Skip to main content

Káromkodás-adó

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Csomagkor

Bokros Lajos a pároldalas iratot, mely mindennapi életünk gyökeres átalakítását ígéri, csomagtervnek nevezte. Örkény István egykoron azon töprengett, hogy mi teszi a paprikakoszorút s arra a szomorú feltételezésre hajlott, hogy végül is a madzag adja a füzér lényegét. Hasonló felismerésre juthatunk csomagterv-ügyben is. Mert a „csomag” nagyszerű kifejezés: csomagot ugyanis csak egészben lehet elfogadni vagy elutasítani, méghozzá úgy, hogy előre nem lehet látni, hogy mi van benne: lekvár vagy csizmasuvick. Nem véletlen, hogy az utóbbi napokban újabb és újabb csomagok érkezését jelentik be. Találgathatjuk, hogy mi lehet bennük valójában. Könnyű persze, ha valakinek röntgenszemei vannak, s a még nem is létező csomag tartalmát is látják. A Magyar Nemzet hétfőn címoldalon közli, hogy a kormánynak még vannak esélyei, ha elfogadja a szakszervezetek csomagját. Az újságírót nem zavarja, hogy a pakk tartalmát aznap még nemcsak ő, de a szakszervezet sem ismeri. Fő a csomag! De az is lehet, hogy csak a húsvétot keverik össze a Mikulással.

Magam is kedveskednék egy „csomaggal” hűséges olvasóinknak. A feladó ugyan még 1667-ben született, de istenem, a posta időnként akadozik. Ez most szerencse is, hiszen a küldemény e késéssel éppen időben érkezett: a korai kapitalizmus körülményei „szinkronizálják” a szöveget és helyzetünket. S ha netán valaki továbbra is fennakad azon, hogy az MSZP építi ekkora elánnal a tőkés társadalmat, felhívom a figyelmet: a szocialisták a tömeges proletarizálódás előmozdításával nemcsak a kapitalizmus sírásóit, hanem jövendő tömegbázisukat is teremtik. Jól kitalálták ezt: ha bejön a kapitalizmus, kész haszon, ha nem, megmarad nekik az elszegényedett munkásosztály. Lesz majd kit szervezni, elvtársak!

Erős a gyanúm, hogy Bokros már szerzőnk javaslatát is ismeri, amely a káromkodásra kivetett adókkal töltené meg az állampénztárt. E titkos tudás magyarázhatná, hogy miért tálalta ilyen ügyetlenül tervezetét: előbb jól feldühíti a népet, hogy ezt követően még több pénzt szedhessen be káromkodásért. Mi több, a javaslat egy másik részletével is számolhatott. Feladónk, pl. nem akarja korlátozni a káromkodás gyógyító hatását. „Nem ismeretlen ugyanis előttem, hogy az asztmások, a tüdővészesek stb. csak úgy tudnak a mellüket fojtó köhögéstől megszabadulni, ha nagyot káromkodnak. Ha egy orvos írásban bizonyítja, hogy a páciense káromkodás nélkül meg nem élhet, az illetékes bankhivatalnok hat penny ellenében engedélyt adhat az illetőnek.” Így már érthető, hogy a pénzügyminiszter miért állt elő a javaslattal, hogy fizessünk az orvosi szakvizsgálatokért. Ha az emberek egészségügyi okokkal akarnának kibújni a káromkodási díj fizetése alól, akkor mindenképpen tejelniük kell az orvosi vizsgálatnál, így kerek!

Félő azonban, hogy egy vonatkozásban mégsem követhető a XVII. század végi javaslat. Szövegünk feltételezi, hogy a legszegényebb emberek, ha sűrűn fizettetnék őket, hamarosan leszoknának a káromkodásról. Nos, a magyar „néplélek” valamelyes ismeretében állíthatjuk: nagy hiba lenne, ha Bokros-Rikardó itt is a hűvös szigetországi tapasztalatokat követné!


Káromkodás-adó

„Azt hiszem, mindenki ismeri a parlament azon törvényét, mely a káromkodás ellen hozatott. Félreértések elkerülése végett ide iktatom a harmadik cikkely negyedik paragrafusát, mely így szól: »Valaki pedig száját káromlásra nyitja, egy shilling pénzbüntetéssel sújtandó, feltéve, ha a káromlás ténye a sheriff előtt beigazolódást nyert.«

Felesleges mondanom, hogy a káromkodás meglehetősen elterjedt szokás, Írországban csakúgy, mint Angliában; s minden egyéb bűneinket öreg korunkban levetkezzük, ez csak akkor hagy el bennünket, amikor már a szánkat sem tudjuk kinyitni.

Ha ezen törvény rendeleteit szigorúan, pontosan végrehajtanák, az állam roppant jövedelemre tenne szert. Igazán érthetetlen, hogy nem jutott eddig senkinek se az eszébe ezt a kiapadhatatlan pénzforrást kiaknázni! (…)

Csak az a kérdés, miként hajtjuk be a pénzbüntetéseket? Nézetem szerint a legokosabb, ha a bank erre a célra a nagy városokban kémeket, a vidékeken pedig fináncokat alkalmaz, mégpedig igen nagy számban: s mivel semmi sem árt annyira a hivatali tekintélynek, mint a szegénység, ezen alkalmazottakat busásan, kell fizetni, mert csak így lehet az embereket kedvezőbb hangulatra bírni egy olyan feladat iránt, melyre eddig csak tönkrement kereskedők vállalkoztak. Valószínű, hogy ilyen körülmények között a személyzeti kiadások évenként legkevesebb 20 000 fontot emésztenek fel, de ezzel szemben a tiszta nyereség 100 000 font lesz.

Ki kell mondani, hogy a tiszta nyereség egy bizonyos hányada szegény gyerekek iskolázására fordítandó. A jövedelem egy másik hányada a bank alkalmazásában álló kémeket és fináncokat illeti meg. …

A heti s országos vásárok ugyancsak nagy jövedelmet hajtanának; egy connaughti napszámos, ha berúg, háromezer káromkodáson alul nem igen adja. Természetes, hogy minden káromkodást nem lehet pénzre átváltani, mert a köznép semmi esetre se képes egy káromkodásért egy shillinget lefizetni; másfelől nem is tanácsos a szegény emberektől minden egyes káromkodásért egy shillinget követelni, mert ha a törvény intézkedésit velük szemben is kérlelhetetlenül alkalmazzuk, a káromkodást épp olyan ritkán fogják gyakorolni, mint az ingváltást s megszűnik ez a nagyszerű pénzforrás. (…)

Postscriptum. A rotterdami zsidók értesítettek, hogy a Dublin városára eső jövedelemhányadot évi húszezer fontért szívesen kibérelik. Néhány dúsgazdag kvéker ugyanilyen ajánlatot tett. De úgy a zsidók, mint a kvékerek ajánlatát elutasítottam, mert csak keresztényekkel óhajtok üzleti összeköttetésekbe lépni.

Esetleges ajánlatok a Pat kávéház főpincérénél nyújtandók be.”

???

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon