Skip to main content

Foggal-körömmel

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


A pártállami ügyvédi törvényt (törvényerejű rendeletét) felváltó – vagy csak toldozó-foldozó? – módosító törvény értelmében október 1-jétől ismét lesz Magyarországon ügyvédi magángyakorlat. Ezzel megszűnik a numerus clausus, vége a jogásztársadalmat megosztó privilégiumok és diszkriminációk intézményesített gyakorlatának.

Jól emlékszem még a régi, de részben továbbra is hatályos ügyvédi törvény 1983-as salgótarjáni „társadalmi vitájára”, amelyen a helyi ügyvédeken kívül részt vett dr. Pálmai Gyula, az Igazságügyi Minisztérium (Csurka István, figyelem!) akkor főosztályvezető elvtársa, ma főosztályvezető ura. A főhivatalnok vendég szépen elmagyarázta a jelenlévőknek, hogy elsősorban az ügyvédek ragaszkodnak ahhoz, hogy az ügyvédi tevékenység egyetlen formája munkaközösségi gyakorlat legyen. A jogszabály éppen a jogászok érdekében, védelmében tiltja az ügyvédi magánpraxist.

Az ügyvédi munkaközösség akolmelege természetesen nem nyújthat biztonságot mindenkinek, aki a pályára jelentkezik. Aki nem feddhetetlen, ne is számítson befogadásra. Ez a jogszabályban sosem definiált jogintézmény kellően megfoghatatlan volt ahhoz, hogy távol tartsa az ügyvédi hivatástól azokat, akik a nem eléggé éber helyi ügyvédi szervezetek előzetes szűrőjén netán átjutottak.

A feddhetetlenség fogalmát az egyetemi oktatás a büntetett előélettel összefüggésben határozta meg. A jogerősen elítéltek bizonyos idő elteltével ismét büntetlen előéletűek lehetnek, feddhetetlenek azonban nem. A nem feddhetetlenséghez tehát jogerős bírói ítélet szükségeltetett. De csupán a tankönyv szerint. Mert az elvet az Igazságügyi Minisztérium és az Országos Ügyvédi Tanács, no meg a BM továbbfejlesztette. Nekik a politikai megbízhatatlanság bármely jele, így egy öt évvel korábbi állambiztonsági indíttatású rendőri figyelmeztetés is elegendő volt ahhoz, hogy a jelentkezőt távol tartsák a „közismerten kényes és magas fokú közéleti igényeket támasztó ügyvédi pályától”.

De ne bolygassuk a múltat, éljünk az új rend adta lehetőségekkel. Hiszen a július 18-a óta hatályos törvénymódosítás értelmében ma már alanyi jogon ügyvéd lehet mindenki, akit az ügyvédi kamara felvesz soraiba. A felvétel a munkavégzéshez szükséges feltételek – mindenekelőtt az ügyvédi-jogtanácsosi vizsga – megléte esetén nem tagadható meg. A felvételi kérelmet a kamara harminc napon belük bírálja el. Aki tehát október 1-jén nyomban kezdeni szeretne, annak célszerű a kérelmet legkésőbb szeptember 1-jéig benyújtani.

Szeptember 2-án bementem a budapesti ügyvédi kamarába, hogy a bejegyzési kérelmemet előterjesszem. A barátságos ügyintéző hölgy elnéző mosollyal közölte: semmiféle egyéni ügyvédi kérelmet nem fogad el. Ma még egyáltalán nem tartanak ott. Még a kamara elnöksége is csak a jövő héten ül össze, hogy meghatározza a bejegyzés feltételeit. Egyébként is előbb azoknak a bejegyzésére kerül sor, akik jelenleg jogtanácsosi munkaközösség tagjaként dolgoznak, a magángyakorlatra készülők csak utánuk következnek. Ha megfelelnek a feltételeknek, amelyeket még csak ezután fognak meghatározni. Tessék talán októberben érdeklődni.

Postán kellett volna előterjesztenem a kérelmemet – morfondíroztam a kapun kívül kerülve. A sarkon egy jogtanácsos kollégával futottam össze. Ő már augusztusban postán küldte be a jelentkezését, mondta. Épp egy hete kapta vissza az egész paksamétát azzal, hogy túl korán nyújtotta be.

Lehet, hogy még mindig nem vagyunk feddhetetlenek?
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon