Skip to main content

Hogyisiglen Eshetik Majda, Hogy a Teremtő Elfolyó Esztendejének Július Fertályán Költsey Ferencz Úr Esmét Tsak Nem Írá Meg a Magyaroknak Szánt Hymnusát, Ahogy Professiore Galváni Lajos Sem Találá Fel a Méltán Róla Elnevezett Galván-elemt

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Még se kezdődhetik így egy nép Hymnusa, hogy „Látjátok feleim szümtükkel, mik vogymuk? Isa, por és homu vogymuk…” – fakada ki tekintetes Költsey Ferencz úr, midőn leírá Hymnusának első sorait.

– Miért nem, ha szabadna kérdenem – kérdezé Galváni Lajos, mintegy udvarias gesztus gyanánt, mert hogy a békával nagyon babrálódva épp. Nagyon. Az idea, amely fejében megfogant nagyon ígéretesnek mutatkozott, hogy végre felfedezze világraszóló elemét, amellyel már magának, nemzetének és az emberiségnek prof. Galváni Lajos kimondva és kimondatlanul rég tartozott.

– Mert nincs benne szárnyalás! Emelkedettség! Nincs benne se hit, se remény, sem pedig honfiúi szeret… – kiáltá a tovairamodó szilaj szélbe Költsey.

– A költő körülnézett, mondhatni tájékozódott, mint tájékozóda Ferencz Jóska egykoront, és eszébe ez jutott – veti az ellent Galváni poétánk felé és miközben ujjai tovább mataták a béka czombjait, nagy pontatlansággal a hallott passzust mormolá: „Mik vogymuk? Szümtükkel látjátok? Isa, por és homu vogymuk, feleim…”

Ez van ganze, mi több! Felettébb kerek – pillantá poétánkra Galváni Lajos.

– Az nem lehet!… – felelé harczosan Költseynk és daczosan körbenéze Magyarország kevéske hegyei felett.

Prof. Galváni Lajos lopva vizslatá barátja orczáját, melyet időközben perosra tsíp az indulat.

– Az nem úgy van valahogy, hogy a poéta ül, nézdegél, és a valóság zajló hullámit figyelve eszméjében leképezé azokat betű sorokban, amelyek gondolatformájában a látottakról eszébe jutának? – kérdezé csöndesen a tudós.

– Mert akkor valóság és belőle születő gondolat, de fordítva is igaz! Gondolat és belőle születő valóság, pontosan lefedé egymás vonalit. Ilyetén pedig eme első sor, bátran mondhatom, remekbe sikeredett – zárja le elmélkedését prof. Galváni Lajos.

– De nem! Ez nem lehet! Nem lehet egy nép Hymnusának első sora, lássa be! – kiáltá a metszőn támadó északi szélbe Költsey.

– Minden nép olyan Hymnust kap, amilet érdemel… Ezt pedig maga lássa be, kedves Ferencz – monda czukrozott szelídséggel prof. Galváni Lajos.

De ez már az első sorok sorsán mitsem segít.

A poét indulattól reszkető kezei apró miszlikekre tépik a papírt.

– Ez tsak a látszat! – tajtékozá. – Az igazság az, hogy magyarok vagyunk! Magyarok! Érted ezt, kedves barátom professiore Galváni Lajos? Magyarok!

Prof. Galváni Lajos nem szóla semmit. Szívét fájlalá a gyönyörű sorokért, amelyek úgy szálltának el a kölcsei dombok felett, mint bárány felhők talián táj felett.

„Látjátok feleim, szümtükkel, mik vogymuk? Isa, por és hamu vogymuk…”

Sorjáztanak a kék égen, szépen, egymás után a magyar szavak…


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon