Skip to main content

Beszélő évek – 1976

Vásárhelyi Mária: Ezt mondtuk mi…


…a szocialista országok közötti érdekkülönbségekről


 • Tovább
 • Szilágyi György: Hanyas vagy?


  Hanyas vagy? ’28-as?

  Mi félszavakból megértjük egymást.

  Ugyanazt a nótát fújjuk, nem igaz?

  Emlékszel?

  Nekünk mindig az első világháborúról meséltek

  gyerekkorunkban.

  És első világháborús dalokat énekeltek a fülünkbe?

  Anyánk vasalt vagy a varrógépet taposta, mi lekuporodtunk a sparherd mellé, és hallgattuk, ahogy énekel.

  Ott, ahol a Dnyeszter vize zúg…

  Estére indul az ezred…

  Ágyúcsőre tábortűz világít…

  Dalol a nyomor!


  Bojár Iván András: Az öregember mögött

  A Hilton szálló építése (1969–1976)


  Ötödikesek voltunk, és kíváncsiak. Romokon éltünk, nyers, mindig változó kulisszák között. A háború kesernyés pernyeszaga még érzett az üszkös falakon, beomlott pincék, elhagyott barlangjáratok nyirkos mélyedéseiben. Megszoktuk, hogy a Várban még mindig háború van.

  Az 1976-ban bemutatott magyar filmek  Zongora a levegőben (Bacsó Péter)

  Kísértet Lublón
  (Bán Róbert)

  Amerikai anzix
  (Bódy Gábor)

  Egyszerű történet (dokumentumfilm)
  (Elek Judit)

  Az ötödik pecsét

  (Fábri Zoltán)

  Ballagó idő
  (Fejér Tamás)

  A járvány
  (Gábor Pál)

  Hugó, a víziló
  (Gémes György–Bill Feigenbaum)

  Vörös rekviem

  (Grunwalsky Ferenc)

  Ha megjön József
  (Kézdi-Kovács Zsolt)

  Labirintus
  (Kovács András)

  A

  Varga Balázs: Elsőfilmesek éve

  1976 filmjei


  A cím kicsit félrevezető, pedig igaz. Ha a kronológia korlátait áttörve egy jól kiválasztott másfél éves időszakot metszünk ki a hetvenes évek közepéről, akkor ebben a mintában egyértelműen kimutathatjuk az elsőfilmesek dominanciáját. Az 1975 nyara és 1976 vége között bemutatott magyar filmek alkotói között ugyanis kilenc debütáns volt: Bódy Gábor, Csányi Miklós, Dárday István, Grunwalsky Ferenc, Kabay Barna, Lányi András, Lugossy László, Szomjas György és Zsombolyai János. Nem akármilyen névsor.

  IM – Slágertükör


  1. Pásztor–Hatvani: Vándorének – Neoton és a Kócbabák – (2)

  2. Papp–Markó: Téged várlak – Gemini – (6)

  3. Novai–Miklós: A zenegép – Generál – (1)

  4. Máté–S. Nagy: Azért vannak a jó barátok – Máté Péter – (5)

  5. Demjén: Fantáziagép – Bergendy – (4)

  6. Várkonyi–Miklós: Könnyű álmot hozzon az éj – Zalatnay és a Tinik – (15)

  7. Demjén: Automata szerelem – Bergendy – (3)

  8. Tolcsvay–Bródy: Levél a távolból – Fonográf – (–)

  9.
  Bán Zoltán András: Fancsikó és Pinta – valamint Hegel


  Esterházy Péter első könyvét nyilvánvalóan nem lehet újraolvasni a szerző későbbi műveiről való tudás nélkül. Hermeneutikai közhely persze, hogy egyetlen művet sem lehet ártatlanul olvasni, minden befogadás, akarva-akaratlanul, tudatában van a korábbi befogadásoknak, de jelentős művészek esetében még fokozottabban igaz, hogy a későbbi művek, éppen mert jelentősek, jelentősen átírják a koraiakat.

  Nánay István: Tragikomikus operett-ország


  Hullámvölgyben – ezzel a címmel írtam az amatőr színjátszók ’76-os kazincbarcikai fesztiváljáról, arról, hogy az ott látható válogatás milyen siralmas képet mutatott a fiatalok színházáról. Eufemisztikus volt a cím, s finoman körülíró a cikk, mégis hivatalok, népművelési szakemberek és színjátszók haragvó össztüzét vontam magamra, hiszen a szokásosnál élesebb vagy elkeseredettebb hangú kritikám árulásnak minősült.

  Szigethy Gábor: 1976. június 4. 19.40

  – anatómiai vázlat –


  Latinovits Zoltán 1976. április 12-én került a Völgy utcai kórházba, ahonnan – végleg – május 31-én távozott. Kórházi kezelése idején is gyakran elhagyta a betegszobát s az épületet is. Dolgozott. Május elején Az ötödik pecsét című film forgatásán Cserhalmi György szerint pontosan, fegyelmezetten, felkészülten. Május 30-án, vasárnap Ruttkai Éva társaságában gyerekkori barátja, Vattay Elemér kertjében töltötte a délelőttöt, a fényképek tanúsága szerint derűsen, félmeztelenül üldögélve élvezte a tavaszt s a békés társalgást.

  Néhány adat az első traktorról


  1976. július kilencedikén, hajnali két órakor Orbán Ferenc minőségellenőr beindítja az első, Csíkszeredában összeszerelt lánctalpas traktort, és néhány métert tesz vele. Az SV-445 típusú traktor „kecsesnek tűnik, a szántóföldjeinken megszokott traktorokhoz képest”. A szőlőműveléssel foglalkozó mezőgazdasági egységek számára készül; nagy szükség van rá országszerte; a csíkszeredai gépgyártók a szőlőművelés gépesítését szolgáló, „őrpótló” traktort állítottak elő.

  Blogok

  „Túl későn jöttünk”

  Zolnay János blogja

  Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

  Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

  Tovább

  E-kikötő

  Forradalom Csepelen

  Eörsi László
  Forradalom Csepelen

  A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

  A „kieg” ostroma

  1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

  Tovább

  Beszélő a Facebookon