Skip to main content

Víkendháború tartós használatra

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Most már teljesen egyértelmű, hogy a horvátországi szerb terrorcsoportokat kívülről, Szerbiából irányítják. Nemcsak a horvát belügyminisztérium állítja azt, de így vélekedik a szerbiai liberális ellenzék szinte minden eddig megszólaltatott képviselője.

Ivan Djurics, aki a liberálisok elnökjelöltjeként indult a decemberi választáson, egyenesen kijelentette: a szálak Milosevicshez vezetnek. Hétfő esti tévéinterjújában Mirko Kovac, a magyar olvasók által is ismert és kedvelt szerb ellenzéki író (néhány hónappal ezelőtt éppen annak a Seseljnek az emberei verték be a fejét, akik ma terrortevékenységet folytatnak Horvátországban) kijelentette: a jelenlegi polgárháborús állapotokért a legnagyobb felelősség azokat terheli, akik először felvetették a belső határok megváltoztatásának ötletét. Ez egyértelmű utalás a szerb hatalmi körökre, de érthetnek belőle a szerb nacionalista ellenzék politikusai is, annál is inkább, mert a szlavóniai eseményekben ók sem kivétel nélkül ártatlanok. Milan Paroski, a Szerb Megújhodási Mozgalommal koalícióra lépett Szerb Néppárt parlamenti képviselője biztosan nem, hiszen a Borovo Selo-i véres csütörtököt megelőzően a „Szerbia határain kívül élő szerbek” miniszterével és a fasisztoid csoportokat irányító Vojislav Seseljjel többször megfordult Szlavóniában. A szerb ellenzék egyébként már a parlamenti választások előtt agent provocateurnek minősítette Seseljt.

De szemtanúk meg nem erősített hírei szerint már több mint egy éve rendszeres gyakorlatokat tartottak a Fruska Gorában, a Mirko Jovic vezette Szerb Nemzeti Megújhodás Stara Pazova-i (Szerémség) fegyveresei is. A Borovo Selo-i szerb áldozatok egyike szintén pazovai. E félkatonai szervezetek tevékenysége ellen az államhatalmi szervek eddig nyilvánosan egyetlenegyszer sem léptek fel.

Hétfőn este Kadiljovic szövetségi hadügyminiszter ultimátummal felérő figyelmeztetést küldött a szövetségi államelnökségnek. A hadügyminisztérium értékelése szerint a jugoszláv társadalom a polgárháború fázisába jutott, a nemzetek közötti összetűzések meggátolása a hadsereg részéről eddig nem bizonyult hatékonynak, ezért fokozott harci készültséget rendeltek el és mozgósították a „megfelelő egységeket”.

Minderre azután került sor, hogy a feldühödött horvát nacionalista tömeg Splitben meglincselt egy macedón származású kiskatonát. Szkopjéban a tiltakozó sokaság a macedón fiatalok visszahívását követelte a szövetségi hadseregből.

Horvátországban a helyzet a korábbihoz képest átmenetileg javult. Politikai elemzők megjegyzik, hogy a hadsereg álláspontja továbbra sem világos. Feltűnő, hogy eddig többnyire akkor lépett közbe, amikor a szerb szabadcsapatokat kellett kihúzni a csávából, s nem nyújtott segítséget a horvát rendőrségnek, mi több, az egyik katonai páncélos Borovo Selónál tüzet nyitott a rendőrség páncélautójára. Mások viszont úgy vélik, hogy a Jugoszláv Néphadsereg még mindig a stabilitás tényezője, és fellépését esetről esetre kell értékelni, mert feltűnő az összhangtalanság, s ennek egyik oka valószínűleg az, hogy a vélemények megoszlanak a Milosevicset támogató és az őt ellenző tábornokok között.

(Vajdaság)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon