Skip to main content

Balkáni apokalipszis?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A Magyar Szó keddi száma kommentár nélkül ismerteti a Megújhodási Mozgalom (Vuk Draskovics pártja) szabadkai bizottságának követelését, hogy tiltsák be a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségét és a Vajdasági Horvátok Szövetségét. Sajtóértekezletükön, teljesen meghamisítva a tényeket, Ágoston Andrást és a VMDK vezetőit azzal vádolták, hogy a hadsereg bojkottjára szólították fel a magyarokat, „s ezzel közvetlenül szembeszálltak a szerb állammal”. Miközben a szerb sajtó is meglehetősen vehemensen támadja a VMDK-t, szembetűnő, hogy többrendbeli manipulációval és hamisítással igyekeznek félrevezetni a közvéleményt. Sajnos ezekbe a játékokba egyelőre megmagyarázhatatlan módon olyan demokratikus szerb politikai pártok is belekeveredtek, mint a Reformerők Szövetsége vagy a liberális értelmiségieket maga köré gyűjtő Jugoszláv Demokratikus Kezdeményezés Egyesülete. E két szervezet Belgrádban a szlovéniai összecsapások eszkalációja idején közös sajtóértekezletet tartott, és felszólította az ország lakosságát: „dezertáljunk a polgárháborúból! (…) felhívunk mindenkit, hogy ne engedelmeskedjen a behívóparancsnak, se a szövetségi, se a nemzeti hadseregek egyikében”. Felhívásukat egy nappal később ismertette a Magyar Szó belgrádi tudósítója. Ennek nyomán a magyar lakosság körében óriási nyomás nehezedett a VMDK-ra, s a közvélemény kezdetben értetlenül állt a VMDK sokkal langyosabb, óvatosabb békefelhívása előtt. A VMDK ugyanis – mintegy megelőlegezve a későbbi béketárgyalások határozatait – „csupán” az összes fegyveres erő visszavonását, a fegyverek beszolgáltatását és a tartalékosok (közöttük a magyarok) hazabocsátását követelte.

Provokáció a magyarok ellen

A VMDK vezetősége nem titkolta a körzetek vezetői előtt, hogy a másik két párt felhívása mögött provokációt sejt, ugyanis a dezertálásra való felhívás kizárólag magyar nyelven látott napvilágot! Hogy a magyar vezetők megérzése egyáltalán nem volt alaptalan, az hamarosan kiderült a Szerbiai Reformszövetség közleményéből (Borba, 1991. július 11.): „Tragikus félreértésből, hiba vagy szándékos konstruálás folytán a közvéleményhez olyan hír jutott el, hogy a Szerbiai Reformszövetség áll a Jugoszláv Néphadseregből való dezertálásra vonatkozó felhívás mögött. A szerbiai reformisták álláspontja éppen fordított és a következő:

1. minden polgár hazafias kötelessége védeni hazáját, Jugoszláviát, ami e párt programjának egyik központi helyét foglalja el;

2. a Jugoszláv Néphadsereg az ország északnyugati részén nem polgárháborút folytat, hanem a Jugoszlávia területi integritása elleni brutális támadások ellen harcol.”

Vagyis a szerbiai demokratikus ellenzék, úgy látszik, a döntő pillanatban meggondolta magát, s kijavította elhamarkodott és hazafiatlan lépését. A szerbiai politikai sakkhúzásokból ítélve jelenleg arra lehet következtetni, hogy további kemény intézkedéseket tesznek egyfelől a VMDK vezetőinek lejáratása érdekében, másfelől a vajdasági magyarság politizáló rétegének elrettentésére. Tudni kell, hogy gyakorlatilag a vajdasági magyar tájékoztatási eszközök mindegyike fölött az uralkodó Szerbiai Szocialista Párt gyakorolja az ellenőrzést, természetesen néhány magyar kollaboráns segítségével. Miközben tehát a politizáló magyar kisebbség ellen újabb repressziók várhatók, a szerb–magyar államközi kapcsolatok terén Szerbia nyitni kíván: erre predesztinálja mind gazdasági, mind politikai izoláltsága. A két állítás (a represszió és nyitás) között csak látszatellentmondás van: a szerb politika kreálói most arra számítanak, hogy a hivatalos és az ellenzéki Magyarországot egyaránt taccsra téve, lényegében ellenkezés és mukkanás nélkül kísérletet tehetnek a VMDK elszigetelésére.

Mindenki retteg

Természetesen a lehetséges poklok közül nem ez a legrosszabb, hanem a vérontás réme, amely a Vajdaságban egyelőre nem reális veszély. A Vajdaságban – egy-két rendőrségi kilengéstől eltekintve – nyugalom van, a félelem azonban jóval nagyobb a látszatnál.

Nemcsak a kisebbségiek (magyarok, szlovákok, románok, ruszinok, horvátok) félnek, de félnek a szerbek is. Utóbbiak közül aki teheti, erőteljesen fegyverkezik is. Már hónapok óta hatalmas sorok kígyóznak fegyverviselési engedélyért, s közöttük csak elvétve akad magyar. A vajdasági magyarság az egyetlen tisztességes (és talán az egyetlen ésszerű) taktikát választotta, hogy túlélje a balkáni apokalipszist: fegyvertelen kíván maradni, ugyanakkor nem kívánja még egyszer eljátszani az ágyútöltelék szerepet sem.

Mindenki a horvát–szerb konfliktus további kiterjedésétől tart, s attól, hogy egy általános anarchia során bármi megtörténhet. Sajnos, itt mindenki tudja azt is, hogy 1944 őszén is fegyvertelen volt a vajdasági magyarság, és ez sok ezer ártatlan ember életébe került.

S miközben a Dunától nyugatra naponta dörögnek a fegyverek, hullanak az értelmetlen áldozatok, és ezrével érkeznek Bácskába az odaáti menekültek, a csatazajban szinte észrevétlenül folyik a nemzeti kisebbségek jogainak megcsorbítása parlamenti és parlamenten kívüli eszközökkel egyaránt. Vajdaság-szerte nemzetiségi intézmények (könyvtárak, művelődési házak, amatőrszínházak) ingatlanjainak egész sora került az uralkodó párt tulajdonába, a jogorvoslat minden reménye nélkül, s a nemzetiségi iskolák is rendíthetetlenül fogynak tovább, mi több, a jövőben magyar nyelvű szakmunkásképzés már nem is lehetséges Radoman Bozsovics és társai világviszonylatban is ritka, fenenagy demokráciájában…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon