Skip to main content

Független Rendőrszakszervezet kontra legfőbb ügyész

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Érdekes levélváltás van folyamatban a Független Rendőrszakszervezet (FRSZ) és a legfőbb ügyész között. Előzmény: Horváth Balázs volt belügyminiszter tavaly nyáron utasítást adott ki a fegyverviselési engedéllyel rendelkezők fegyvereinek begyűjtésére, Iustitia asszony mérlegének serpenyőjébe ezáltal is került egy kis nehezék. De sajnos jött az ellennehezék az ellenserpenyőbe: az Alkotmánybíróság ez év április 26-án kihirdetett határozatában alkotmányellenesnek találta a belügyminiszteri utasítást. Addigra viszont a fegyverek már be voltak gyűjtve. Tízezret meghaladó esetről van szó.

Rekvényi László, az FRSZ-főtitkára május 10-én levelet írt a legfőbb ügyésznek, Györgyi Kálmán dr.-nak: „A Független Rendőrszakszervezet álláspontja szerint alapvetően politikai célok érdekében került sor a rendőrség alkalmazására a fegyverbegyűjtés során.” A végrehajtás „…a rendőrség számára jelentős presztízsveszteséget és többletmunkát okozott.” Bár a rendőrszakszervezet nem értett egyet a paranccsal – írja Rekvényi –, véleményét nem akarta nyilvánosságra hozni, el akarta kerülni ugyanis a parancs iránti engedetlenségre való felbujtás vádját. Most viszont arra kéri a legfőbb ügyészt, „rendeljen el vizsgálatot az intézkedés előkészítésében, meghozatalában részt vevők, továbbá a végrehajtást elrendelők felelősségének tisztázására”.

Györgyi Kálmán dr., legfőbb ügyész május 20-i válaszában megtagadta az ügyészi eljárás megindítását: „Az Alkotmánybíróság… döntése… önmagában nem szolgál alapul sem az intézkedés előkészítésében és meghozatalában részt vevők, sem pedig a végrehajtást elrendelők felelősségének megállapítására irányuló eljárás megindításához. Nem merült fel ugyanis arra vonatkozó adat, hogy az említett körbe tartozó személyek közül bárki vétkes kötelességszegést követett volna el.” (Kiemelés: –iJ–)

Most már csak az a kérdés – ahogy Rekvényi független szakszervezeti főtitkár május 27-i válaszában írja –, hogy:

– ha a Belügyminisztérium és a rendőrség szakapparátusa olyan döntés előkészítésében vesz részt, amely állampolgárok alkotmányos jogait sérti, és erre fel sem hívják á döntéshozók figyelmét, nem állapítható meg felelősségük a későbbiek során?

– A jövőben sem vonják felelősségre azt, aki döntésével korlátozza állampolgárok tulajdonjogát, megfosztva őket az érdemi fellebbezés lehetőségétől?

– Ilyen és hasonló döntések esetén hol kezdődik és meddig terjed a végrehajtó felelőssége?

A levelezés itt félbeszakad. Valószínűleg azért, mert Györgyi Kálmán dr. egyelőre még gondolkodik a válaszon.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon