Skip to main content

Két választás Keszthelyen

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1985-ben egész Magyarországon csak a Zala megyei 5. sz. választókerületnek nem volt országgyűlési képviselője a második választási forduló után. Keszthely és környéke 1986 februárjáig várt, mire képviselőt választhatott. Hogy miért?

A Hazafias Népfront az első jelölőgyűlésen (1985. IV. 22-én) két jelöltet állított: dr. Végh György egyetemi tanárt és dr. Szendrődi Miklós hévízi körzeti orvost. Az előző ciklusban Végh György volt a választókerület képviselője. Nagyon jól megfelelt a helyi pártvezetésnek, a környéken csak „Fejbólintó György” vagy „Dobzse Gyurka” néven emlegették.

A keszthelyi színházteremben megtartott jelölőgyűlésen, a népfront szónoka és a kijelölt hozzászólások után szót kért egy Somogyi nevű polgára a városnak, s javasolta, hogy vegyék fel a jelölőlistára dr. Czoma Lászlót, a Kastélymúzeum igazgatóját. Óriási taps, éljenzés. Kifogást emelni nem lehetett: dr. Czoma zalai születésű, az ELTE-n szerzett tanári diplomát, majd a tévénél, a KISZ Központi Bizottságában, legvégül az MSZMP Központi Bizottságának Agitációs és Propaganda Osztályán dolgozott. Innen pályázta meg 1984-ben a Kastélymúzeum igazgatói állását. Választási programjában azt ígérte, hogy Keszthelyből 5 év alatt kis Weimart fog csinálni.

Egy 82 éves helybeli kisiparos, szociáldemokrata veterán, Károlyi bácsi kijelentette: mivel mindhárom jelölt a párt tagja, az MSZMP-nek mind a hármat egyformán támogatnia kell. Akkor már mindenki tudta Keszthelyen, hogy a párt mindent elkövet, nehogy dr. Czomából képviselő legyen.

A második jelölőgyűlést Sármelléken tartották, április 23-án, a helyi kultúrházban. A terem igencsak szűknek bizonyult, mert Hévízről két autóbusz hozta az embereket, Keszthelyről vagy húsz személygépkocsi érkezett, nem beszélve a környék kisebb településeiről jött választópolgárokról. 16 hozzászóló volt, közülük 8 orvos, akik mind dr. Szendrődi mellett korteskedtek. A sármelléki párttitkár provokatív kérdésekkel igyekezett zavarba hozni dr. Czoma Lászlót: Mi volt 1945 előtt? Ötéves gyerek. Mi volt az apja? Jegyző Zalaszentmihályon. De végül is senki nem bukott ki, maradt a hármas jelölés.

A június 8-i első választási forduló meglepő eredményt hozott: dr. Czoma László kapta a legtöbb szavazatot, 45 százalékot Mivel a törvény szerint 50 százaléknál többre van szükség, a szavazást meg kellett ismételni.

Június 22-én került volna sor a második fordulóra. 19-én este azonban váratlanul bomba robbant: bejelentették, hogy mindkét hivatalos jelölt visszalépett! Már három nap sem volt a választás kitűzött időpontjáig, így idő híján nem lehetett újabb jelölőgyűlést kiírni. 21-én hangosbemondóval felszerelt gépkocsi kürtölte ki a hírt, hogy megfelelő számú jelölt hiányában a szavazás elmarad. Később kitudódott, hogy dr. Végh György és dr. Szendrődi Miklós már egy héttel korábban aláírta a visszalépési nyilatkozatot, de ezt csak akkor hozták nyilvánosságra, amikor már „késő volt” az új jelölőgyűlés megszervezéséhez. A keszthelyiek először azt gondolták, hogy dr. Czoma ezután automatikusan képviselővé lesz, mivel ellenfelei megfutamodtak. Mindenki ezt várta, csak a párt helyi vezetői akarták másképp. Hiszen azért léptették vissza a hivatalos jelölteket, hogy dr. Czoma Lászlót ne lehessen megválasztani.

Decemberig kellett várni, mire az Elnöki Tanács kitűzte a pótválasztás időpontját. Megindult a jelöltkeresés, ellenfelet kellett állítani dr. Czoma Lászlónak. Dr. Kovács, dr. Cincze, dr. Kardos egymás után mondták vissza a felajánlott jelöltséget, mert valamennyien látták, hogy semmi esélyük. A megyei pártbizottság megpróbálta rávenni dr. Czomát, hogy álljon el a jelöltségtől, de ő nem engedett. Tartozom ezzel annak a 30 ezer embernek, aki reám szavazott, jelentette ki. Végül nagy nehezen akadt ellenjelölt Tóth István keszthelyi tanácselnök, akit másfél éve ültetett ebbe a posztba a megye. A keszthelyiek csak annyit tudtak róla, hogy a hadseregben kezdte mint mérnök tiszt, aztán a megyei tanács építési és vízügyi osztályán, majd a megyei pártbizottságon dolgozott. Keszthelyre kerülése előtt a megyei tanács közlekedési osztályát vezette.

Megindult a propaganda-hadjárat. Minden tanácsi dolgozót, állami alkalmazottat, párttagot felszólítottak, hogy Tóth Istvánra adják a szavazatukat.

Ekkora fenyegetési és ígérgetési kampányt utoljára 1938-ban látott Keszthely, amikor a kormánypárt jelöltje, Eötli Pálffy Dénes földbirtokos egy jobboldali újságíróval, Maróti Károllyal állt szemben.[SZJ] A szavazást akkor első menetben úgy nyerte meg a kormánypárt, hogy a temetőben összeírták a halottak neveit, majd teherautóval körbevitték a szavazóhelyiségeken a korteseket, akik mindenütt leszavaztak a halottak nevében. A csalásra azonban fény derült, a választást meg kellett ismételni, és Maróti fölényesen győzött. Most is hiába volt minden mesterkedés. Dr. Czoma László megkapta az érvényes szavazatok 65 százalékát, és ezzel ő lett a Zala megyei 5. sz. választókerület országgyűlési képviselője. Tóth István azzal vigasztalódhat, hogy megkapván a szavazatok 1/3-át, pótképviselővé nyilvánították. Keszthelyen azonban a lakosság 80 százaléka ellene szavazott. Demokráciában ez azt jelentené, hogy vennie kell a kalapját. Kérdés, hogy a megyei vezetők is levonják-e a megfelelő következtetést.

Keszthely kiállt a zalai születésű múzeumigazgató mellett, és elutasította a Kalocsáról származó, katonatiszti fellépésű tanácselnököt. Most azt mondogatják a pártban: „A hülye csőcselék szavazott a Czomára.” Ennyi gyámságra szoruló polgára volna Zala megyének?


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon