Skip to main content

Földalattit a budai népnek!?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Dél-Buda egyik legforgalmasabb közútja a Bartók Béla út. Sok ezren utaznak erre naponta autón, autóbuszon, villamoson. Reggel és délután egymást érik a hatalmas csuklós autóbuszok, a magyar ipar remekei: csak úgy ontják magukból a füstöt. Járnak azért itt villamosok is, de sajnos egyre ritkábban. A budai Duna-parti villamost például tönkretették a kiváló szakemberek, amikor előbb lerövidítették a járatokat, majd a viszonylag kevés utasra hivatkozva megszüntették a kilencest, és ritkították a tizenkilencest is – ahelyett, hogy szóló kocsikat állítottak volna be a háromkocsis szerelvények helyett. Pedig gyerekkoromban még a Kelenföldi pályaudvartól az óbudai Nagyszombat utcáig járt az egykocsis tizennyolcas villamos, s sosem üresen. De nagyon megritkították – ahelyett, hogy itt is kisebb szerelvényeket járatnának – a negyvenkilencest is. Sajnos ez a folyamat öngerjesztő, hiszen ha az utasok azt látják, hogy míg a villamosra várnak, három-négy autóbusz is elmegy ugyanabba az irányba, akkor legközelebb már inkább arra szállnak. Erre ösztönzi őket a jegyek s nemsokára a bérletek azonos ára is.

Itt van tehát a Bartók Béla út, a sok zsúfolt autóbusszal, villamossal, valamint a Szabadság híddal, amelyet már régen fel kellene újítani, de valahogy nem akaródzik. Mit lehet tenni ebben a helyzetben? A megoldás (a döntéshozókhoz közelebb álló) szakemberek szerint kézenfekvő: földalattit kell építeni a Kelenföldi pályaudvar, esetleg Őrmező, Budafok és a Belváros között. S valóban, amikor először kezembe került egy ilyen előterjesztés, én is azt gondoltam: hát persze, ez a megoldás.

Azóta egészen másként gondolom, s úgy vélem, nem haszontalan bemutatnom azt az utat, amelyen keresztül eljutottam a földalatti ellenzéséig. Az első kérdésem még csak az volt, hogy miért a Belvárosba menjen ez az új járat, nem lenne-e jobb, ha a Ferencváros felé fúrnák az alagutat, bekapcsolva a Zsil utca környékét, majd a Kálvária teret is a korszerű tömegközlekedésbe. Sőt, esetleg még délebbre is vihetnék, feltárva a Népliget környékét.

Egy nyomvonallal kapcsolatban mindig azt a kérdést kell vizsgálni, mennyien járnak arra, illetve a városnak olyan pontjait kötné-e össze a tervezett vonal, amelyek között lesz forgalom. Enélkül megtörténhet, hogy hiába épít a város földalattit, senki sem jár vele, mert másfelé könnyebben célba jut. Tehát utazna-e arra egyáltalán valaki? Ehhez elővettem az 1980. évi népszámlálás adatait arról, milyen Budapesten és az agglomerációban a kerületek és a városok, falvak közötti utasforgalom. Egy egészen egyszerű grafikont készítettem, ami itt is látható, és ebből váratlan következtetésre jutottam. Kiderült ugyanis, hogy azok közül, akik a Bartók Béla úton a Belvárosba utaznak, igen sokan Budaörsről indulnak reggelente. Amikor ez a szemembe ötlött, már nem az izgatott, hogy mennyi ember utazik naponta innen oda és onnan ide, hanem hogy miért pont azon az úton viszi őket a busz, a villamos, amelyiken.

Mert hogyan volt ez régebben? Hajdanában-danában, amikor a mai Skála áruház helyén egyetemisták tornáztak, volt egy négyes villamos, amely a Fehérvári útról bekanyarodott a Schönherz Zoltán útra. De volt tizenkettes autóbusz is, körbe-körbe a budai és pesti körúton. Abban az időben a Kosztolányi Dezső térről nagyjából ugyanannyi idő alatt jutott el az ember az Oktogonhoz a tizenkettessel, mint az egyes busszal. De aki a Fehérvári úti lakótelepről Pestre igyekezett, az is felszállhatott a négyes villamosra, hogy Pesten valahol leszálljon róla, akár mert megérkezett, akár mert át akart szállni. Például, ha a Nagyvárad térre igyekezett, az Üllői útnál átszállhatott a hatvanhármasra.

Ma viszont felszáll a negyvenhetesre, és a Kálvin téren száll át a földalattira. Esze ágában sincs átszállni a Skálánál a négyesre. De ha járna a régi négyes, bizony az is jó volna neki. Ez szerintem csúcsidőben óránként legalább 1000–1500 olyan utast jelent, aki csak azért utazik a Bartók Béla úton, mert a kiváló közlekedéstervezők erre kényszerítették.

De térjünk vissza a Kosztolányi Dezső térre. Hogyan utaztak innen tovább az emberek még néhány éve is Pest felé? Kétféleképpen: akinek ez volt jobb, ment a hetessel, az egyessel vagy a tizenkilences, negyvenkilences villamossal, akinek pedig az, a tizenkettes buszt választotta. És most? Elenyésző azoknak a száma, akik a tizenkettest választják, hiszen ritka, és legfeljebb a Boráros térig jutnak vele. Aki pedig messzebbre utazik, ott nem éri el közvetlenül egyik földalattit sem, legfeljebb a csepeli HÉV-et. A hetes viszont tíz perc alatt elviszi a Felszabadulás térre vagy az Astoriához.

Két apró változtatás kellene tehát, s a Bartók Béla út terhelése máris igen jelentősen csökkenne. Ha a négyes villamos befordulna a Fehérvári útra, és ha egy másik járat elmenne egészen a Kosztolányi Dezső térig – esetleg tovább is. Ha befordulna, és ha elmenne…

Van azonban még egy aprócska tereptárgy, amelyet nem vettek észre a kiváló közlekedésszervezők, s ez az az országút, amely a Balatonról, Bécs felől érkező autók ezreit vezeti be a Belvárosba, majd egészen a Keleti pályaudvarig. Gondolt-e már Ön, kedves olvasó arra, hogy miért nincs olyan autóbuszjárat, amely az Osztapenko-szobortól vinné az utasokat a Budaörsi út, Hegyalja út, Erzsébet híd, Kossuth Lajos utca, Rákóczi út útvonalon a Keletihez? Ugye, hogy eszébe sem jutott. Nem is ez a dolga. A fővárosi közlekedéstervezőknek viszont igen. De nekik sem jutott eszükbe. Vajon miért? Van erre egy válaszom, de ehhez fel kell lapozni a Főpolgármesteri Hivatal által készíttetett döntés-előkészítő tanulmányoknak azokat a lapjait, amelyeken azt öszegzik a kiváló szakemberek, hogy melyik irányból mennyi utasra számíthat egy dél-budai földalatti. Nos, összesen, csúcsidőben, a Bartók Béla úton a Móricz Zsigmond körtér és a Gellért tér között tizeháromezerre! Ebből legalább négyezerkilencszázan jönnek az Osztapenkón keresztül.

2000 utas óránként tehát biztosan van csúcsidőben, akik, ha nem kényszerülnének arra, hogy beutazzanak a Kosztolányi Dezső térre vagy a Móricz Zsigmond körtérre, hanem az Osztapenkótól egy másik piros hetes elvinné őket a Belvárosba, akkor azt választanák. A Gellért tér irányába utazó s a Bartók Béla út zsúfoltságát okozó utasok száma tehát olcsón, egyszerű szervezéssel és egy váltó felszerelésével tízezer alá csökkenthető. Márpedig a szakember, Schulek János, a Főmterv főmérnöke szerint földalattit ott érdemes építeni, ahol ennek a duplája, legalább húszezer utas van csúcsidőben óránként.

Abból a negyvenmilliárd forintból (félmilliárd dollárból), amibe a tervek szerint csak az Etele tér és a Blaha Lujza tér közötti – hat kilométeres – földalatti a becslések szerint kerülne, legalább száz kilométernyi villamost lehetne létesíteni, vagy majd ötszáz korszerű, nem füstölő autóbuszt lehetne vásárolni. A negyvenmilliárd forint majdnem négyszerese annak, amit az egész BKV egy évben támogatásként kap, és több mint tízszerese annak, amit az idén a járműpark felújítására tud költeni.

S ez még csak a beruházás költsége. Miután ennyi pénze erre senkinek sincs, kölcsönt kell rá felvenni, aminek a kamatterhe – mire visszafizetné a főváros és az állami költségvetés – kedvezményes feltételek mellett is ugyanennyit tenne ki, vagyis még egyszer negyvenmilliárdot. De a kész földalattit üzemeltetni is kell! Az autóbusznál, trolinál, villamosnál egyaránt jóval drágább a földalatti, hiszen egész nap járatni kell a mozgólépcsőt, égetni a villanyt, elvezetni azt a rengeteg hőt, amit a vonatok termelnek, s ez mind-mind energiaköltség. De a karbantartása is drágább, hiszen nehezebb hozzáférni a berendezésekhez, s eljuttatni az anyagokat oda, ahol szükség van rájuk.

A földalatti tehát egyébként is a legdrágább önmagában is, hát még ha figyelembe vesszük, hogy fölösleges.

A betonlobby azonban, a kiváló közlekedéstervezők, közlekedésépítők akár az adatok elhallgatásával, az alternatív megoldások megvizsgálásának elszabotálásával is arra kényszerítenek a fővárost és a parlamentet, hogy adósodjon el csak azért, hogy nekik több munkájuk legyen, csak azért, hogy a Bartók Béla úton is fölszedhessék a kerékpár mellett a környezetet leginkább kímélő közlekedési eszköz, a villamos sínéit, s autópályát építhessenek helyette. Hogy mennyire fontos ez nekik, arra még egy bizonyíték: az egyik döntés-előkészítő anyag a földalatti hasznaként említi, hogy a kilences autóbusz megszűnik, és ezáltal felszabadul 12 darab autóbusz. Kicsit figyelmesebben elolvasva az anyagot, kiderül, hogy ehhez még szükség van egy trolibuszvonalra a Deák tér és a Zalka Máté tér között, végig a Kőbányai úton, párhuzamosan a zárt pályás – tehát gyorssá tehető – huszonnyolcas villamossal. Ennek a költségei a negyvenmilliárdban – természetesen – nincsenek benne.

Vargha Márton

fővárosi képviselő, SZDSZ


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon