Skip to main content

Mit nem olvas a bíró?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Bátonyi István, a Dorogi Szénbányák bányagépgyártó üzemének egykori művezetője megtisztelő ajánlatot kapott 1975-ben Rétei Lőrinc üzemvezetőtől. Az üzemvezető, egyben a körzet országgyűlési képviselője, arra kérte fel beosztottját, hogy lépjen be az MSZMP-be. A művezető megköszönte a kitüntető figyelmet, de nem kért belőle. Ezt követően a két férfi között a viszony nem volt felhőtlen.

Amikor a vállalati KISZ-bizottság novemberben kommunista műszakot szervezett, Bátonyi művezető az egyet nem értését egy borítékba zárt levélben fejtette ki képviselő-üzemvezetőjének.

Az indulatosan megfogalmazott jóslatát („Még eljön a számonkérés a kommunista szombatokért, te hülye, p…nyaló bérenc.”) nem igazolta ugyan a történelem, viszont levélírói ténykedése nem maradt következmények nélkül.

Az Esztergomi Járásbíróság akkori elnöke (dr. Kenderka Ferenc) izgatás bűntettében találta bűnösnek hősünket, és nyolc hónap – végrehajtásában két évre felfüggesztett – szabadságvesztést mért ki az indulatos művezetőre.

Volt ugyan némi tényállásbeli vita arról, hogyan is vált lehetségessé más személyek részére a zárt borítékban elhelyezett levél elolvasása – és ezáltal az izgatás törvényi tényállásának megvalósulása –, de végül a bíróság azt állapította meg az üzemvezető tanúvallomása alapján, hogy a levél nyitott borítékban érkezett a kezeihez.

A szókimondó művezető – természetesen – rövid úton a legalacsonyabb órabérű lakatosi beosztást kapta, és a bélyeg elkísérte egészen a mai napig.

A már nyugdíjas Bátonyi – hallva, hogy az Országgyűlés törvényt hoz az 1963 utáni politikai elítéltek rehabilitálásáról – kérelmet nyújtott be az ítéletének semmissé nyilvánítása érdekében.

Valamiféle anyagi elégtételre is igényt jelentett be. Nem is az államtól, hanem jó sorsa megrontójától várná – a körülmények folytán a nyugdíjminimumhoz közeli – jövedelmének kiegészítését tisztes művezetői nyugdíjra.

Az Esztergomi Városi Bíróság 1992. március 25-én kelt Nt. 6/1992/2. sz. végzése azonban lehűtötte a vérmes reményeket.

Nemhogy kártérítésre nem számíthat, de még a semmisségi igazolás kiadását is megtagadták tőle.

Pedig 1992. március 9-én már hatályba lépett az 1992. évi XI. törvény, amely egyértelműen fogalmaz: „Semmissé kell nyilvánítani a következő bűncselekmények miatt 1963. április 5. és 1989. október 15. között történt elítéléseket…” S itt politikai bűncselekmények hosszú felsorolása következik, köztük c) pont alatt az izgatás bűncselekménye.

A törvény azt is kimondja, hogy a semmissé nyilvánított eljárásban hozott jogerős határozat kézbesítésének napján kezdődik a kárpótlási igény előterjesztésének határideje. A kárpótlásról szóló törvényről az Országgyűlés a közeljövőben határoz. Nem kizárt, hogy Bátonyi István még némi kárpótlásban is részesülhet. Tisztességét azonban a törvény mindenképpen visszaadja.

Nem ártana, ha az esztergomi bíróság bírái egy-egy végzés aláírása előtt átlapoznák a Magyar Közlönyt.

Vagy legalább a napisajtót.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon