Skip to main content

Legyőzik-e a menedzserek a tulajdonosokat?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Hétről hétre


Jó pár hónappal ezelőtt elterjedt az a hír, hogy a Realbank kritikus helyzetben van. A múlt heti közgyűlésen a mérlegfőösszegét tavaly megkétszerező (10,2 milliárd volt 1991-ben) bank 266 millió forintos adózott eredményről számolt be, és kiugróan magasnak számító, 20 százalékos osztalékot fizetett.

Az igazgatóság írásbeli és szóbeli beszámolója egyéb sikerekről is tudósított. A bank működési költségei alacsonyak, a tavaly év végi kétes kinnlevőség után majdnem 100 százalékban megképezték a szükséges céltartalékot, noha erre csak 1994 végéig lenne szükség. Ez nagyban növeli a bank biztonságát.

A nagyközönség előtt elsősorban az úgynevezett Reallízing-kötvényeiről ismert a bank. Az 1990-ben és 1991-ben kibocsátott két kötvénysorozatból az ügyfeleknél év végén 7,4 milliárd forint kötvényállomány volt, ami a bank számára fölhasználható forrás, derül ki az írásbeli beszámolóból.

Az igazgatóság problémát jószerivel egyedül a lízingtevékenységnél jelzett. Míg 1990-ben 2,2 milliárd forint értékű eszközt adott lízingbe a bank, addig tavaly csak 864 millió forint értékben. A beszámoló szerint a visszaesés többek között a csökkenő keresletre, a megnövekedett konkurenciára és a bank nem megfelelő piaci munkájára vezethető vissza.

A Realbank teljes körű kereskedelmi banki tevékenységet kíván a jövőben folytatni, hallhattuk, amelyben fontos szerepet játszik az Express-szel kialakított együttműködés, mivel a bank az utazási iroda országos hálózatára kíván alapozni. Sőt, a bank többségi tulajdont kíván szerezni az Expressben, olvasható a közgyűlési beszámolóban. Az igazgatóság azt is tudatta a részvényesekkel, hogy a Realbank belföldi tulajdonban kíván maradni, és belföldi magánszemélyek részére szeretnék privatizálni úgy, hogy a magánszemély részvényesek tulajdona többséget alkosson.

A közgyűlésen körülbelül ezt a képet vázolták fel, amivel nem is vitatkozott senki. Nem is ez volt a magyarázata a maratoni, hétórás közgyűlésnek, s az ott folyó küzdelemnek. Mert küzdelem volt ez a javából, pontosan meghatározható felekkel, s nem pedig zűrzavar, mint azt a NAPI tudósításának címében is állítja. (A közgyűlésről részletes krónikát, illetve interjúkat közöl a Magyar Hírlap 1992. május 8-i és 9-i száma.)

Az 1 milliárdos alaptőkéjű bankban ma 51 százalékot képvisel az alapító, egykor egyedüli tulajdonos Budapest Bank (BB), s mintegy 6 százalékot az egyenként legfeljebb néhány százezer forintnyi részvényt magukénak tudó kistulajdonosok. A közgyűlés nagy meglepetése volt, hogy közel 250 millió forint névértékű részvényt birtokol a Realbank – a közgyűlés idejéig 100 százalékos – tulajdonában lévő Realbróker kft. E körül tört ki a vihar.

A Realbank alapszabálya egyedülálló a magyar bankrendszerben: a közgyűlés csak 75 százalékos többséggel dönthet bármilyen kérdésben. Ez a szabály – szólt többek érvelése – a kisrészvényesek érdekeit és beleszólási lehetőségét szolgálja. A mai helyzetben mindez azt jelenti, hogy egyrészt tökéletesen mindegy, miként szavaznak a kisrészvényesek. Mind a BB, mind a Realbróker részvényhányada arra elegendő, hogy megvétózzon neki nem tetsző közgyűlési határozatokat. A két nagyrészvényes azonban a másik nélkül semmilyen döntést nem tud keresztülvinni.

Így történhetett meg, hogy a BB megakadályozta az igazgatóságnak azt az alapszabálymódosítási tervét, amellyel hatáskörébe került volna a bank alaptőkéjének emelése, a Realbróker pedig (amely természetesen a Realbank menedzsmentjének utasításait kell hogy kövesse) megakadályozta, hogy az alapszabály változtatásának kivételével a közgyűlési döntésekhez elegendő legyen 50 százalék plusz egy szavazat.

Tulajdonossá lenni a tulajdonos pénzén

De miként került a Realbrókerhez ez a vétójoghoz elegendő részvénypakett, s ki fizette annak az árát? A közgyűlési beszámoló beszédes ebből a szempontból. Még tavaly „154 millió forintnyi részvényt taktikai okokból eladtunk a saját brókercégünknek, további vagyonkezelésre”. Nem tudni, ebből mennyi lehetett a saját részvény, de ha lapozunk egyet, akkor úgy sejtjük, nem kevés. „1992 elején több (saját) részvény megfordult a bank kezén”, amiből mintegy 145 millió forintnyi részvényt továbbadtak. A szavazati arányok alapján okkal feltételezhető, hogy a Realbrókernek. Czakó András, a Realbank vezérigazgatója interjújában elmondta, hogy tavaly nyár óta tudatosan gyűjtötték össze a részvényeket. (Itt jegyezzük meg, hogy ezeknek a részvényeknek az osztalékszelvényeit a bank megtartotta, tehát ez után nem fizetett osztalékot, így az osztalékfizetés mértéke az alaptőkéhez viszonyítva nem 20, hanem kevesebb mint 17 százalék.)

A Realbank és a Realbróker által a saját részvények vásárlására fordított pénzt, mivel a részvényeket megtartották, s nem adták (haszonnal) tovább, úgy is tekinthetjük, mint a tulajdonosoknak járó nyereségből (és az adóalapból) elvont pénzt. Czakó András azt is elismerte, hogy a tulajdonosok nem tudtak ezekről a vásárlásokról. „Nem kell jeleznünk”, hangzott a tömör válasz.

S ennek fényében már jobban meggondolandó az a kisrészvényeseknek szóló érvelés, amit ők a közgyűlésen süket fülekkel hallgattak. Az 50 százalékos szavazati arány bevezetése nem azt jelenti, hogy minden jogot a nagytulajdonos kezébe adnak, hanem kiveszik a vétójogot a 25 százalékkal rendelkező menedzsment kezéből. Ez egy tulajdonosnak azért fontos, mert a menedzsmentnek nem a magas osztalék az elsődleges érdeke, hanem az, hogy minél több pénzzel gazdálkodhasson.

A kistulajdonosokat ez nem hatotta meg (ismétlem, persze mindegy volt, hogyan szavaznak), sőt a bank jó eredményei miatt sokkal inkább a Realbank vezetését pártolták. Lássuk egy kicsit részletesebben ezeket az eredményeket.

Szó volt arról, hogy tavaly év végén a kibocsátott kötvények állománya 7,4 milliárd forint volt. A beszámolóban közölt mérleg szerint azonban a kibocsátott kötvények után csak 2,3 milliárd forrása volt a banknak. Hova tűnt 5,1 milliárd forintnyi forrás?

Érdeklődésünkre kiderült, hogy a Reallízing-kötvények első sorozatát (még 1990-ben), közel 6 milliárdos névértékben nem a bank, hanem az eredetileg 1 milliós (ma már közel 14 milliós) alaptőkéjű Reallízing kft. bocsátotta ki, a bank teljes körű garanciájával. Azzal, hogy a kft. és nem a bank bocsátotta ki a kötvényeket, a bank elkerülte a kötelező jegybanki tartalékolást, jelentős összegeket megtakarítva.

A bankban azt állították, hogy a kft. náluk tartja betéteit, tehát ez is kihelyezhető forrást jelent számukra. De a bank betétállománya év végén 4,3 milliárd forint volt. Tehát ha azt feltételeznénk, hogy a Realbankban egyes egyedül a kft. helyez el betétet, még akkor is hiányzik közel 1 milliárd forint. Amit valószínűleg a kft. használ.

A jogszabályi változások miatt a tavaly októberi második sorozat kibocsátója már nem lehetett a kft. így a bank a kibocsátó, s ennek forgalmazására kellett létrehozni a Realbrókert. A bank mérlegében megjelenő kötvényforrások teljes mértékben csak e második sorozat eladásaiból származnak.

De hogy ne legyen minden olyan egyszerű: a legszűkebb szakmai közvélemény hiedelmével ellentétben a Reallízing kft. nem a Realbanké, hanem a Realbank vezetőinek százszázalékos magántulajdonában van.

Önmagukkal kötnek üzletet

A Realbank tevékenységének a kötvénykibocsátás után második legfontosabb területe a lízingelés, tavaly mintegy 5 milliárdos forgalmat bonyolított le. Meg vélhetően a kft. is. A lízingelt állóeszközöket a kft. vásárolja meg, amit lízingel a banknak, amely pedig tovább lízingeli azokat.

Magánszemélyek cégei jelentős adó- és áfa-kedvezményekben részesültek, ezért azok a lízingelő bankok, amelyek nem vettek igénybe ilyen trükköket, illetve kft.-ket, gyakorlatilag nem voltak versenyképesek a lízingpiacon, mondta kérdésünkre e terület egyik szakértője. A bank szempontjából tehát volt racionális magyarázat a bankvezetők kft.-jével való együttműködésre. De ma már nincs, mert ezek a kedvezmények lényegében megszűntek.

Sajátos helyzet: a bank messze legnagyobb ügyfele a bank dolgozóinak tulajdonában lévő magánvállalkozás. S elképzelem, amint a két cég munkatársai vérre és fillérekre menő tárgyalásokat folytatnak egymással.

Már írtunk róla, hogy a bank vezetőinek nagyra törő tervei vannak. Realisták-e a célkitűzések?

Emlékeznek a Reallízing hirdetéseire, például a tavaly őszi kibocsátás idejéről? Egy év után a megvásárolt kötvények kamata már 41 százalék. Legalábbis nagyon sokan így értették, s így vásároltak. A konstrukció nagyon trükkös és becsapós. Sikerét mi sem bizonyítja jobban, hogy azóta a BB is alkalmazza.

Azt ígérték a tavaly őszi kibocsátáskor, hogy a kötvény kamatlába negyedévenként 2 százalékkal nő, s az első három hónapra 31 százalékos a kamatláb. Az összegyűlt kamat bármikor fölvehető, s akkor a kamatozási feltételek nulláról újra indulnak. Jó üzletnek látszik nem? Valójában ennél sokkal jobb hozamú, lakossági papírok is voltak és vannak az értékpapírpiacon.

A konstrukció azért nem kedvező igazán, mert nem számolnak kamatos kamatot, s a megadott kamatok nem visszamenőlegesek, hanem csak az adott negyedévre érvényesek, így például ha három hónapnál valamivel korábban váltják vissza a kötvényt, akkor évi 28 százalékos kamatot fizetnek (ilyenkor nem fizetnek kamatot az első hónap után). Az egy év után nem sokkal visszaváltott kamat pedig éves szinten nem éri el a 35 százalékot. Ráadásul a kamat változtatható, tehát a kötvénytulajdonosok nem lehetnek biztosak a papírjuk hozamában.

(Érthetetlen, hogy ezekkel a sokakat megtévesztő konstrukciókkal és reklámokkal senki nem foglalkozik, se a Versenyhivatal, se az Értékpapír-felügyelet, se más. Különösen azért lenne ez fontos, mert elsősorban a kisbefektetők védelméről van szó. S ha valamire, akkor a banküzletre igaz, hogy a bizalmon alapul. Ideig-óráig vissza lehet vele élni, de előbb-utóbb ez visszaüt: a bankrendszer egészére.)

Tehát ha a hasonló értékpapírokhoz hasonlítjuk a Reallízing kötvényt, nem túlzottan drága. De a bank forrásai (a betétként szereplő kötvényeket is figyelembe véve) között egyedülállóan magas a saját értékpapír-kibocsátással való forrásszerzés. (Hiányzik egyelőre például a viszonylag olcsó forrást biztosító folyószámla-vezetés.)

Eladják a bankot?

A bank egyelőre – úgy tűnik – előre menekül. A visszaváltott kötvényeket ugyanis újra eladja. (!!!) Ez kellő forrást biztosít ugyan ma a banknak, de előrevetíti azt, hogy a négyéves lejáratú kötvény lejártakor, 1993-ban és 1995-ben jelent majd komoly terhet. Különösen akkor, ha valaki megcsinálná azt a viccet, hogy a kötvényt visszaváltani szándékozóktól a bank elől fölvásárolja a kötvényt. Azért járna jól, mert akkor számára nem az alapkamatról, hanem első naptól már a megemelt kamatbázissal kamatozna a kötvény. Ha a Realbank ezt a részvény árfolyamának emelésével kívánná ellensúlyozni, szintén nagy árat fizetne érte.

A már idézett szakértő 1992-re a lízingpiac egyharmados szűkülését jósolja, ami ismét csak nem kecsegteti sok jóval a bankot. Illetve a kft.-t. Sem.

De az esetleges nehézségektől függetlenül sokan szeretnék magukénak tudni a bankot. A legnagyobb tulajdonos és az alkalmazottak is, akik között most patthelyzet van. A konfliktus nem előzmények nélküli.

A Realbank igazgatóságának beszámolója több alkalommal is utal a konfliktusra: kötvényeinek második sorozatát a BB már nem volt hajlandó terjeszteni (mert az saját papírjainak jelentett volna versenyt), s radikálisan csökkentette a Realbanktól lízingelt eszközök értékét.

A BB közgyűlésének felügyelő bizottsági beszámolójában még az szerepelt, hogy a BB stratégiai befektetésként kezeli a Realbankban való részesedését. Az igazgatósági beszámoló azonban már mélyen hallgatott a Realbankról.

Mint a közgyűlésen folyó alkukból kiderült, s azt bizonyos fokig a Budapest Bank vezérigazgató-helyettese el is ismerte a Magyar Hírlapban, szó van a részvények eladásáról. Tudomásunk szerint az egész részvénycsomagról lenne szó.

A Realbank közgyűlésén a menedzsment tárgyalópartnerem formailag kisrészvényesként föllépő Konzumbank új vezetője, illetve a Capital Pénzügyi Tanácsadó tulajdonosai voltak. A közgyűlés a kialakult patthelyzetnek megfelelően olyan igazgatóságot fogadott el, ahol fele-féle arányban a banki mendzsment és a BB, illetve a Capital Rt. emberei vannak. (Az egyik igazgatósági tag például a Capital többségi tulajdonában lévő egyik brókercég felügyelő bizottságának tagja.)

A harc azonban folytatódik, ahol a Realbank vezérigazgatója, úgy tűnik, minden eszközt bevet. Saját állítása szerint a viharos közgyűlés közben eladta a Realbróker kezében lévő Realbank-részvények döntő hányadát. Ha az üzlet valóban megtörtént, s jogszerű, ami felől többeknek kétségeik vannak, bárhogyan alakuljon is az igazgatóság összetétele, immáron egy banktól teljesen független magáncég, esetleg az Express mintegy 5 százalékos részesedésével kiegészülve továbbra is kezében tartja a vétójogot.

A vezérigazgató bizalmi emberei ma a bankon belül részben a Budapest Bank volt vezetői, akik a sokak siránkozására tavaly fölmentett Hegedűs Oszkárral az élén hagyták, vagy előidézték azt a helyzetet, hogy a tulajdonos, a BB – miközben tulajdoni hányada miatt felelősséggel tartozik a Realbank tevékenységéért – nem, vagy csak óriási nehézségekkel tud tulajdonosként föllépni.


Hivatkozott cikkek

Kapcsolódó cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon