Skip to main content

[Olvasói hozzászólás és szerkesztőségi válasz]

Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változat
Kőszeg Ferenc: Mi ketyeg a könyveskonténerben? (Beszélő, 4. szám)


Tisztelt uram, az ön által írt cikkre reflektálok. A IX. ker. Üllői út–Ferenc krt.-i aluljáró hírlappavilonjában (amely kirakatának egy kiválasztott részletét fényképezték illusztrációnak a cikkhez) dolgozom hatodmagammal.

Az, hogy a kirakatunkat negatív példaként hozták fel, számunkra mélységesen sértő! A hírlapárusok nem először találkoznak ilyen hozzáállással, vagyis, hogy egy prekoncepciónak megfelelően, manipulatív eszközökkel egy-egy részt ragadnak ki a tevékenységünkből. Ez a módszer „a régi szép időkre” inkább, semmint az objektív tájékoztatástól elvárt hozzáállásra emlékeztet!

No de konkrétan: a kirakatunkból, amiben a két nagy ajtót is felhasználjuk, 250 féle sajtóterméket „mutatunk be”. Ebből 10 az erotikus lap (Playboy, Penthouse, High Society…) és 7 a pornó (Sexy, Cats, Dirty Girl…). Mivel a pornót a szeméremsértő részeken becsomagolva, pornó felirattal ellátva, egy helyen csoportosítva árusítjuk, ezt a részt kiragadva a nagy egészből (ismerős módszer!) azt sugalmazzák, hogy míg a könyvárus magas irodalmat, meséskönyvet, természettudományos irodalmat árul (miért nem fényképezték le az ő standjait?), addig mi csak mocskot! Ez a tendenciózusság felháborít!!!

Az említett szexkiadványok mellett kb. 700 féle magyar sajtóterméket (szinte teljes az irodalmi spektrum – amit állítólag (!) a posta nem is terjeszt, pl. „ÉS”, Kortárs, Mozgó Világ, Holmi, A hon…) terjesztünk. Ezek is a kirakatban voltak, mint az Önök Beszélője is! Ezen túl 150 féle nyugati napi- (Die Welt, The Times, Le Figaro, The Int. Her. Tribune) és havilapot vagy hetilapot (Time, Newsweek, Der Spiegel…) is árusítunk, kínálva ezeket az igényes olvasónak a megjelenés délelőttjén!!! De nem ezt akarták Önök objektíven ábrázolni, bemutatni! Nem! Az egyre terjeszkedő könyvterjesztőnek előkészíteni a talajt (miért?)! A hírlappavilon nevetségesen kis területre van szorítva! Az említett könyvterjesztő (aki egyébként a mi kirakatunkat is meg akarta vásárolni!) négy standon dolgozik! Tehát az egész aluljárót szeretné megkaparintani! A IX. ker. polgármesteri hivatalának ellenőrzéseivel kapcsolatban pedig az egyik könyvárus maga mondta, hogy sajnos csak kb. 80 százalékban tudják előre, hogy mikor jönnek ellenőrizni! Előtte és utána szabad a vásár!

Visszatérve magunkra: sajnos az a hatalmas választék, amit kínálunk, nem arányos az olvasói igényekkel! Nagy példányszámban csak a Reform, Kacsa, Pszt-féle lapok és a pornó (amire Demszky úr szerint nincs igény; akkor miért lett pornókiadó az ismert popsztár a mamájával együtt? A tv-nek nyilatkozva senki sem mondja, hogy ő pornót szokott vásárolni! Láthatja a szomszéd, a főnök!) adható el! A pornó megítélését pedig nem a sarki rendőrökre (nincs is a sarkon!) vagy holmi hivatalnokra kell bízni! Demszky úr sem kompetens ebben, mert amikor rákérdeztek, hogyan definiálná a pornót, hát bizony… De nem az én dolgom minősíteni! Magam műszaki diplomásként nem élek ezekkel a lapokkal, de mint amatőr kiállító festőművész (nem én tituláltam magam annak!), aki éveken keresztül foglalkoztam esztétikával (elméletileg is), igyekeztem úgy árusítani ezeket a lapokat, hogy látható is legyen a potenciális vásárló számára, de akceptálom, hogy van, aki nem kíváncsi rá!

A Beszélővel kapcsolatban: még szamizdatkorában találkoztam vele először, amikor 100–150 Ft-ért jutottam hozzá! Talán ezért is fáj ez a cikk! Nem az, hogy nem él Ön az aluljáróban, és fogalma sincs arról, hogy például mennyit kell áldoznunk a védelmünkre stb… Hanem ez a tendenciózusság!!

A Szajna-parttal kapcsolatban: ismerem és művész voltom miatt kedvelem! Legyen nálunk is egy ilyen Duna-part! De ne csináljunk Szajna-partot az aluljárókból! S főleg ne néhány profitéhes vállalkozó kedvében járva! Azt hiszem, ebben egyetérthetünk!

Ön bennünket megsértett! Mindazonáltal köszönöm, ha elolvasta a soraimat!

Teplán Ervin hírlapárus,
a Hírlapterjesztők Szakmai Szövetsége
ügyvivője

Kedves Teplán Ervin!

Higgye el, teljesen esetlegesen közöltük illusztrációként az Ön pavilonját, „tendenciózusság” nélkül. Az illusztrációval azt akartuk bizonyítani, hogy pornót és komoly lapokat nemcsak a magánterjesztők árusítanak, hanem a posta pavilonjai is, nem is tehetnek mást.

A szerk.


Blogok

„Túl későn jöttünk”

Zolnay János blogja

Beszélő-beszélgetés Ujlaky Andrással az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány (CFCF) elnökével

Egyike voltál azoknak, akik Magyarországra hazatérve roma, esélyegyenlőségi ügyekkel kezdtek foglalkozni, és ráadásul kapcsolatrendszerük révén ehhez még számottevő anyagi forrásokat is tudtak mozgósítani. Mi indított téged arra, hogy a magyarországi közéletnek ebbe a részébe vesd bele magad valamikor az ezredforduló idején?

Tovább

E-kikötő

Forradalom Csepelen

Eörsi László
Forradalom Csepelen

A FORRADALOM ELSŐ NAPJAI

A „kieg” ostroma

1956. október 23-án, a késő esti órákban, amikor a sztálinista hatalmat végleg megelégelő tüntetők fegyvereket szerezve felkelőkké lényegültek át, ostromolni kezdték az ÁVH-val megerősített Rádió székházát, és ideiglenesen megszálltak több más fontos középületet. Fegyvereik azonban alig voltak, ezért a spontán összeállt osztagok teherautókkal látogatták meg a katonai, rendőrségi, ipari objektumokat. Hamarosan eljutottak az ország legnagyobb gyárához, a Csepel Művekhez is, ahol megszakították az éjszakai műszakot. A gyár vezetőit berendelték, a dolgozók közül sem mindenki csatlakozott a forradalmárokhoz. „Figyelmeztető jelenség volt az, hogy a munkások nagy többsége passzívan szemlélte az eseményeket, és még fenyegető helyzetben sem segítettek. Lényegében kívülállóként viselkedtek” – írta egy kádárista szerző.

Tovább

Beszélő a Facebookon