Skip to main content

Liberalizmus – ma

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kis János megnyitója
Liberális hétvége Budapesten


A liberalizmus helyzete Közép-Kelet-Európában paradox: bár a liberális pártok itt általában erősebbek, mint Nyugaton, a liberalizmus mint a társadalomban gyökeret vert mentalitás mégis viszonylag gyenge. Vannak demokratikus intézményeink, van szabadon választott parlamentünk, de még nincs megfelelő szociális és gazdasági infrastruktúra, amely a liberális társadalom hordozója lehetne: hiányzik a magántulajdonon alapuló piaci rendszer, és igen kezdetleges a polgárosult középosztály.

Ráadásul mély gazdasági válság uralkodik a térségben. A gazdasági körfolyamatok felbomlása általános bizonytalanságot teremt. Ezt csak fokozza az intézmények gyors változása, a társadalmi struktúra áttekinthetetlen mozgása. A bizonytalanság félelmeket kelt, a félelem pedig nem kedvez a demokratikus közszellemnek. Kedvez viszont a nacionalizmus feléledésének. Térségünkben megoldatlan nemzeti, nemzetiségi problémákat fagyasztott be a Pax Sovietica. Minden ország kommunista elitjének megengedték, hogy üldözze a saját uralma alatt élő nemzetiségeket, feltéve, hogy hallgattak a saját etnikumukhoz tartozó, szomszéd országokban élő kisebbségek sorsáról. Most, hogy a szovjet birodalom visszavonul, felmelegednek a régi ellentétek.

Így hát még nem fejeződött be az alkotmányos demokrácia és a piacgazdaság megteremtése Kelet-Európában. Még csak a folyamat kezdetén vagyunk. A kommunista totalitarizmusnak vége, de hogy a pártállami rendszer helyén mi fog létrejönni, az még nem dőlt el. Ez magyarázza mind a liberális pártok viszonylagos erejét, mind a liberális eszme viszonylagos gyengeségét.

A liberalizmus a legfontosabb politikai mozgalom ma Kelet-Közép-Európában, ugyanúgy, ahogyan Nyugat-Európában is az volt a XVII. és a XIX. század között. Nem egy pártot jelent az alkotmányos demokrácia alapelvét elfogadó pártok sorában, hanem magát az alkotmányos demokráciát. A választóvonal itt nem liberálisok és szociáldemokraták, liberálisok és – modern, nyugati értelemben vett – konzervatívok között húzódik. A fő ellentét az emberi jogok, a politikai pluralizmus, a tolerancia és a racionalitás híveit állítja szembe a legkülönfélébb kollektivista, tekintélyelvű, populista, nacionalista eszmék híveivel. A kérdés az, hogy lesz-e európai értelemben vett demokrácia és piacgazdaság, vagy a totális diktatúra után autoritárius diktatúrák következnek, a tervgazdaság után pedig gazdasági káosz.

A liberalizmus csak akkor válhat erőssé, ha széles szövetségeket tud létrehozni. Az első szabad választások megteremtették e szövetségek alapját. Világossá vált, hogy a liberális mozgalom nemcsak az új vállalkozói középosztályra számíthat, hanem az ipari munkásság jelentős rétegére is. Ez nem véletlen, miként nem véletlen az sem, hogy a szociáldemokrácia mindenütt igen gyengén szerepelt. A társadalmi haladás „fő ereje” térségünkben ma a liberalizmus. A munkavállalók érdekei középtávon is egybeesnek az új középosztály érdekeivel: szükségük van a magántulajdonú piacgazdaság létrejöttére, mert enélkül sem új munkahelyek, sem jobb reálkeresetek nem lesznek. De a középosztálynak is szüksége van a munkásság támogatására, mert önmagában még gyenge tényező.

Ezért a kelet-európai liberálisoknak mindig szem előtt kell tartaniuk, hogy nincs olyan piaci társadalom, ahol mindenki vállalkozó vagy befektető. A többség munkavállaló lesz a jövőben is, és az ő érdekeiket is képviselni kell. Szabad vállalkozás és szabad szakszervezetek: ez kell legyen a mi liberalizmusunk jelszava. Hogy erős lehessen, a mi liberalizmusunk szociálliberalizmus kell legyen.

Szükség van egy másikfajta összefogásra is. A térség különböző országaiban működő liberális pártoknak össze kell fogniuk a nacionalizmus ellen. Ez az összefogás azonban csak akkor lehet sikeres, ha nem térünk ki a megoldatlan nemzeti problémák elől, hanem közös választ kínálunk rájuk. Elutasítják a határrevíziós törekvéseket, de küzdünk azért, hogy minden nemzetiséget szilárd – egyéni és kollektív – kisebbségjogok védjenek. Hogy mindegy legyen a számukra, a határ melyik oldalán élnek. Erős közvéleményt kell teremteni, amely szembeszegül mind a militáns nacionalizmussal, mind a nemzeti kérdés szőnyeg alá söprésével. Enélkül nem lesz demokrácia térségünkben. Ebben az értelemben azt mondhatjuk, hogy a magyar demokrácia sorsa attól függ, hogy lesz-e demokratikus jogállam Romániában. A cseh és szlovák demokrácia sorsa a magyar demokráciáétól. És így tovább.

Köszönöm a figyelmüket.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon