Skip to main content

Jaj a gyengéknek!

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1990. október 27-én a tévé Napzárta műsorában a hat parlamenti párt képviselői foglalkoztak a benzináremeléssel kapcsolatban kialakult helyzettel, a gazdaságpolitika hiányosságaival és megjavításukra teendő intézkedésekkel.

Tardos Márton, az SZDSZ képviselője kifejtette, hogy a gazdaságpolitikának számolnia kell a saját érdekei hathatós védelmére képes csoportokkal, és figyelemmel kell lenni a szociális szempontokra is (is, is).

Tardos Márton mindezt kifogástalan fogalmazásban és nyugodt, megfontolt, igazán kellemes, tárgyaló stílusban adta elő.

Kevésbé szalonképes tolmácsolásban gazdaságpolitikai felismerése pl. így is előadható:

„Ezeknek a pitiáner, senkiházi nyugdíjasoknak, akik úgyis tehetetlenek, kiszúrhatjuk a szemüket akár évi 3-4% emeléssel 30% infláció esetén, és talán a nehézfiúk nem veszik észre vagy elnézik, hogy csak 40% a nettó nomináljövedelem-növekményük.”

Nekem 1990-ben az előző évhez képest 3,5%-kal növekedett a nyugdíjam, ebben az évben az én vállalatomnál az emberek azonos munkakörben kétszeres nyugdíjjal fejezték be az aktív munkát, mint aki öt évvel ezelőtt tette ugyanezt, mert idősebb volt vagy beteg volt.

Egyik évről a másikra egy nagynyugdíjas nyugdíjának a növekedése csak kb. a felét teszi ki a hasonló nettó jövedelmű aktív keresőnek csak a személyi adó sávjai változásából származó jövedelemnövekményének. Ezen felüli a bruttó jövedelemnövekményének a nettó része.

Valóban ilyen mértékben nem félnek a nyugdíjasoktól!?, nem gondolnak arra, hogy egyszer elfogy a türelmük!?

A t. Ház mélyen tisztelt elnöke arra kérte az Alkotmánybíróságot, hogy határozza meg a polgárjogi engedetlenséget. Talán arra is felkérhető az Alkotmánybíróság, hogy állapítsa meg, hogy az állam nyugdíj-folyósítási kötelezettségét elértéktelenedő forintban vagy legalább a munkajövedelmek arányában valorizálódó forintban tartozik teljesíteni.

Vajon meddig viccelnek velünk azzal, hogy mennyi pénze van a Társadalombiztosítási Főigazgatóságnak, és milyen a munkabérek után a járulékfizetési morál?

Az állam garantálta a nyugdíjakat. A nyugdíjas számára közömbös, hogy melyik számlára könyvelik a forrásokat, és a kormány milyen forrásokat jelöl ki a nyugdíjak fedezetéül. A források és kötelezettségek sakkszerű pántlikázása senkit sem jogosít fel arra, hogy ne teljesítse fizetési kötelezettségét.

A jelenlegi többpárti állam jogutódja a megszűnt egypárti államnak, tehát saját nyugdíjasaival, saját választópolgáraival szemben éppúgy köteles teljesíteni fizetési kötelezettségét, mint külföldi hitelezőivel szemben.

Csak azt remélhetem, hogy nekünk nyugdíjasoknak – tanulva a fuvarosoktól – lesz annyi erőnk, hogy néhány napra megbénítsuk a közlekedést, és nem fogjuk hagyni magunkat „kizsebelni” azoktól, akik azt hiszik, hogy az öregek gyengék, és velünk mindent tehetnek. Talán gépkocsik nélkül is megszállhatjuk a hidakat, amihez éppen elegen vagyunk. Viszünk majd magunkkal nemzetiszínű zászlókat, és énekelni fogjuk a Himnuszt és a Szózatot.

Meg kellene végre tanulni, hogy embertársainkat nem lebecsülni, hanem megbecsülni kell.

Budapest, 1990. november 2.

Teljes tisztelettel:
Korányi György
okl. könyvvizsgáló, nyugdíjas


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon