irányítani azzal a titkolt, de egyértelmű szándékkal, hogy megdöntsék az északi köztársaság vezetőségét – Szlovénia erre belső határainak lezárásával válaszolt, s meghiúsította a belgrádi tervet.

A szerb vezetés az újabb politikai pofont jelenleg egy elhamarkodott gazdasági bojkottal próbálja kompenzálni. Ez óriási károkat okoz Szerbia gazdaságának is, ezért a gazdasági vállalatok vezetőinek ellenállásába ütközik. Milosevic hogy „rendet” teremtsen, tucatjával távolítja el a renitenskedő vezérigazgatókat. Ezzel párhuzamosan viszont napról napra növekszik (Szerbiában is) a horvát származású, liberális gazdasági nézeteiről ismert szövetségi kormányfő, Markovic népszerűsége. Markovic egyébként kész tényként kezeli a többpártrendszer közeljövőben történő törvényes elismerését is. Ilyen irányú politikai gesztusai nagy mértékben megnövelték a szerbiai demokratikus ellenzék bátorságát.

A ljubljanai kudarc után viszont Milosevic is kénytelen jó képet vágni a felgyorsult eseményékhez. Danojlic ismert szerb író egy ismeretlen személyhez címzett nyílt levelében – az ismeretlenben nem nehéz Slobodan Milosevicre ismerni – úgy fogalmaz, hogy címzettje még mindig a reformok élharcosává válhat, de könnyen válhat belőle egy szerb Ceausescu is. Az írói levél közzétételének idején hívták meg egyébként a Conducatort szerbiai (és nem jugoszláviai, ami szimbolikus) hivatalos látogatásra. A romániai forradalom ilyen tekintetben újabb csapást jelentett a belgrádi kemény vonal híveire is. Szégyenüket a milosevicista sajtó úgy próbálja helyrehozni, hogy népszerűsíti a tézist, miszerint a kelet-európai reformfolyamatok a szerbiai (nacionalista) tömegtüntetésekkel kezdődtek.

Decemberben

három jelentős mozgalom jelentette be igényét a legalitásra. A hónap közepén Belgrádban neves szerb filozófusok, szociológusok, jogászok és politológusok létrehozták a Demokrata Pártot. A párt vezéralakja Kosta Cavoski, a Szerb Filozófiai Társaság folyóiratának a Theoriá-nak egyik markáns képviselője. Programjuk a liberalizmus európai trendjéhez igazodik. Nem kizárólag szerb nemzeti keretekben kívánnak működni, s akceptálni kívánják a nemzetiségek és a kisebbségek különjogait, beleértve a területi autonómiához való jogot is.

A Demokrata Párttal egy időben tárta a nyilvánosság elé programját a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége. Célja a vajdasági magyarok politikai érdekképviselete. Jelenleg mintegy háromezer tagja van. A vajdasági magyar értelmiség viszonylag tartózkodó az új egyesülettel szemben. Részben túl korainak tartanak egy ilyen szerveződést, részben nem tartják eléggé radikálisnak a szervezet programját. Tény, hogy programjuk egy szót sem szól a területi autonómia kérdéséről – valószínűleg így akarják átmenetileg megnyerni a hivatalos szerb politika ingatag bizalmát. A Koszovói Demokrata Párt is december közepén jött létre, a tartomány demokratikus erőit kívánja összefogni, nemzetiségre való tekintet nélkül. Egyelőre túlnyomórészt albánok csatlakoztak a szervezethez.

Mindkét nemzetiségi egyesületet néhány ízben hevesen támadták a különböző szerbiai, vajdasági és koszovói kommunista pártfórumok. Különösen a koszovói demokraták szervezete irritálja Belgrádot. Megfigyelők egyébként a nemzetiségi szervezetek elleni elrettentés célzatát vélik felfedezni abban is, hogy január 5-én a szerémségi (Vajdaság) Nova Pazován Vuk Draskovic, a soviniszta nézeteiről hírhedetté vált szerb író és köre a már korábban legalizált Sava-Solidarnosc szervezetből létrehozta a Szerb Nemzeti Megújhodás Pártját. Programjuk szélsőségesen soviniszta és nemzetiségellenes. Programbeszédében Draskovic a szerb nemzetet ért sérelmek megbosszulására szólította fel őrjöngő hallgatóságát. A pártot egy héttel később betiltották. Nem tudni, vajon a pártalakítási és -betiltási színjáték mögött miként bújik meg Milosevic dramaturgiája. Bizonyos, hogy az albán és a magyar szervezetet egyelőre nem tiltották be. Elképzelhető, hogy Milosevic az azóta félbeszakadt rendkívüli pártkongresszus előtt kívánt precedenst teremteni annak bizonyítására, hogy lám, hova vezet a pluralizmus. Az sem kizárt, hogy Milosevic nem kíván nemzeti homogenizációs programja mellé semmiféle újabb nacionalista konkurenciát.

Január folyamán

újabb ellenzéki szervezetek jöttek létre Belgrádban. Említést érdemel a Radikális Párt, amely a két háború között működő szerb radikálisok ösvényén kíván haladni, valamint a Szerb Parasztszövetségből formálódott Szerb Parasztpárt, amely Ószerbia földműveseinek támogatására számít. A Vajdasági Parasztszövetség (vezetőségében kiváló, képzett fiatal magyar parasztok is helyet kaptak) egyelőre még nem döntött, vajon a jövőben pártként kíván-e működni vagy sem. A Belgrádban alapított Demokratikus Fórum fiatal értelmiségieket gyűjt maga köré. Egyelőre nem célja a tömegtoborzás, inkább a különféle irányzatok közötti párbeszéd elősegítését tartja feladatának.

Miután Titogradban (Crna Gora) hivatalosan is bejegyezték, a jugoszláv törvények értelmében az egész ország területén legálisan működő politikai szervezetté lépett elő a Jugoszláv Demokratikus Kezdeményezés Egyesülete (UJDI). A közelmúltban újvidéki és pristinai fiókszervezete is hallatott magáról. Az előbbi aláírás-gyűjtési akciót szervezett annak érdekében, hogy Jugoszlávia érvényesítse az emberi jogokra vonatkozó nemzetközi szerződéseit, valamint támogatta a vajdasági magyarok oktatási problémáinak megoldására indított nemzetiségi politikai akciót. Az UJDI pristinai szervezete a koszovói rendkívüli állapot azonnali felfüggesztését és a koszovói lakosság emberi jogainak tiszteletben tartását sürgeti. A jelenlegi koszovói helyzet ismeretében elmondhatjuk, egyelőre eredménytelenül…
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon