Skip to main content

Mécs Imre, a konok reálpolitikus

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Vannak kiutak?


Tisztelt Szerkesztőség!


Lassan finiséhez közeledik az SZDSZ elnökválasztási kampánya. Ebben a versengésben elindult jelöltként Mécs Imre is, akiről az alábbi teljesen szubjektív néhány gondolatot szeretném elmondani, hogy a lapot olvasó, még aktív SZDSZ-tagok, valamint a választási jogosultsággal bíró küldöttek döntésük meghozatala előtt mérlegelhessék, hogy ha Mécs Imrére szavaznak, kire is adják le voksukat. Az olvasó tájékoztatására: már nem vagyok az SZDSZ tagja, mint párton kívül álló mondom a magamét.

Mécs Imrét valamikor 1987-ben kerestük fel katalizátoros kollégáimmal, miután szívélyesen invitált lakására, mert elmondtuk, hogy kiadtunk egy könyvet az 1956-os mártírok sírjainak állapotáról, szeretnénk neki megmutatni, és felkérni őt a terjesztésére. Némi szorongással léptük át az ajtaját, hiszen tudtuk már, hogy ’56 után halálra ítélték, majd életfogytiglani kapott, s hogy végül amnesztiával szabadult, de nem tudtuk, hogyan fogadja majd temetőmentő ötletünket, felháborodásunkat, azt, hogy a magyar nemzet szégyenének tartjuk a Rákoskeresztúri temető 301-es parcelláját (Hangsúlyozom, 1987-et írtunk!), és azt az álláspontunkat, hogy saját erőből rendbe kellene hozni, sírhantokat kellene emelni, emlékművet állítani a mártíroknak. Féltünk az esetleges csalódástól, hogy Imre el fogja utasítani valamilyen indokkal ezt a nehéz testi munkát és sok időt igénylő foglalatosságot.

Öt perc beszélgetés után, ahogy átestünk a bemutatkozás formaságain, és rátértünk jövetelünk céljára, valami otthonos melegség járta át a szívemet, valami jóleső érzés, amely oly ritkán adódott azokban a konspirációtól, elhallgatásoktól terhelt időkben. A felismerés, hogy nemcsak érti és érzi valaki, hogy mit akarunk csinálni, de azonnal a gyakorlati megvalósítás lehetőségeit latolgatjuk. E látogatás után többször jártunk közösen a 301-es parcellában, felmértük és megpróbáltuk Imre addig összegyűjtött adatai alapján a temetkezés sorrendjét meghatározni. Temetőjárásaink során feltárult előttünk a halálraítéltek iszonyatos sorsa, és formálódni kezdett annak a kötetnek a terve, amelyet aztán 1989. június 16-ára megjelentettünk Halottaink, 1956 címmel. Mécs Imre szerzőként és szerkesztőként vett részt a munkában, beledolgozva az évtizedeken keresztül titokban gyűjtött adatokat, amelyek megvilágították a kivégzettek sorsát, és megmutatták a Kádár vezette „konszolidáció” gyilkos terrorját. Ezt a terrort élte túl Imre, hogy a mai napig hűséggel hordozza és őrizze kivégzett társai emlékét. Minden szava mögött ott bujkál az a „halálos nyugalom”, ami csak annak adatik meg, aki a halálos ítélet után így fogalmazott: „könnyű lélekkel vártam a halált.” Ez azután nagyon jól jött 1988. október 23-án, amikor a Gellért téren összegyűlt maroknyi csoportot Grósz Károly nagy számban jelen lévő rendőrei gumibottal akarták távozásra bírni, és a felfejlődő és láthatólag oszlatási parancsot kapott rendőrökkel egy szál egyedül Mécs Imre bocsátkozott tárgyalásba, és a láthatóan felajzott oszlatók mintegy varázsütésre megtorpantak, és Imre nyugodt szavai megmentettek bennünket az ütlegektől. A rendőrök agresszivitását mutatta, hogy Pákh Tibort addigra betuszkolták egy rendőrségi buszba, de Imre tárgyalásainak eredményeképpen őt is szabadon engedték.

Summázva az elmondottakat, az a benyomás alakult ki bennem, személyes ismeretségünk során, hogy Mécs Imre életpályája, erkölcsi tartása, emberszeretete egy humánus politikus képét vetíti elénk, akihez csak a méltán népszerű egykori ’56-os társ, Göncz Árpád személyisége hasonlítható, aki minden helyzetben megtalálja azt az emberi hangot, amely kerüli a politikusi mindentudás arroganciáját, a nagyotmondó handabandázást, a jogászkodó csűrés-csavarást, az értelmiségi vájtfülűeknek szóló filozopter bölcselkedést.

Gyakorlatias szempontokat mérlegelők figyelmébe ajánlom, hogy Imre egyéni jelöltként került választókerületéből a parlamentbe, míg az elnökválasztásban indult versenytársai a pártlistáról, valamint az sem elhanyagolható körülmény, hogy számítógépes mérnökként a jelenleg jogászok dominálta politikai életben egy igen racionálisan gondolkodni képes műszaki értelmiségi mentalitást vinne be az SZDSZ bölcsész-jogász vezetésébe. Hatgyermekes családapaként, hívőként vonzást gyakorolhatna azokra a rétegekre, akik egyelőre, nem minden ok nélkül, idegenkednek az SZDSZ-ben túl erősen érvényesülő vallásellenes, egyházellenes hangoktól.

Végezetül egyetlen kevéssé közismert fejleményre hívnám fel a figyelmet, amely megmutatja a merészen reálpolitikus Mécs Imre konok következetességét.

Valamikor a nagyon közeli múltban, amikor még az sem volt biztos, hogy tisztességgel el lehet temetni 1956 mártírjait, a Történelmi Igazságtétel Bizottságában Imre képviselte azt a többiek által kezdetben elutasított álláspontot, hogy a ravatalozást és a végső búcsút valamelyik közterünkön (a Parlament előtt vagy a Hősök terén) kell megszervezni, hiszen a temetőben százezres tömegek nem tudnak méltó módon búcsút venni a mártíroktól. Döntse el az olvasó, hogy kit igazolt a történelem.

P. S. Kedves Imre! Szeretettel gratulálok 1991. október 25-én született fiadhoz, aki éppen azon a napon látta meg a napvilágot, amikor a Parlament előtt elesett mártírokra emlékezünk. Így győzedelmeskedik az élet a halálon. Kívánok hitet és erőt a további küzdelmekhez.

Budapest, 1991. 10. 28.Hivatkozott cikkek

Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon