Skip to main content

Hamarosan közlik az adatokat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


A keddi Napi Világgazdaságban a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának (NGKM) főosztályvezetője kritizálta mind az MNB, mind a Gazdaságkutató Intézet helyzetértékelését. De az érvelésében fölhasznált adatok részletezése máig sem publikus. Mikor válik azzá? Ezzel a kérdéssel kerestük meg Farkas Ágotát, az NGKM számítástechnikai és statisztikai osztályának főosztályvezetőjét.

Az 1991 elején bevezetett vámeljáráson alapuló külkereskedelmi statisztika sok vihart kavart. Az egyik legnagyobbat azzal, hogy a részletes statisztika még nem került publikálásra. Mint Farkas Ágota elmondta, ennek az az oka, hogy az új rendszert meg kellett tanulni, annak be kellett járatódnia. S ez egyaránt igaz az exportálóktól kezdve a vámszerveken keresztül az egész makroszintű irányításig. Kezdetleges hibák egész sorozata fordult elő – főként az elején –, mint például az, hogy az üzletkötés devizanemét líra helyett véletlenül dollárban rögzítették, vagy a behozott gépkocsik számát kitöltéskor két nullával megnövelték, s rendszeresek a mennyiségi egységek hibái is.

Ezeknek a korrigálása, illetve a kitöltési hibaszázalék leszorítása időt igényelt. Így csak a közeljövőben várható az idei részletes, már kellően megbízható adatok publikálása. Farkas Ágota arra a kritikára, miszerint egy ideig együttesen kellett volna érvényben tartani a régi és az új statisztikai rendszert, úgy válaszolt, hogy erre nem volt lehetőség. Az átalakult nemzetgazdasági környezet miatt nem lehetett volna olyan reprezentáns vállalati kört találni, amely tükrözte volna a külkereskedelmi forgalom átalakulásának jellegzetességeit. A vállalati bevalláson alapuló rendszerben már korábban is nagy pontatlanságok voltak, s az exportáló vállalkozások és a külkereskedő cégek számának növekedésével a korábbi rendszer már nem működött eredeti céljának megfelelően.

A viták másik forrpontja a külkereskedelmi statisztika és az MNB pénzforgalmában megjelenő adatok közötti eltérés. Farkas Ágota véleménye alapján két magyarázat lehetséges. Egyrészt mintegy 500 millió dollárnyi volt az ún. halasztott fizetés. Azaz a becslések szerint 1990 végén ennyi a különbség a kiszállított, de nekünk ki nem fizetett export, valamint a kifizetett, de be nem érkezett import között (ez utóbbi elsősorban energiaimport).

A másik probléma az, hogy sokan nem értik a kétféle statisztika közötti különbséget, s annak eltérő alapjait, céljait. A mostani, vámokmányokra alapozott statisztika a fejlett országokban alkalmazott rendszerhez lett hasonló. Termékforgalmi statisztikáról van szó, amelyben szerepel minden olyan termék, amely átlépi az ország vámhatárát. Azon általános kiindulópont alapján, hogy a belföldön előállított termékek exportjával az ország anyagi javai csökkennek, míg a külföldön előállított és importált termékekkel növekednek.

Másfajta információt szolgáltat tehát ez a rendszer, mint amit esetleg a fizetési mérleg taglalásakor várnak tőle, mondta Farkas Ágota. Tehát a fizetési mérleggel való összehasonlításkor az NGKM, adatainak tartalma miatt nem szorulna rá felesleges magyarázkodásokra, s emiatt nem kellene védekeznie. A bevezetett új forgalomregisztrálási rendszer pedig megfelel céljának, s korrekt, szögezte le.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon