Skip to main content

Koldusbotozás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


1968 a magyar népi demokrácia termékeny esztendeje volt. Bevezették az új mechanizmust a magyar gazdaságba, a Magyar Néphadsereg páncélozott szállító harcjárműveit Csehszlovákiába és a szabálysértési kódexet a magyar jogrendbe. Azután kivezették az új mechanizmust a magyar gazdaságból, a pszh-kat Csehszlovákiából, az egyszerű kormányrendelettel megalkotott szabálysértési kódex azonban megmaradt.

Van ebben a kódexben vagy kétszázféle paragrafus: le lehet vele sújtani azokra, akik méhészeti, étlappal és itallappal kapcsolatos szabálysértést követnek el, megszegik a jégen tartózkodás szabályait, a tiltott hajóra lépés vagy erdei legeltetés bűnébe esnek.

A kódexben található szabálysértéseket három csoportba sorolhatjuk. Vannak olyanok, amelyeket komolyan vesznek, olyanok, amelyeket nem vesznek komolyan és olyanok, amelyeket hol komolyan vesznek, hol nem. Az engedély nélküli gépjárművezetést például – hál’ istennek – soha nem vették tréfára, az engedély nélküli oktatás tilalmával viszont – hál’ istennek – nemigen törődtek, azaz soha nem csapolták meg az egyetemi ifjúság szemérmetlenül adózatlan korrepetációs bevételét. Az akciós vécépapírt áruló zöldségeseket sem szokták az „üzletkörbe nem tartozó árusítás” miatt felelősségre vonni. A nyár elején már azt is megírtuk (r. s.: Gégekoncentráció, 1993. június 12.), hogy a fiatalkorúak szeszes itallal való kiszolgálásának tilalmát a rendőrök csak régente vették komolyan, az utóbbi időben erről gyakorlatilag teljesen leszoktak.

Tele van tehát ez a negyedszázados jogszabály-matuzsálem olyan elméleti szabálysértésekkel, amelyekből az éppen aktuális kurzus szempontjai szerint lehet gyakorlati szabálysértéseket csinálni – és viszont. Most a koldusokon a sor.

A Kádár-rendszer a koldulás létjogosultságát elméleti alapon kizárta, ezért gyakorlati alapon büntette. Ám az elméleti alapok összeomlottak, és maguk alá temették a büntetési gyakorlatot.

A fővárosi rendőrfőnök, Bodrácska vezérőrnagy két héttel ezelőtt úgy döntött, hogy ideje kizárni a múlt értékeit a romok alól, és intézkedett, hogy a rendőrök ezentúl igazoltassanak kivétel nélkül minden koldust, tisztázzák, hogy az illető miért koldul, leplezzék le a szemforgató bérkoldusokat és az őket vitató koldusstriciket, állítsák két talpra az álamputáltakat, tárják föl az álvakok szeme világát.

Mit akar most a fővárosi rendőrfőnök? Azt akarja netán, hogy a szánalom sunyi vámszedőit kiszűrjék a nyomorgók közül, és az alamizsna a valódi rászorulóknak jusson? Ezzel a céllal nemigen vág össze a mostani kampányban felélesztett jogszabály, miután annak értelmében a koldulás a kolduló indítékaitól függetlenül szabálysértés, ezzel szemben semmilyen szabály nem tiltja sem az alamizsnálkodók megtévesztését, sem a koldultatást. Nincs olyan jogszabály, amelynek alapján a rendőrök megvédhetnék a rászorulókat az álkoldusoktól, csak olyan jogszabály van, amelynek elfelejtésével a rendőrök legalább önmaguktól megvédhetik az ínségeskedőket.

Mit akar tehát a fővárosi rendőrfőnök? Talán a közrendet és a közbiztonságot megvédeni a koldusokkal szemben? A koldusok túlnyomó többsége nem veszélyezteti a közt, semmiben nem gátolja azokat, akik nem adnak, akik meg adnak, önszántukból adnak, tehát nyilván nem ellenzik, hogy az illető koldul. A koldusok akkor zavarhatják a közt, ha nem koldulhatnak, és nem marad más választásuk, mint az ún. megélhetési bűnözés. Természetesen agresszív módon, a járókelők zaklatásával is lehet koldulni, de akik ezt teszik, azok ellen van másik jogszabály.

Nincs más ötletünk: a rendőrfőnök úr politizálni akar. A köznek a társadalom állapotáról kialakított képét kívánja kiigazítani. Szerinte, ami nyomornak látszik, az nagyrészt nem nyomor, hanem szemfényvesztés, aki szegénynek látszik, az nem is szegény. Nem a kormányt kell utálni, hanem a koldust. Ez – rendőri szempontból – hasznosabb érzelemnek tűnik választások idején.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon