Skip to main content

Még egy költségvetési osztás

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az 1992-es állami költségvetési törvényben a cigány szervezetek támogatására elkülönített 90 millió forint elosztásának elveit, a támogatás odaítélésének feltételeit az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága dolgozta ki. A 12 pontba foglalt feltételekről a szervezeteket 1992. február 6-án kelt levélben értesítette dr. Fodor Gábor, a bizottság elnöke. A beérkezett igényeket azután az Etnikai Hivatal dolgozta föl, s ez készített előterjesztést a pénz elosztásáról. A hivatal előterjesztése rendre fölrúgta a bizottság 12 pontjában rögzített szabályokat, ám ugyanez a bizottság mégis elfogadta a kormányhivatal javaslatát.

A Bizottság 1. pontja ez volt: „Kulturális szolgáltató és egyéb tevékenységet ellátó kisebbségi szervezeteket a bizottság nem kíván támogatni. E szervezetek számára más források vehetők igénybe.”

Ennek ellenére 1992. évben támogatást kapott például:

– a GRIZNIPE Cigány Néprajzi és Nyelvmívelő Egyesület: 2,2 m Ft;
– Kaly Jag Roma Művészeti Egyesület: 1,5 m Ft;
– Patrona Hungariae Emberi és Polgári Jogok Társasága: 2,3 m Ft;
– Cigány Tudományos és Művészeti Társaság: 3,2 m Ft;
– Budapest 100 Tagú Cigányzenekar: 2,2 m Ft.

A 2. pont szerint csakis az 1992. évre működési tervvel, programmal bíró szervezetek juthatnak támogatáshoz. Az alábbi szervezetek pályázati kérelme nem tartalmazott az 1992. évre vonatkozó programot.

– Ózd Régió Független Cigány Szövetség: 730 000 Ft;
– Magyar Cigányok Egyesülete: 950 000 Ft;
– Magyarországi Cigányok Népi Kulturális Szövetségének Baranya Megyei Szervezete: 520 000 Ft;
– Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Cigányok Érdekvédelmi Szervezete: 520 000 Ft;
– Magyarországi Cigányok Önkormányzati Érdekegyeztető és Képviselő Szervezete: 950 000 Ft.

3. pont: „…pontos elszámolást kérünk az 1991-ben kapott támogatási összegről. …1991-ben esetlegesen nem megfelelően gazdálkodó szervezetek 1992. évi támogatását az Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottság felfüggeszti, módosítja, illetve megszünteti.”

Az Állami Számvevőszék 1992. április 13-án kelt és a kisebbségi bizottság részére elküldött összefoglaló jelentésében olvasható: Kimutatás az 1991. évi állami költségvetési támogatással el nem számoló költségvetési szervezetekről.

Szervezetek: 1992. évi támogatás összege:

1. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Hátrányos Romák Szervezete: 310 000 Ft;
2. Magyarországi Cigányok Demokratikus Ifjúsági Szövetsége: 310 000 Ft;
3. Magyarországi Cigányanyák Érdekszövetsége: 950 000 Ft;
4. Magyarországi Független Cigány Fórum Országos Önkormányzata: 520 000 Ft.

4. pont: Támogatást csak olyan szervezetek kaphatnak, melyeknek demokratikusan választott vezetősége van. Az e szabálynak megfelelő vezetőség nélküli szervezetek is kaptak azonban támogatást. Pl.: az előző pontokban már említett:

Ózd Régió Független Cigány Szövetség,
Magyarországi Cigányok Népi Kulturális Szövetségének Baranya Megyei Szövetsége,
Magyarországi Cigányok Demokratikus Ifjúsági Szövetsége,
Patrona Hungariae Emberi és Polgári Jogok Társasága,
Magyarországi Cigányok Önkormányzati Érdekegyeztető és Képviseleti Szervezete, továbbá:

Kecskeméti Cigány Egyesület: 310 000 Ft,
FORTUNA Magyarországi Cigányok Önsegélyező Szervezete: 520 000 Ft,
Magyarországi Cigányok Demokratikus Szövetsége: 1 800 000 Ft,
Magyarországi Cigányok Antifasiszta Szervezete: 730 000 Ft,
Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetsége: 3 600 000 Ft,
Roma Polgárjogi Mozgalom: 1 360 000 Ft.

A jelentősebb roma szervezetek egyetértettek a parlament etnikai és kisebbségi bizottsága által szabott feltételekkel, és azt javasolták, hogy az önszerveződés támogatásának elve szerint a pályázó szervezetek a helyi tagegyesületek arányában jussanak támogatáshoz. Ha ma Magyarországon 500 településen működik valamilyen törvényes roma szervezet, akkor a 90 millió Ft-ból minden tagegyesület hozzájuthatott volna 180 ezerhez. Azaz, egy-egy országos vagy regionális szervezet annyiszor 180 ezer Ft-ot kap, ahány településen működő egyesülete van. Ez esetben pl. a Győr-Moson-Sopron Megyei Roma Szervezet közel 3 millió Ft-ot és nem 310 ezret kapott volna, a MCISZ a felét sem élvezhetné a maga 4 millió forintjának, a Phralipét 12 millióval támogatnák, és nem 4-gyel. Nem jutottak volna viszont támogatáshoz hiányosan pályázó, törvénytelenül gazdálkodó, tagság nélküli szervezetek, amelyek közül nem egy egyszerű családi vállalkozás.

A magyar állampolgárok közösségének 90 millió forintja sokkal inkább egy kliensi, vazallusi rendszer kiépítését szolgálja, semmint az autonóm roma mozgalom erősítését, amire pedig hivatott.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon