Skip to main content

Mit kíván a magyar tőke?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Az 1980-as években a központi akarat már csak annak árán tudta fenntartani a lakossági fogyasztás pártkongresszusilag garantált szintjét, hogy túladóztatta a vállalati erőforrásokat, a külföldi eladósodás pedig megugrott. A belföldi és a külföldi magántőke ebben a játékban nem partner. A talpon maradás a versenyben – egyfajta mókuskerék – feltételez és megkövetel egy bizonyos nagyságú tiszta profitot, amely a fejlesztést, a bővítést, a piaci munka elmaradhatatlan költségeit fedezi, nem is beszélve a vállalkozásra fölvett kölcsönök terheiről. Ha mindez nem fedezhető, a magántőke pénzügyi befektetésként igyekszik magasabb hozadékokhoz jutni. Vagy kimenekül az országból.

E triviális megállapításokkal csak azt kívánjuk hangsúlyozni, hogy nem a Beszélő hasábjain (1992. március 21.) felvonuló retorikai fordulatok döntenek a magyar lakosság „túlfogyasztásáról”. A „túlfogyasztást” a napjainkra levonuló inflációs hullám számolja fel, ennek leple alatt pedig a támogatásleépítés és még inkább az árliberalizáció alakít ki egy, a tőke működésének megfelelő új fogyasztási szerkezetet és új piaci értékrendet a munkajövedelmek terén.

A fejlett piacgazdaságokban a munkabéreket szorosan az ország export-versenyképességének alakulásához igazítják, és kifinomult eszközökkel állítják be az éves kollektív bértárgyalások során. A nyitott piaccal rendelkező országokban ugyanis általános a felismerés, hogy az exportrendelések elmaradása munkahelyek tömegét veszélyezteti. Hogy pedig van-e konjunktúra, azt a bérek színvonala – tágabb értelemben az önköltség –, a kellő érzékenységgel alakuló valutaárfolyam dönti el. Beleszólnak a kilátásokba a környezeti tényezők is: a kölcsöntőke kamatának színvonala és a költségvetésbe befizetendő közterhek mértéke.

A belföldi piacunkat sújtó recesszió rászorítja a termelőket, hogy külföldi értékesítés után nézzenek, még ha ez sokszor nem is kínál valami jövedelmező üzletet. Ha túlságosan jól sikerül az exportoffenzíva, a termelők nem lesznek érdekeltek a hazai fogyasztás fejlesztésében. Ez ment végbe a gyarmati országokban, sőt Japánban és Dél-Koreában is. A hazai reáljövedelmek csak akkor fognak növekedni, ha arányos külkereskedelmi forgalom alakul ki. De mivel Magyarország évente a GDP mintegy 5 százalékát fordítja külföldi kamatfizetésekre, tartósan számolnunk kell a nagymértékű aszimmetriával s ennek inflációs reáljövedelem-mérséklő hatásával.

Kétségtelen azonban, hogy ha az árfolyam túlértékelt, az exportőrök a költségszerkezet javítására kényszerülnek. Az árfolyamnál jóval puhább korlátot jelent a magántőke számára a munkaerőpiac, ahol túlkínálat van. A munkabérek várhatóan nagy nyomás alá kerülnek. A másik puha korlát: az államháztartás, amelynek kiadási szerkezetét láthatólag ugyancsak nem hajlandó finanszírozni az adóprés alatt bimbózó hazai tőke. Ennek fényében lehet vizsgálni a fejleményeket a betéti és hitelkamatok terén vagy a költségvetés megfinanszírozása végett folyó kamatzsarolás (kincstárjegyek!) ügyében.

A magántőke nem államkapitalizmust akar, amelyhez kisebbségi résztulajdonosként statisztál, hanem az elmaradhatatlan kellékeket a működéséhez. Vagyis 1. nyomott munkabérköltségeket; 2. mérsékelt közteherviselést; 3. olcsó hitelforrásokat; 4. versenyképes valutaárfolyamot; 5. értékesítési piacokat és 6. működési biztonságot.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon