Skip to main content

Nacionalizmus kontra nacionalizmus?

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Macedóniában, az Albániával, Bulgáriával és Görögországgal határos sziklás nyugat-balkáni köztársaságban a szavazás első fordulóját november 11-én tartották. Ezáltal teljesebbé vált Jugoszlávia átalakuló politikai térképe. Az álmos kis köztársaság egyértelműen kinyilvánította, hogy nem szándékozik többé alárendelt szerepet játszani erős északi szomszédja, Szerbia mellett. De a nacionalista ébredés ebben az 1,3 millió lakosú, szegény köztársaságban sajátos problémákba ütközik. Erősen kezdi hallatni hangját a 4-500 000 fős albán kisebbség, és ez bizonyára itt is felszítja majd a szenvedélyeket, akárcsak Szerbia nyugtalankodó déli tartományában, a 90 százalékban albánok lakta Koszovóban.

A macedóniai nemzetiségeknek kevesebb mint 40 százaléka ment el szavazni. A kiosztásra váró 120 parlamenti hely közül csak egy maroknyi sorsa dőlt el az első fordulóban. A fennmaradó helyek döntő többségén november 25-én a két éllovas – és vélhető koalíciós partner –, a reformkommunista párt és a Reformerők Szövetsége fog osztozni. A szövetség, amely a jugoszláv miniszterelnök, Ante Markovic szellemi gyermeke, az itteni szavazáson jó mutatkozott be. A párt – amely csak egy hónapja alakult – Markovic rámenős szabadpiaci reformjainak politikai orgánuma. A miniszterelnök politikája – legalábbis eddig – megállította a vágtató inflációt. A föderáció hívei úgy látják, hogy ez a párt jelenti az utolsó esélyt az ország széthullásának megakadályozására.

Szlovéniában és Horvátországban a nemzeti erők győztek. A macedóniai választás volt az első jele annak, hogy az országban egy új föderáció alternatívája népszerű lehet. A Reformerők Szövetsége vonzza azokat, akiket aggasztanak a nemzeti szenvedélyek politikai és gazdasági következményei.

A kormányban a megreformált kommunista párt is vezető szerepet fog játszani. A Kommunisták Macedóniai Szövetségének utódja, a Demokratikus Reform Pártja hasonlít sok keleti rokonára: nevében szociáldemokrata, kilátásaiban európaias, riválisaihoz képest sokkal kevésbé nacionalista. A kitatarozott párt „bevallotta hibáit”, és rehabilitálta a száműzött liberálisokat. A párt egy lazább, demokratikus jugoszláv föderáció gondolatát pártolja, de nem minden áron. „Azelőtt Macedónia is azt gondolta, amit Szerbia – mondja a pártreformer, Dordi Spasov. – Ez nem lesz így ezután.”

Nagy-Albánia…

Negyven kilométerre nyugat felé, Tetevo városában nem az ortodox templomok tömör sziluettjei, hanem a karcsú, magas minaretek tagolják a horizontot. A fővárossal, Skopjéval ellentétben itt főleg albánok laknak. A választás előestéjén mindenki az esélyeket latolgatja. A szűk, sáros utcákon minden kirakatban az albán párt, a Demokratikus Felvirágzás Pártjának kampányplakátjai díszelegnek. Fehér paszományos albán kalapot viselő, hangosan vitatkozó férfiak csapatai járnak fel-alá a párt fűtetlen, egyszobás irodája és a szomszédos kávéház között.

A Macedóniában élő 30-35 százalékos albán kisebbség a választásoktól azt várja, hogy végre elnyerheti a kulturális és emberi jogok teljes körét – csakúgy, mint a köztársaságban élő törökök, bolgárok és muszlimok. A vidék súlyos szegénysége és Skopje kíméletlen nemzetiségpolitikája egyre több gyúlékony anyagot halmozott fel, és tüzelte mindkét oldal szélsőségeseit. A múlt évben például megváltoztatták Macedónia meghatározását: „a macedón nép, valamint az albán és a török kisebbség államát” felváltotta a „macedón nép nemzeti állama” elnevezés. Az indok: „erősíteni kell a macedón nép nemzeti egységét.”

A túlnyomórészt albánok lakta Nyugat-Macedóniában alig van albán iskola. Az albánok lakóhelyeit buldózerek rombolják le, asszonyaikat akaratuk ellenére sterilizálják, gyermekeiket börtönbe vetik. „Egyetlen albán újság sem kapható egész Jugoszláviában” – mondja Nevzat Halili, az albán párt elnöke. Az utcai tiltakozásokkal szemben még tavaly is erőszakosan léptek fel. „Ez a választás az utolsó esélyünk – mondta a választás előtt Halili. – Békésen és demokratikusan akarjuk a problémát megoldani. De ha a helyzet rosszabbodik, találunk majd más utakat. Olyanokat, amelyeken soha nem akartunk volna elindulni.”

Az albán emberek szókimondóbbak. A többségi nemzet oly sok hidat égetett fel, hogy jó néhányan már nem reménykednek a demokratikus Jugoszláviában. „A berlini fal ledőlt. Most a mi falainknak kell ledőlnie – jegyzi meg valaki. – Igen, Nagy-Albániát akarunk!” Koszovóban is sokan úgy látják, hogy az egyetlen kiút a Nyugat-Macedóniát, Koszovót és Albániát egyesítő állam.

…kontra Nagy-Macedónia?

Az albánok választási sikere felbőszítette a macedón nacionalistákat, akik jóval mögöttük végeztek. Az összes nem albán párt szerint az albán választókerületekben súlyos csalások történtek, a nemzetközi megfigyelők viszont kijelentették, hogy a választások többé-kevésbé szabályosan folytak le. Tiltakozásul öt nacionalista párt bejelentette, hogy bojkottálni fogja a második fordulót.

A nyílt albánellenes retorika a gyenge választási eredmények ellenére is sikert ígér a nacionalista pártoknak. Az Összmacedón Akció mozgalma valamennyi kisebbséget ki akarja űzni Macedónia területéről. A Belmacedóniai Forradalmi Szervezet nem kisebb célt tűzött maga elé, mint Nagy-Macedónia létrehozását. Tagjai a kommunisták uralma alatt börtönben ültek, de az egykori militáns csoport most mégis épen jött elő, a háború előtti változatlan programjával egyetemben. És a falvakban, főleg az ifjúság körében megértő fülekre találnak. Skopjén kívüli főhadiszállásukon a falakat Nagy-Macedónia egykor betiltott térképei borítják, amelyek jókora szeleteket metszenek ki Albániából, Bulgáriából, Szerbiából, Horvátországból, Görögországból, Montenegróból, de még Törökországból is.

A szervezet fiatal vezetői – a régi szabadságharcosok dédunokái – nem hagynak sok kétséget afelől, hogy fegyvereik vannak, kiképzést kapnak és készek céljaikért meghalni. „Mi mindig demokraták voltunk, nem a magunk jószántából készülünk a harcra – mondja Boris Zmejkovski, a szervezet titkára. – Nem akarunk polgárháborút. De ha kitör, nem futamodunk meg.”

A nacionalista mozgolódás Macedóniában és a többi köztársaságban szorosan összefügg azzal, hogy merre is tart Jugoszlávia egésze. A hat köztársaság szétválása csak növelné a kisebbségek elszigeteltségét, még magasabb és még sovinisztább falakkal venné körül őket. Ám minél átjárhatóbbak a politikai, gazdasági, kulturális és nemzeti határok, annál nagyobb az esély a békés együttélésre. A másik lehetőség: a polgárháború. A választás most a jugoszlávok kezében van.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon