Skip to main content

Nem kívánt gyerek

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat


Olyan volt Prágában október 28-a, mint amikor egy ember búcsúzik az élettől. Cseh–Szlovákia utolsó két hónapját éli, az idei október 28-a volt a 74 éves állam utolsó közös nemzeti ünnepe. Szomorú őszi nap volt, nem is igen ünnepelt senki. Pozsonyban tojással dobálták meg a néhány száz ünneplőt: úgy látszik, a tojásdobálás lett a 90-es évek európai politikai kultúrájának egyik kifejezése. Prágában csak a „Baloldali Blokk” hívei gyűltek össze a szebb napokat látott Vencel téren, másnap pedig a félfasiszta „Köztársaság Párt” szimpatizánsai, köztük sok skinhead. A pártvezér, Miroslav Sladek szélsőséges, sértegető beszéde mégis spontán ellenállásba ütközött. Több száz, nyilvánvalóan véletlenül a téren tartózkodó polgár „Éljen Havel!” kiáltásokkal reagált Sladek Havelt ócsárló szavaira. Sladek olyan ellenszenves volt, hogy még „Éljen Klaus!” kiáltásokat is sikerült kicsalnia az emberekből, pedig a pragmatikus, hűvös cseh kormányfő nem tartozik a karizmatikus politikusok közé, akiket a tömeg meg szokott éljenezni.

A nagygyűlés alig-alig zavarta meg a forgalmat a Vencel téren, amelyen a fő turistaszezon befejezése után is inkább hallani német, olasz és angol beszédet, mint csehet. Nagyon sok prágai határozott nemtetszéssel fogadja a város jellegének változását. Prága centrumából szinte teljesen kiszorultak a jól ismert és kedvelt virsliáruló bódék, most hamburgert és hot-dogot ajánlanak a kis üzletekben, amelyekben korábban a város közepén bevásárolhattak azok is, akik nem luxusárukra áhítoztak, most csak méregdrága videókat és televíziókat árulnak, és lépten-nyomon pénzváltó irodákba ütközik az ember. Ezekben szemérmetlenül 8-10, sőt 15 százalékos levonással váltják be a márkát és a dollárt – pedig a közeli bankban csak egyszázalékos a levonás. De hát a buta turisták nem ismerik ki magukat a helyi szokásokban. Bosszantja a helyieket a sok német és angol (főleg német) felirat is. Egy hentesüzlet ellen, amely csak németül hirdeti portékáját, bojkottot kezdeményeztek a prágaiak.

Egy ismerősömmel kirándultam a hegyekbe a német határ közelében, ahol mellesleg a prostitúció olyan méreteket öltött, hogy az önkormányzatok törvényeket kezdeményeztek a betiltására. „Guten tag” – köszöntek a velünk szembejövők, miként errefelé szokás, ám társnőm hangsúlyozottan „Dobry den”-nel válaszolt. „Mi bajod velük, végül is udvariasan köszöntek” – mondtam neki. Elég felpaprikázottan válaszolt: „Ha valaki hozzátok jön Izraelbe, biztosan legalább azt megtanulja, hogy »Salom«-mal köszönjön. Itt is illene tudniuk, ki a házigazda.”

A csehek aggódnak: három oldalról vannak németekkel körülvéve, és Szlovákia elszakadásával elvesztik a „szláv hátteret”. Szlovákiában még nagyobb az aggodalom a bizonytalan jövő miatt. Az ünnepi tábortüzek köré, amelyeket a szuverenitás kikiáltása alkalmából gyújtottak a hegyekben, még a szolgálatkész televízió kamerája révén sem tudtak tömegeket varázsolni. Aggódnak a munkanélküliek, aggódnak az „igazi csehszlovákok”, vagyis a cseh–szlovák „vegyes házasságok” csaknem kétmillióra becsült tagjai, aggódik a szlovákiai magyar kisebbség, aggódik a Csehországban élő 300 ezernyi szlovák. Nagyon kevesen kívánták igazában a szétválást. A júniusi választások utáni szlovákiai helyzetet nagyon jellemzi a nem éppen ízléses vicc, amely errefelé közszájon forog: a szlovákok úgy jártak, mint az az ember, aki szellenteni akart – és teli gatyával találta magát.

A többség ugyan máig is ellenzi a szétválást, de tudja, hogy nem lehet megakadályozni. Az alkotmány egy aránylag kis csoportnak (gyakorlatilag a képviselők 8 százalékának is) lehetővé teszi, hogy bármilyen fontos törvény elfogadását megakadályozza; s a parlamentben nincs megfelelő többség az alkotmány módosítására sem. Václav Havel újraválasztásának meghiúsítása, a szövetségi kormány álláspontjával ellentétes Duna-rekesztés, a napokban kirobbant botrány a Líbiának szánt szlovák fegyverszállítás körül szemléletesen bizonyította, hogy a szövetségi állam kormányozhatatlanná vált. Halálra van ítélve. Alexander Dubcek halála szinte jelképpé magasodott: mintha nem akarta volna túlélni azt az államot, amely egységének híve volt mindvégig. És kettős volt a gyász is: Cseh–Szlovákiát is gyászolták a Dubcek halála után kitűzött fekete lobogók.

De mi születik helyette? „A nem kívánt gyermek”, így nevezte a Lidové noviny cikkírója a születendő cseh államot. A nemzetállam túlhaladott elv a csehek szemében. „Václav Klaus maga is bizonyára érezte, hogy hamis felhangok szűrődtek a beszédébe, amikor a »prágai, brnói, olmützi és plzeni csehekhez« szólt. Vajon nem csehek voltak-e a rohamrendőrök, akik 1989 novemberében a tüntető cseh diákokra támadtak?” Václav Havel arról beszél, hogy a születendő cseh államnak meg kell találnia az állameszméjét – s ez a polgári, demokratikus, humanista elveken alapuló állam eszméje. De hiszen ezt az állameszmét nem kell újból kitalálni, hiszen Masaryk már 1918-ban kitűzte elénk – emlékeztetnek a kétkedők. Akkor hát milyen értelemben lesz több az új Cseh Köztársaság a Cseh–Szlovák Köztársaságnál? Visszajutottunk tehát a kiindulópontra. Szomorú volt az utolsó közös október 28-a.
Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon