Skip to main content

Munkáról, morálról – kesudió ürügyén

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
A kesudió-vita


(…) A változás első és legnagyobb pozitívuma: a tulajdonviszonyok robbanásszerű megváltozásával egyszeriben megszűnt a munka vállalását korábban alapvetően motiváló lét-kényszer; senkit sem lehet többé az utcára tenni, senkinek nem kell attól félnie, hogy egyik pillanatról a másikra munka nélkül marad, s éhkoppra jut a családjával együtt. E nagy emberi felszabadulás az állandó stressz feloldódásával szinte szükségszerűen hozza magával a lazítást, az elkényelmesedést – hacsak nem sikerül a munka vállalásának egy újfajta motívumrendszerét nagyon hirtelen meggyökereztetni a társadalomban. (…)

Végül, de nem utolsósorban: a munka örömszerző funkciója is egyre ritkábban lelhető föl napjainkban, a társadalmi munkamegosztás szükségszerűen fokozódó túlspecializálódásából adódóan. Elenyészően keveseknek jut osztályrészül, hogy munkájuk eredményével, mint önmagában zárt, teljes egésszel találkozzanak, s efölött örömet érezhessenek. (…) Én itt sejtem például a kiskert-hobby térhódításának titkát, s nem e tevékenység hasznot hozó voltában: persze nem árt, ha a kertecske megtermi a zöldséget, epret, ha még eladásra is jut, külön haszon; a lényeg mégis: egy értelmes, ugyanakkor teljes tevékenységfolyamat gyakorlása, a kezdő fázistól az eredmény, a termés kézbevételéig – ez a tevékenység-sor valamiféle kielégülést ad, szemben a munkahelyi apró részfeladatokkal. (…)

És gondoljuk meg: a szocializmus csak a termelőeszközökhöz való viszony kérdésében és a társadalmi érvényesülés lehetőségeinek biztosításában ígér egyenlőséget a társadalom minden tagja számára, a termelt javak elosztásában viszont éppenhogy nem egyenlőtlen, hanem a végzett munka mércéje szerint mér, és e mérés mércéje miért ne lehetne a pénzben kifejezett jövedelem?

Egyszerű, mint a Kolumbusz tojása – legalábbis papíron. Amit az idő is igazolni látszott: az elmúlt tíz évben az életszínvonal gyors emelkedése, az a tény, hogy immár nem puszta létünk megújításáért dolgozzunk, hanem karnyújtásnyi távolságba kerültek az olyan korábban luxusnak számított javak, mint a gépkocsi, a hétvégi ház, a külföldi utazás… a lehetőségek meglódulása nagyon is kézenfekvővé tette, hogy a differenciáltan (munka szerint differenciáltan!) növekvő jövedelem hathatós vonzást fog gyakorolni a munka hatékonyabbá tételében, a munka ügyében való azonosulás fokozásában.

Az összkép azt mutatja, hogy ezt a célt nem sikerült elérni. Legalábbis egyelőre. (…) Igaz, persze, hogy az anyagi érdekeltség érvényesítése és vállalása önmagában nem azonos egy új munkamorál kialakításával; az ellenkezője azonban, az tudniillik, amikor a kiváló s a vacak munkát végzőket a bérlistán legföljebb néhány száz forintokkal kifejezhető grádicsok választják el egymástól, hallatlanul de-moralizáló. (…)

Nyilvánvaló, a közmorált kell valahogy egészségesebbé tenni. Kezdve a terápiát éppen a munka rangjának megemelésével. A munka az élet sója, a romlástól, mely megóvja… Banalitás? Lehet. De – úgy látszik – nagyon igaz.

Élet és Irodalom, 1976. március 20.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon