Skip to main content

Kétszeres kisebbségben?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Miről is van szó? A romániai magyar kisebbség „egységszervezete”, az RMDSZ működési rutinjai miatt nem egyenlő mértékben hozza felszínre s képviseli a nyilvánosság előtt az egyes szférák érdekeit. Jelzi ezt az is, hogy az eredetileg választási szlogenként feltűnő „Egységben a jövő!” – a stilizált tulipán leple alatt – ma már egyre nehezebben képes szándékaink homogenitását kifejezni. Ugyanez érződik kisebbségi politikusaink időnkénti nyilatkozataiban is, melyek alig burkolt célja a törékenynek vélt egység időről időre történő nyilvános megerősítése. Sőt ezt tükrözi kétmillió főre szabott politikai retorikánk egész nyelvezete is.

Nos, ebben az „egyszínűre festett” közegben hangzott el a szóban forgó – meglehet, egyéni indíttatású, mégis a „kisebbségi többség” nevében tett – kijelentés, mely a Romániai Magyar Szó január 4-i számában látott napvilágot („Egy esztendő a romániai magyarság szolgálatában” – kerekasztal-beszélgetés). Szőcs Géza, az RMDSZ főtitkára úgy véli: „nem az a lényeg, mit mondunk egyik vagy másik olvasónak, hanem, hogy mi a valóságos helyzet! Mi beszélhetünk arról, hogy az RMDSZ önmagában egy koalíció, de a lényeg az, hogy tagjainak 75 százaléka nagyjából az a szavazóréteg, amely Ausztriában a Néppártra, Magyarországon az MDF-re, Németországban a CDU-ra szavaz. Akarjuk, nem akarjuk, ezt nem lehet balközépnek nevezni, mert végül is tényleg a jobbközépről van szó.”

Ezt a „látleletet” erősíti meg a következő hozzászóló is: „Valószínűleg Szőcs Gézának van igaza abban, hogy a romániai magyarság zöme ma jobbközépen található – és hozzáfűzi –: ez a kisebbségi sorsból fakadhat.”

Visszatérve az eredeti kijelentés tartalmára – úgy érzem –, számtalan kételyre ad okot.

Mindenekelőtt honnan tudható – akár csak megközelítően is, nemhogy százaléknyi pontossággal –, hogy egy népesség milyen politikai elkötelezettséggel bír, különösen ha számot vetünk azzal, hogy nem történt meg a politikai (és egyéb) vélemények választások általi „felmérése”. Hisz köztudott, tavaly májusban nem kidolgozott és ütköztetett politikai-gazdasági alternatívákra, pártprogramokra, hanem mindenekelőtt „magyarságunkra” adtuk, adhattuk le a voksainkat. Igaz, opcióinkat közvélemény-kutatással is fel lehet(ne) mérni, csakhogy – tudtommal – ez sem történt meg.

Továbbá tisztázatlan az is, mit is takarhat az áttételes fogalmazás, a nem közvetlenül politikai opciókra, csupán külföldi példákra való hivatkozás, avagy mit tudhat az egyszerű RMDSZ-szavazópolgár a felsorolt pártok politikai programjáról? Feltételezem, hogy (elsősorban az MDF-ről) sok mindent hallhatott, de az is meglehet, hogy egyáltalán nem a lényeget ismeri, mint ahogy viszonyaink között a jobbközép kifejezés is sokkal több mindent takarhat el, mint amit kifejez.

Végül pedig tisztázásra vár: egyik napról a másikra honnan, kikből lettek a kisebbségen belüli ellenzékiek, hiszen ezekről mind ez idáig hallani nemigen lehetett. Eddig úgy tudtuk vagy tudhattuk, hogy mi, a Romániában kisebbségben élő magyarok, mindenestől ellenzéki népség vagyunk, különösen a vezető román politikai formációval szemben. Most pedig kiderül, léteznek kétszeres kisebbségben kisebbségi ellenzékiek is, kisebbségünknek úgy 25 százaléka, bár továbbra sem tudni róluk, hogy baloldaliak, szélsőjobboldaliak vagy liberális gondolkozásúak-e.

Vajon merre is tart(hat) ez a mi egynegyedünk?…

(Csíkszereda)


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon