Skip to main content

Javaslat

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
az állampolgárok karitatív áldozatvállalásának optimális hasznosítására


A kormány nem maradhat tétlen, amikor azt látja, hogy számos, szolid életű polgártársunk sorsa a sivár szegénységbe süpped. A létbiztonság fenntartásának hatalmasra növekedett terhei alatt már-már összeroskadni készül a költségvetés, a társadalombiztosítás és az önkormányzatok. Teherbírása határáig jutott az adófizető polgár s a vállalkozó, kinek kezében jövendőnk kulcsa van. Inát szakíthatjuk-e azoknak, akik az ország kátyúba ragadt szekere elé fogva feszítik meg legjobb erőiket? Nem szakíthatjuk! Akkor hát ledobhatjuk-e a túlsúlyos szekérről a gyöngéket, az elárvultakat, a balsorstól sújtott szűkölködőket? Nem dobhatjuk le!

Mit tegyünk tehát? Van-é megoldás? Van-é remény? Nos, aki nyitott és érzékeny szemmel járja városaink utcáit, az lobogni látja ott a remény gyertyalángjait. Kicsinyek ezek a gyertyalángok – igaz! De nekünk egy kicsiny ország kicsiny erőtartalékait kell egy szigorú célirányossággal beosztanunk, ahogy a gondos anya osztja be a megszentelt cipót népes családja körében.

Hol lobognak hát a remény gyertyalángjai? Az aluljárókban, az utcasarkokon, templomok lépcsején – kéregetők markában, sapkájában s egyéb pénzgyűjtő alkalmatosságaiban. Mi van ezekben az ismeretlen, ellenőrizhetetlen markokban, sapkákban, miegymásokban? A nemzeti szolidaritás érzésének, a karitatív lelkületnek, szánakozó jótékonyságnak az aranytartaléka. Mekkora ez az aranytartalék? Mekkora önkéntes szociális tehervállalás folyik itt el ismeretlen csatornákon, folyik le – némi malíciával szólván – ismeretlen torkokon? Mekkora életsegély osztódik el itt a (festett?) nyomorával hivalkodó orcátlanság mércéje szerint? Bármekkora is, nem hagyhatjuk azt a vak véletlen kezén.

Mit tehetünk az alamizsna formájában megnyilvánuló segítőkészség célirányos felhasználása érdekében? Itt kétféle problémát kell megoldanunk annak érdekében, hogy az alamizsnálkodók forintjait a szociális segélyezés jól kitaposott útjára tereljük. (1) Az alamizsnálkodóktól távol kell tartani azokat az ismeretien mértékben jogosuk vagy nem jogosult (!) személyeket, akik ma közvetlenül a saját zsebükre gyűjtenek, s (2) a helyükre állítani a Népjóléti Minisztérium megbízott munkatársait, akik megfelelő felszereléssel és megfelelő ellenőrzés mellett az adományokat a koldulásra általában jellemző eszközökkel összegyűjtik. Az első feladat elvégzése a rend őreire vár, akik megfelelő jogszabályi felhatalmazás birtokában rendszeresen megtisztítanák városainkat a minisztériumi megbízólevéllel nem rendelkező magánkoldusoktól. A második feladat megszervezése érdekében egy módszertani és kiképzőközpontot s egy hozzá csatlakozó kellékraktárát kellene létrehozni, ahol a minisztérium alkalmazottait felkészítenék erre a sajátos igényeket támasztó, de érdekes s bizonyára sok munkanélküli által szívesen vállalt munkára.

Ennek a megoldásnak az lenne a további, nem elhanyagolható előnye, hogy a városainkhoz kapcsolódó koldusképnek, ennek a meglehetősen kényes városképi elemnek a tudatos alakítására is mód kínálkozik.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon