Skip to main content

Két Világgazdaság

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


17-én, kedden váratlanul megjelent a Világgazdaság is, a Napi Világgazdaság is. Amint arról a múlt héten tudósítottunk, a Világgazdaságot eddig kiadó Világgazdaság Szerkesztősége Kft. június végén felmondta a lapalapító Magyar Gazdasági Kamarával fennálló vállalkozási szerződését, a Kamara pedig, ezt a helyzetet és az addig folytatott tárgyalásait kamatoztatva, megállapodott a vetélytársakkal a lap privatizálásáról. A jelző nélküli lapcím joga a Kamaráé, a jelzős fejléc a szerkesztőségé, utóbbi kihirdette hát, hogy a szerződésfelmondási idő lejárta után, október 1-jétől saját orgánumot indít. Mivel azonban a lap túlnyomórészt előfizetőiből – jórészben a Kamara tagszervezeteinek rendeléseiből – él, korántsem volt közömbös, melyikük örökli a Postánál vezetett listát; ezt a tetemes előnyt a lapalapító, illetve a privatizálási pályázat mellé ráadásnak, a Kamara–Forka–HBP–Postabank konzorcium szerezte meg.

Erre, szeptember 5-től fogva, a szerkesztőség, egyelőre még a sajátjának tekintve a lapot, a maga szempontjából tudósított az eseményekről. De különösen azt nehezményezte az üzleti világban otthonos lapalapító, hogy a leendő konkurens előfizetők toborzására használta fel ezeket a tudósításokat. Szeptember 13-án tehát a Kamara 16-i hatállyal felmondta ugyanazt a vállalkozási szerződést, amelyet a szerkesztőség 30-i lejárattal mondott volt föl. Mint megrendelőt érte sérelem – írta a Kamara alelnöke –, így fölmondhat a Ptk. szerint. Felszólította egyúttal a szerkesztőségi kft.-t a lap hatósági nyilvántartásba vételét igazoló, művelődési minisztériumi okirat eredeti példányának haladéktalan kiadására.

De ezt a követelést megelőzte a teljesítés, ugyanis 11-én a minisztérium sajtóigazgatási osztálya kiadta a hatósági papírt a jelző nélküli lap kiadásával megbízott Forka Kft-nek. Ezt a szerkesztőség nehezményezi, mivel pereli a Fővárosi Bíróságnál a lap alapítóját a tulajdonjogért, és erről úgyszintén 11-én értesítette is a hatóságot. Jó – válaszolt erre a hatóság –, ha megnyeritek a pert, tiétek az engedély, de addig nem.

17-én, kedden tehát két, a megszólalásig hasonló küllemű zöld újságot nyomtatott ki a Szikra nyomda. A megszólalásig. Mert a tartalom teljesen más, sőt, a témák is. A konkurens munkatársak láthatóan kerülték egymást. Egy jó hír: a Napi Világgazdaságban újra olvasható az 1989-ben (nem ’88-ban, ahogy a múlt héten tévesen írtuk) elhallgattatott Heti Krónika.

A Világgazdaságot a posta, a Napi Világgazdaságot  egyelőre csak a fővárosban – a Hazai Lapterjesztő Társaság nevű magáncég vitte ki az előfizetőknek.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon