Skip to main content

Év végi ismétlés…

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Nincs okunk feltételezni, hogy a Kedves Olvasó egy szót is elfelejtett volna mindabból, amit az év eleje óta a médiaháborúról írtunk, de a biztonság kedvéért az elmúlt napok eseményeire való tekintettel mégis megismételnénk néhány régi megállapításunkat, hogy el ne anyátlanodjék az olvasó tudása.

Rügyfakadás idején ismertettük két részletben (Levelező harcfolyam, 1992. március 28., április 4.) a vaskos Antall–Hankiss-korrespondanciát, amelyből kiderült, hogy a miniszterelnöknek március 2-ról 3-ra virradó éjszaka jutott eszébe, hogy a kormány jogosult a fegyelmi jogkör gyakorlására a Magyar Televízió elnöke és alelnöke felett. Ez arról jutott eszébe, hogy Hankiss fegyelmit indított az újdonsült alelnök ellen. A fegyelmi határozat a miniszterelnök tiltakozása ellenére megszületett, s a kormányfő ebbe csendesen beletörődött, nem feszegette tovább a fegyelmi jogkör kérdését. Az Olvasó pontosan tudja, hogy miért nem, hiszen élénken él emlékezetében az a szakértői vélemény, amelyet 1992. április 11-én közöltünk. Ebből kiderült, hogy mennyire abszurd dolog jogi szempontból az, hogy a kormányfő az általa egy egyszerű levélben államtitkári, illetve államtitkár-helyettesi besorolású személynek minősített médiavezetőket úgy akarja fegyelmezni, mint az igazi államtitkárokat és államtitkár-helyetteseket, miközben az 1990. évi XXXIII. törvény már nem is ismeri az államtitkári (államtitkár-helyettesi) besorolású személy fogalmát, miközben ugyanez a törvény megszüntette az országos hatáskörű állami szervek vezetőinek államtitkári tisztségét, miközben a Magyar Rádió és a Magyar Televízió a 27/1990. (VIII. 13.) kormányrendelet értelmében már nem is része az államigazgatási szervezetnek, és ezt éppen a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára (Dr. Müller György) fejtette ki a Közigazgatás 1991. decemberi számában, miközben az az 1077/1987. (XII. 31.) számú kormányhatározat, amelyre a kormányfő hivatkozni szokott, az 1987. évi XI. törvény értelmében nem is minősül jogszabálynak, s miközben egyébként is csak annak van joga meghatározni a vezetők státusát, aki őt kinevezte, az pedig nem a kormányfő, hanem az államfő.

Nem feledkezhetett meg az Olvasó arról sem, hogy R. Á. alapos jogszabályelemzése szerint (Beszélő, 1992. július 18.) „a jelenleg hatályos rendelkezés a Magyar Rádió és a Magyar Televízió feletti kormányzati felügyelet körét kizárólag a szervezeti és működési szabályzat jóváhagyására szűkíti, és nem ismeri el más, egyébként a felügyelet fogalmába tartozó tevékenységre”.

Végezetül pedig: lapunk hívei már amúgy sem csodálkoznak semmin. És a többiek se nagyon.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon