Skip to main content

Gondolatok a paksi atomerőműről

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A lapban indított vita igen sokrétű, egyidejűleg foglalkozik az atomerőmű nukleáris biztonságával, üzembiztonságával, környezeti hatásaival, gazdaságosságával, a radioaktív hulladékok kezelésével, az erőmű leszerelésével, sőt általános energiapolitikai kérdésekkel is.

A vita jelenlegi állásánál három kérdéskörben szeretnék állást foglalni.

1. Az atomerőmű gazdaságosságának megítélése

A Magyar Villamosművek Tröszt adatai alapján a hazai erőművek közt messze az atomerőmű önköltsége a legalacsonyabb.

Az atomerőmű az első olyan hazai erőmű, melynél az állami beruházásként létrejött üzem visszafizeti a költségvetésnek a befektetett tőkét. A kamatot is tartalmazó tőkejáradék 1989-ben kilowattóránként kb. 45 fillér volt, ha ezt hozzáadjuk a 67 fillér tiszta önköltséghez, még mindig az atomerőmű a legolcsóbb. A beruházás – ha csak a tőkejáradékot tekintjük – 15 éven belül megtérül. Emellett évente több milliárd forint nyereséget von el tőlünk az MVMT.

Az eddig tárgyalt önköltség tartalmazza a kiégett üzemanyag Szovjetunióba való visszaszállításának, valamint a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok üzemi területen való kezelésének, ideiglenes tárolásának költségeit is. Nincs benne viszont a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végső elhelyezésének, ill. az erőmű leszerelésének ára.

Becslésünk szerint, ha sikerül megépíteni a kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok végső tárolására szolgáló létesítményt, a beruházás, illetve üzemeltetés költségei az önköltséget max. 2 fillér/kWh-val fogják növelni. A leszerelési költségekről később szólok.

2. Az atomerőmű leszerelésének műszaki, gazdaságossági kérdései

1989. október 1-jén a világon 433 atomerőművi blokk működött. 1989. december 31-ig ezek a blokkok 5454 reaktorévet teljesítettek, azaz átlagosan 12-13 évesek voltak. 2000-re 64 atomerőművi blokk éri el a 30 éves életkort, ami a tervezett élettartamuk.

A paksi 1. blokk 2012 végén éri el a 30. évét, így leszerelésére, amennyiben élettartamát nem hosszabbítják meg, majd a következő század 20-as, 30-as éveiben kerül sor. A paksi leszerelés műszaki-szervezési kérdései ma nem aktuálisak, hisz 3-4 évtized alatt olyan technikai fejlődés következhet be, amit ma felmérni sem lehet, de az addig felhalmozódó nemzetközi tapasztalatok is sokat fognak segíteni. Az biztos, hogy a leszerelés több lépésben történik. A leállást követően először a nem radioaktív részek (turbinák, generátorok, transzformátorok stb.) leszerelésére és újabb hasznosítására kerül sor. Ekkor a radioaktív részt csak őrzik, hisz a rövidebb élettartamú radioaktív anyagok ezalatt nagyrészt lebomlanak, csökken a radioaktív tárgyak sugárzása.

A radioaktív szerkezeti elemek leszerelésekor a kismértékű szennyeződést tartalmazó acélhulladékok újrafelhasználását valószínűleg meg lehet oldani. Francia, nyugatnémet irodalmi adatok szerint egy-egy blokkból közel 1000 tonna olyan acélhulladék származik, melynek újraolvasztása sugárvédelmi szempontból bizonyos megszorításokkal valószínűleg engedélyezhető (pl. hídépítéshez, útépítéshez lennének felhasználva). A radioaktív hulladékok térfogatát az eddigi tapasztalatok, illetve elemzések az üzemeltetés során keletkezett kis- és közepes aktivitású radioaktív hulladékok térfogatával összemérhetőnek mutatják.

A leszerelés költségeit általában a beruházás 10-15%-ának becsülik. Ennek fedezete sok módon képzelhető el. Svédországban például a 0,40 SEK/kWh értékesítési ár 0,03 SEK/kWh hulladékkezelési, leszerelési hányadot tartalmaz. A 0,03 SEK/kWh-ből befolyt összeg becsült felhasználása az alábbi:

19%   leszerelési költségekre
8%     szállítási költségekre
4%     kis és közepes aktivitású radioaktív hulladékok elhelyezésére
60%   kiégett üzemanyagok kezelésére és ideiglenes tárolására
9%     adminisztrációra, ellenőrzésekre, kutatás-fejlesztési tevékenységekre.

Úgy gondolom, az első 15 óv után megszűnő tőkejáradék a további üzemidő alatt bőven előteremtheti a paksi leszerelés költségeinek fedezetét.

3. Mennyi villamos energiára van szükségünk?

Az elmúlt 10 évben átlagosan évi 2,9%-kal nőtt a villamosenergia-felhasználás az országban, ezen belül a háztartási fogyasztás sokkal dinamikusabban emelkedett. Ennek ellenére az egy főre jutó háztartási villamosenergia-felhasználásunk nemzetközi összehasonlításban szerénynek mondható.


Norvégia<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

7402 kWh/lakos

Svédország

4196 kWh/lakos

USA

3496 kWh/lakos

Dánia

1791 kWh/lakos

Ausztria

1422 kWh/lakos

Olaszország

797 kWh/lakos

Magyarország

766 kWh/lakos

Spanyolország

658 kWh/lakos

Portugália

473 kWh/lakos


Az energiatakarékosság, ezen belül a villamos energia ésszerű, takarékos felhasználása józan követelmény, de szerintem az életminőség javulása mindenképpen a felhasználás növekedését vonja maga után.

Ma divatos az önmérséklésről beszélni. De ezt mely országoktól várhatjuk el? A fejlődő országoktól, a közepesen fejlettektől? Bangladestől, ahol a teljes villamosenergia-felhasználás 50 kWh évenként, lakosonként?

Úgy gondolom, hogy nehéz helyzetünket jól szemlélteti a villamosenergia-igény növekedésének ma elfogadott 1,3-1,5%/éves vélelmezett üteme. Azt hiszem, ha a gazdasági válságból kilábal az ország, mindenfajta szerkezetátalakítás, energiaracionalizálás mellett is ennél nagyobb növekedési ütem fog kialakulni. Az országban megszokott biztonságos villamosenergia-ellátási helyzet fenntartásáért felelős szerveknek hosszú távú döntéseik meghozatalakor ezt mérlegelniök kell.

Rósa Géza
Paksi Atomerőmű Vállalat


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon