Skip to main content

Ki megy a házamból?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Létszámleépítés a rádióban

révész: Nyugdíjbirkózás


Köztudott, hogy a Magyar Rádióban túl sokan dolgoznak főállásban, és logikus, ha a vezetők igyekeznek nyugdíjba küldeni a korhatárt elért munkatársakat. Nota bene: ezt már Gombár Csaba is szorgalmazta. A Magyar Rádióban azonban nincsenek normális viszonyok, és a nyugdíjazások egyrészt embertelen, „rapid” módszerekkel, másrészt tisztogatási akciók keretében folynak.


Bizonyára emlékszik a kedves olvasó a viccbéli Kohn rendőrségi kihallgatására:

– Ismeri a Weisst?

– Nem én!

– És a Grünt?

– Ajvé, akkor inkább a Weisst.

Grün auf Weiss

Az elmúlt hetek számos fejleménye, a médiatörvény-tervezet benyújtásának kimondott és az új elnökök jelölésének hallgatólagos ígérete, Babiczky Klára leváltása és a sztrájkbizottságoknak tett kompromisszumos ajánlatok (sejthetően, illetve sejtetve) az alelnökök és a miniszterelnök közötti konzultációk nyomán, a Parabolát elítélő miniszterelnöki vélemény kiszivárogtatása a műsort elhagyó Szuhay Balázson keresztül arra utalt, hogy a kormány arra használja a sok Grünt, hogy ő legyen hozzájuk képest a Weiss. Csúcs, Nahlik, Chrudinák, Babiczky… Ajvé! Akkor inkább P. Szabó, Rapcsányi, Feledy, Oltványi (Tamás), Szuhay… és a médiatörvény. Ez igazán nem rossz gondolat. A médiatörvénynek és az új elnököknek a választások előtt már nemigen lehet hatásuk a Magyar Rádió és Televízió életére, viszont kivonnák a médiaháború és a sajtószabadság témakörét a választási kampányból, a háborúcsináló erők békecsinálókként jelennének meg. A kompromisszum legitimálná a jelenlegi kormánypártok szolid híveit a pártatlan személyiségeket igénylő pozíciókban, s ezzel a legitimációval örökölné őket az (Isten tudja, mennyire) új kormány. Az ellenzék pedig olyan helyzetben van, hogy a kompromisszummal politikailag nem nyer semmit, csupán hagyja magát leválasztani azokról a demokratikus normákról, amelyeket a sajtószabadság ügyében eddig képviselt, viszont a kompromisszum elutasításával sokat veszíthet, mert rá lehet fogni, hogy az ő doktriner makacssága az, mi a Grünt oly hosszan élteté.

Hogyan illik bele ebbe a képbe az az elképesztő létszám-leépítési terv, amelyet a Magyar Rádió alelnökének előterjesztése alapján a Magyar Rádió alelnöke hétfőn elfogadott? A válasz kézenfekvő: vagy így, vagy úgy.

A macska mint egér

Ez a kézenfekvő válasz sok mindent megenged, néhány dolog azonban kizárható. Egyrészt az, hogy hirtelen ötletről van szó. Csúcs László még 1992-ben, amikor fegyelmezett közhivatalnokként (amilyennek a miniszterelnök szerint a rádiósnak lennie kell) csupa olyan dologgal foglalkozott, amivel a munkahelyi felettese nem bízta őt meg, ahelyett, amivel megbízta, elkészített egy – a mostanihoz igen sok tekintetben hasonló – ugyancsak 15%-os létszám-leépítési tervet, amellyel Gombár Csaba érdemben nem foglalkozott, mondván, hogy amíg az intézmény helyzete jogilag és politikailag teljesen rendezetlen, amíg nincs médiatörvény, addig a tömeges létszámleépítés fantazmagória. A létszámleépítés tervezete tehát másfél éve talonban van.

Kizárható, hogy a létszámleépítésben elsősorban a szakmai, és nem a politikai szempontok érvényesülnének. Bevezető idézetünk talán elég meggyőző ebben a tekintetben, de még meggyőzőbb az a tény, hogy az alelnök a szervezeti és működési szabályzat módosításával a saját kezébe kívánja összevonni az összes munkáltatói jogot, és személyesen óhajtja összeválogatni a távozók csapatát (a műsorkészítők 30-35%-át!).

Végül kizárható, hogy ez a tervezet a kormány bátorítása nélkül megszülethetett volna. A költségvetésben az idén nem szerepel a Magyar Rádió és a Magyar Televízió támogatása, ami nem feltétlenül azt jelenti, hogy nem kapnak a költségvetésből pénzt, hanem azt, hogy a kormány saját kézből – a tartalékkeretéből – eteti őket, ha megérdemlik. A kormány december 30-án tárgyalt a rádió és a televízió helyzetéről, és az alelnök január 10-én, az elnökségi ülésen kijelentette, hogy a kormány céltámogatás formájában biztosítja a létszám-leépítéshez, a végkielégítésekhez szükséges közel 300 millió forintot. Az SZMSZ módosítását szintén a kormánynak kell jóváhagynia.

Az tehát nem kétséges, hogy a kormány játszadozik a rádió (és – mivel a tévében is készül hasonló létszámcsökkentési terv – a televízió) sorsával, a rádiósok (és a televíziósok) idegeivel, csak az a kérdés, hogy az alelnök(ök) ebben a játékban csupán macskatárs(ak) vagy egyszersmind egértárs(ak) is. Lehetséges, hogy az elmúlt hetekben csupán elterelő hadműveletek folytak a közszolgálati média teljes szétverésének az előkészítésére. Ám, mint ahogy a médiatörvényből, ebből sem lenne már sok haszon a választások előtt. A tömeges elbocsátásokat három hónappal előre be kell jelenteni. Ha Csúcs László ezt a bejelentést a döntés napján megtette, akkor is csak április 10-én lehetne megkezdeni az akciót. Ez éppen alkalmas határnap a vázolt kompromisszum megkötésére. Igazi deadline, halálvonal. Úgyhogy talán mégiscsak az a valószínűbb, hogy a kormány azért táplálja a két méreggrün alelnök fojtogatókedvét, hogy nélkülözhetetlenné tegye a Weiss mentőövét.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon