Skip to main content

Kilátás a bozótból

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kambodzsa


A kollektív államfői funkcióval felruházott testületben az eddigi kommunista vezetés a háromfejű ellenzékkel: a Szihanuk-frakcióval, a vörös khmerekkel és a harmadik erőként emlegetett Son Sann-féle khmer népi mozgalommal társult – ki tudja, meddig és milyen eredménnyel? Az ország több pontján az értekezlet előtti napokban is dörögtek a fegyverek, s a mintegy 400 ezer, főként Thaiföldön letelepedett menekült még vár a hazatéréssel.

A közelmúlt drámája amerikai – a Kambodzsában rejtőző vietkongoknak szánt – bombákkal kezdődött, majd az 1970-es washingtoni ihletésű Lon Nol-féle puccsal folytatódott. A köztiszteletben álló királyt, Norodom Szihanukot eltávolító tábornok azonban az amerikai és a dél-vietnami fegyverek oltalma alatt sem tudott tartós befolyásra szert tenni, s alig fél évtized leforgása alatt szétzilálta a királyi egységkormány mögött felsorakozó népi mozgalom. Ebben a nacionalista erők mellett komoly szerep jutott már a vörös khmereknek. A vörös khmerek csakhamar e heterogén mozgalom vezető erejévé váltak, s ezúttal baloldali puccs űzte el a királyt híveivel együtt. A csaknem négy esztendős „Szent Bertalan-éj” részletei már ismertek, s az áldozatok száma valószínűleg eléri a rebesgetett hárommilliót. A Szovjetunió és tábora – talán nem véletlenül – „kissé” megkésve volt hajlandó tudomást venni a népirtásról.

Hanoi hatalmas hadsereget indított a szomszéd nép „felszabadítására”. A Vietnam által összetákolt vezetés hasonló módszerekkel további tízezreket likvidált, s totális nyomorba döntötte Kambodzsát. A megszállók azóta távoztak, az importkommunizmus végnapjait éli.

A vörös khmerek „színeváltozása”?

Az ingatag koalícióban Szihanuk, a Legfelsőbb Nemzeti Tanács elnöke jelenti a legbiztosabb pontot. Frakciója valószínűleg sikeresen működhet együtt a Son Sann-féle „nemzeti” khmer mozgalommal. Az igazi kérdés, hogy e két csoport miféle párbeszédet folytathat a két radikális erővel, Hun Senékkel és a vörös khmerekkel. A radikális vonal szándékait egyelőre teljes homály fedi. Igaz, Szihanukékhoz hasonlóan ők is a demokrácia mellett kötelezték el magukat.

A napokban tartotta VI. kongresszusát a Népi Forradalmi (kommunista) Párt. Az új vezető (a veterán Chea Sim) mellé új stratégia is került: a kambodzsai kommunisták (szocialisták? netán új-liberálisok?) a Legfelsőbb Nemzeti Tanács ténykedésétől függetlenül a liberális demokrácia meghonosítását tűzték ki célul. Tény viszont, hogy éppen Phnom Penh távozó vezetői voltak – a vörös khmerekkel együtt – a f ő kerékkötői a Legfelsőbb Nemzeti Tanács létrehozásának, s ugyancsak fogcsikorgatva adták hozzájárulásukat a valóban demokratikus választások megtartásához.

A vörös khmerek magatartása még a vietnami társaságnál is kiszámíthatatlanabb. Vezetőik a bozótból előbújva úgy járnak-kelnek az országban, mintha nem az ő lelkükön száradna a másfél évtizeddel ezelőtti vérontás. „Ne hánytorgassuk a múltat” – mondta nemrégiben vezetőjük, Khieu Sampan.

A vörös khmerek máris nagyszabású kampányt indítottak a vidéki lakosság megnyeréséért. Azt remélik: a tudatlanabb, elesettebb rétegek fölötti befolyás megszerzésével gyorsan ível majd fölfelé politikai csillagzatuk. Propagandájukat a tehetősebbek és a szegények nagy tömegei között egyre mélyülő szakadékra építik. A tulajdonviszonyok általuk végrehajtott „reformjának” emléke élénken él, s gyanakvással tölti el a kambodzsaiakat. A vörös khmer vezetők is tapasztalhatják: eszméik iránt nem túl nagy a lelkesedés, ám ahol nem használ a mézesmadzag-politika, jön az erőszak. Segélyszervezetek tudomása szerint az elmúlt hetekben is több „homályos” gyilkosság történt. A dzsungel rejti még Pol Potot: nem tudni, jut-e neki egyáltalán valamilyen szerep – ha előbújik egyáltalán.

Szihanuk nem tanult a korábbi leckéből. Párizs előtt nem sokkal – saját sorsát feledve – kijelentette: nem lehet megbékélés, ha a vörös khmerek nem vesznek részt a kormányzásban. S ha igen?

Megtörtént az áttörés?

Most visszatérnek, de a korábbinál jóval szerényebb külföldi segítségre számíthatnak. Ma az egykor legvehemensebb támogató Kína sem kockáztathatja, hogy áldását adja egy újabb véres kalandra. Azok az országok és szervezetek, amelyek 1979-ben a „felszabadítás” ellen emelték fel szavukat, nem annyira Pol Potékért tették ezt, hanem sokkal inkább Hanoi erejének és önbizalmának visszaszorítására.

Ha végül is minden kedvezően alakul, annak nemcsak a kambodzsai nép láthatja hasznát, hanem Vietnam és a Laosz is. Az egykori agresszornak, Vietnamnak, amely az idén hirdette meg az áttérést a piacgazdaságra, égető szüksége van külkereskedelmi kapcsolatainak látványos fellendülésére. Hanoi mindenekelőtt Washington barátságára áhítozik. Nos, Baker a Kambodzsa-értekezlet nyitónapján jelentette be: az amerikai adminisztráció kész – egyelőre elméleti síkon – hozzálátni a kapcsolatok rendezéséhez. Amennyiben a washingtoni lépéseket a nyugat-európai országok is követnék, bizonyára nagy lökést adnának a vietnami gazdaság fejlődésének.

A kambodzsai görcs oldódása máris újabb diplomáciai áttöréseket eredményezett. A konferencia napjaiban a vietnami-thaiföldi viszony rendezése is elkezdődött, a közeli napokban pedig magas szintű vietnami küldöttséget várnak Pekingbe: Du Muoi, a Vietnami Kommunista Párt nemrégiben megválasztott főtitkára és Vo Van Kiet, az új, igen agilisnek tűnő kormányfő várhatóan nemcsak udvariassági látogatást tesz.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon